Mads Peter Ogstrup Nielsen/DR
Foto: Illustrasjon: Mads Peter Ogstrup Nielsen / DR

USA skal ha spionert på Norge

Oppsummert

Amerikansk etterretning skal i hemmelighet ha spionert på norske, svenske, tyske og franske politikere via danske internettkabler i samarbeid med den danske e-, melder Danmarks Radio. Den danske regjeringen skal granske påstandene.

 • – Ikke bevis på spionasje i Norge

  Regjeringen har ikke funnet noen indikasjon på at USA har spionert på norske politikere, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

  Anonyme kilder har fortalt Danmarks Radio at USA har overvåket allierte, deriblant norske borgere, med hjelp fra dansk etterretning.

  Bakke-Jensen sier at regjeringen har tatt påstandene veldig alvorlig. Likevel har de ikke funnet tegn til at norske politikere er blitt overvåket.

 • Vil stanse etterretningssamarbeid

  Rødt fremmer forslag i Stortinget om midlertidig å fryse samarbeid med amerikanske etterretningsorganisasjoner etter spionasjeavsløringer.

  Det er blitt avslørt at USA, med hjelp av danske internettkabler, har spionert på blant annet Norge. Den amerikanske ambassaden i Oslo ble etter saken kalt inn på teppet i Forsvarsdepartementet.

  Saken skal behandles, og stemmes over, i Stortinget senere onsdag.

 • Hastebehandling av USA-spionasje

  Rødt-leder Bjørnar Moxnes leverte fredag inn et forslag til hastebehandling der regjeringen må orientere Stortinget om at USA skal ha satt topp-politikere på lister over personer som skulle spioneres på. Norske politikere skal også ha vært med på denne listen.

  – USA har misbrukt alliert samarbeid til å krenke Norges suverenitet og det norske demokratiet, da er regjeringas selvsagte plikt å få alle fakta på bordet, informere Stortinget og offentligheten og sette i gang nødvendige mottiltak, sier Moxnes.

 • Frederiksen taus etter spionsak

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil ikke si noe om dialogen mellom landene etter å ha fått kritikk fra Norge og Sverige i spionsaken.

  Søndag ble det kjent at USA skal ha brukt danske internettkabler til å spionere på flere Nato-allierte.

  – Enhver form for fortrolig dialog om etterretningstjenesters arbeid holder vi for oss selv mellom oss kolleger på tvers av landegrensene, sier Frederiksen på et kort pressemøte fredag.

  Statsminister Erna Solberg (H) har sagt at det er uakseptabelt hvis det er riktig at USA har spionert på norske politikere. Torsdag hadde hun en alvorsprat med Frederiksen. USAs ambassadør ble også kalt inn på teppet i Norge.

 • Bekrefter møte med regjeringen

  USAs diplomat ved USAs ambassade Richard H. Riley bekrefter til NRK at de har hatt et møte med departementetsråd i forsvarsdepartementet Arne Røkstad torsdag. Regjeringen kalte inn representanter for den amerikanske ambassaden i forbindelse med saken der Danmark skal ha hjulpet USA med å overvåke nære allierte. – Vi vil samarbeide med våre europeiske partnere og besvare eventuelle spørsmål gjennom de aktuelle nasjonale sikkerhetskanalene, skriver en talsmann for USAs ambassade i Oslo til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no