Hopp til innhold

Regjeringen innkalte USAs ambassade i spionasjesaken

Regjeringen innkalte representanter for den amerikanske ambassaden i saken der Danmark skal ha hjulpet USA med å overvåke nære allierte.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at etterretning mot allierte er uakseptabelt. Torsdag var representanter fra den amerikanske ambassaden innkalt til møte i Forsvarsdepartementet. Her møtte Chargé d'affaires fra den amerikanske ambassaden med departementsråden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det bekrefter Statsministerens kontor overfor NRK.

– Jeg er glad for at amerikanerne gir klart uttrykk for at de endret praksis i 2014 når det gjelder overvåking av allierte – og at de vil samarbeide med oss og andre for å klarlegge hva som er skjedd. Vi har i dag innkalt USAs ambassade i Oslo for å følge opp denne invitasjonen, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Solberg hadde torsdag en samtale med den danske statsministeren Mette Frederiksen.

– Jeg gjentok overfor henne at vi anser spionasje mot nære venner og allierte som uakseptabelt og unødvendig, sier Solberg.

Møtet med den amerikanske ambassaden foregikk hos Forsvarsdepartementet i Oslo. Til stede var Chargé d'affaires fra den amerikanske ambassaden og departementsråden.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at det var viktig for regjeringen å være tydelig på hvor alvorlig de ser på saken.

– Det er helt uakseptabelt med eventuelle avlyttinger av allierte. Derfor hadde vi behov for å få sendt en tydelig melding. Dette er også en sak der vi må jobbe sammen med de allierte for å komme til bunns i hva som har skjedd.

Han sier også at amerikanerne tar dette alvorlig og vil legge til rette for at man kan komme videre i saken.

– De forstår også at denne typen aktivitet mellom allierte er helt uhørt.

Bakke-Jensen sier han vil informere Stortinget etter hvert.

– Både USA og Danmark er nære allierte. Det er viktig at vi har god kommunikasjon også i vanskelige saker. Det har vi opplevd at vi hadde i dag.

Laster Twitter-innhold

USAs diplomat ved USAs ambassade Richard H. Riley bekrefter til NRK at de har hatt et møte med departementsråd i forsvarsdepartementet Arne Røkstad torsdag.

– Vi vil samarbeide med våre europeiske partnere og besvare eventuelle spørsmål gjennom de aktuelle nasjonale sikkerhetskanalene, skriver en talsmann for USAs ambassade i Oslo til NRK.

Dansk avsløring

Det var Danmarks Radio (DR) som avdekket, via en rekke hemmelige kilder, at USA skal ha drevet målrettet spionasje mot høytstående politikere og embetsfolk i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike.

Det skal ha skjedd gjennom et dansk-amerikansk samarbeid. NSA skal ha fått tilgang via danske internettkabler, til å hente inn store mengder data fra allierte land i Europa.

Hvilke konkrete politikere fra Norge som skal ha stått på overvåkningslistene er ikke kjent.

DR har fått bekreftet navnene på tre tyske politikere NSA skal ha spionert på: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, den tidligere utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier og den tidligere tyske opposisjonslederen Peer Steinbrük.

Overvåkningen skal ha funnet sted i 2012 og 2014, ifølge DR.

Sterke reaksjoner

Da nyheten sprakk i helgen, var reaksjonene sterke.

Både Frankrike, Tyskland og Sverige har alle krevd svar fra Danmark og USA om anklagene.

Torsdag sa den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist at han ikke er fornøyd med svarene han har fått så langt.

– Jeg mener at vi ikke har fått tilfredsstillende opplysninger ennå. Vi må fortsette prosessen og derfor planlegger jeg nye kontakter i denne saken. Ikke bare med Danmark, men vi skal også fornye kontakten med USA, sa Hultqvist etter å ha informert politikerne i Riksdagens utenriks- og forsvarskomité.

Rødt vil ha svar

I Norge sier stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes, at han vil vite hva som kom fram under møtet med den amerikanske ambassaden.

– Rødt krever at regjeringa redegjør for Stortinget om hva den har gjort for å komme til bunns i dette i løpet av de seks månedene som er gått siden saken ble kjent, sier Moxnes.

Erna Solberg opplyser at danskene nå foretar en bred gjennomgang av sin etterretningstjeneste.

– Vi er enige om å stå i nær kontakt om forhold som berører oss, sier hun.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa onsdag at man ikke skal drive systematisk overvåking av allierte, og at hun ikke tror at Danmarks forhold til for eksempel Tyskland og Frankrike har tatt skade. USA lovet tirsdag å svare på alle spørsmål.

Det dansk-amerikanske spionsamarbeidet granskes nå av en uavhengig kommisjon i Danmark. Det er ventet at kommisjonen avslutter sitt arbeid i høst.

RETTELSE: I den tidligere versjon av saken stod det at statsministeren innkaller USAs ambassadør. Det korrekte er at regjeringen innkalte representanter fra USAs ambassade.