Her stoppes supportere med regnbueeffekter i Ungarn: – Blodet mitt koker

Nederlandske supportere ble møtt med en forklaring om at det «bare er et fotballarrangement» da de ble nektet å ta med regnbueeffekter til fansonen i Budapest.

Videoen fra flamske VRT overfor viser hvordan en frivillig vakt stoppet supportere med regnbueeffekter.

– Det er ikke noe problem, men det er bare et fotballarrangement, vet du, og vi har bare lov til å ta inn nasjonale flagg her, sier vakten.

Nederlandske NU skriver også at vakter fratok supportere regnbueffekter ved fansonen.

Redaktøren i RTL Nieuws, Agnes de Goede, har publiserte et bilde på Twitter av en nederlender som ble nektet å bære et regnbueflagg inn i fansonen. Isteden ble han oppfordret til å ha flagget i vesken.

Denne mannnen, Maron, blir også intervjuet av VRT ved fansonen.

– Blodet mitt koker. Jeg kan ikke være den jeg er her. Og det i et europeisk land. Jeg skammer meg over at de fortsatt er i Europa, sier Maron til kanalen.

Den frivillige vakten understreker overfor VRTs journalist at han følger ordre. Han påpeker at alle har sin seksualitet, og at det ikke er hans anliggende.

– Vi har en oppgave her. Noen ba meg gjøre noe, og det er det. Det er alt. Ok? sier vakten.

Tillat på stadion

Det nederlandske fotballforbundet opplyste først til nederlandsk presse at regnbueflagg ble beslaglagt på forespørsel fra Uefa.

Dette er blitt tilbakevist av fotballorganisasjonen.

Uefa opplyser til NRK at det er lokale myndigheter som har ansvaret for fansonen, og fotballorganisasjonen understreker at de ønsker regnbueeffekter velkommen på stadion.

Nederland

TIDLIG UTE: Nederlandske supportere var på plass inne på stadion i god tid før kampstart mot Tsjekkia.

Foto: Bernadet Szabo / AP

TV-kameraer og nyhetsbyråer fanget flere supportere med regnbueeffekter da kampen startet klokken 18.00.

– Uefa informerte tidligere i dag Det ungarske fotballforbundet om at regnbuesymboler ikke er politiske, og at de er på linje med Uefas «Equal Game»-kampanje, som sikter på å bekjempe alle typer diskriminering, inkludert mot LHBT-samfunnet. Slike flagg vil bli tillatt på stadion, skriver Uefas presseavdeling i en epost til NRK.

Uefa opplyser videre at de ikke har forbudt regnbuefargede effekter i fansonen, og at det altså er lokale myndigheter som er ansvarlig for denne.

Spillerne markerer

Det nederlandske landslagets talsmann Daan Schippers er til stede i Budapest, der tusenvis av nederlandske supportere har inntatt byen. Det antas at det totale antallet er 8000.

Han hadde sett flere supportere med regnbueeffekter i sentrum, men altså ikke i fansonen eller på stadion tidligere søndag.

– Men det betyr ikke at vi støtter denne avgjørelsen. Vi er for regnbueflagg og har derfor startet «OneLove»-kampanjen, fortsetter han.

Det var allerede varslet at Georginio Wijnaldum, som er Nederlands kaptein, skulle bruke kapteinsbind med «OneLove».

Et hvitt bånd med logo, samt et hjerte i regnbuefarger.

Wijnaldum
Foto: gwijnaldum / Instagram

«Skal du ha med et banner til stadion? Veldig bra. Vennligst vær oppmerksom på at kun bannere med trykk er tillatt på stadion. Banneret må ikke inneholde kommersielle, politiske, voldelige eller diskriminerende meldinger», opplyste det nederlandske fotballforbundet på sine nettsider før kampen.

– Risikerer å komme på kant med fotball-Europa

En hel verden reagerte sterkt da Uefa nektet Tyskland og München å ha regnbuelys på stadion før kampen mot Ungarn onsdag.

Regnbuemarkeringen skulle vise støtte til LHBT-samfunnet, men Uefa sa nei på grunn av det de mente var en «politisk kontekst».

Ungarns folkevalgte vedtok nemlig en sterkt kritisert lov mot «promotering av homofili» i forrige uke.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt påpeker at Uefa dermed må ta mye av ansvaret for det som nå skjer.

– Ungarn vil gjøre det til poltikk, noe det overhodet ikke trenger å være. Det viser vel hvor feil Uefa handlet da de faktisk hørte på Ungarn og nektet å lyssette stadion i München, sier Saltvedt.

– Dette er Uefas feil i og med at de har legitimert denne formen for knebling. Det var de som åpnet for å kneble ytringsfriheten. Ungarerne fortsetter med en linje de har fått støtte for, sier Saltvedt.

Sportskommentatoren håper nå Uefa bruker sin makt.

– Ungarn risikerer å komme på kant med hele fotball-Europa. De venter selvsagt til deres eget lag er slått ut før de risikerer konsekvenser, sier Saltvedt.

Siste nytt

 • Ekvatorial-Guinea videre etter straffesparkkonkurranse

  Ekvatorial-Guinea er klare for kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball etter å ha slått Mali i straffesparkkonkurranse. Det var målløst etter 120 minutter spill.

  Begge lag brente to av de første fem straffene, og senere bommet Malis Falaye Sacko. Dermed røk hans lag ut av turneringen.

  Ekvatorial-Guinea får bryne seg på Senegal i kvartfinalen.

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Mali v Equatorial Guinea
  Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters
 • Island blir Norges motstander i kamp om VM-plass

  Island blir Norges motstander i kampen om 5.-plassen i EM i håndball, som også gir sikker plass i neste års VM.

  Det er klart etter at Frankrike slo Danmark 29-30 i hovedrundens siste kamp onsdag.

  De tok seg dermed forbi både Danmark og Island som ble henvist til 2.- og 3.-plass i gruppa.

  Frankrike møter Sverige, som ble semifinaleklar da de slo Norge tirsdag, i semifinalen. Danmark møter Spania, som vant Norges gruppe i hovedrunden.

  Norges kamp mot Island starter 15.30 fredag, mens semifinalene spilles senere samme kveld. Finale og bronsefinale spilles søndag.

  Hungary Handball European Championship
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • Wilkens Solheim tatt ut til OL

  Nok en alpinist er tatt ut til OL på tampen. Søndag ble Kjetil Jansrud tatt ut til lekene, og onsdag kveld bekreftet alpinlandslaget at Fabian Wilkens Solheim også blir med til Beijing.

  – Jeg er veldig spent og ydmyk over å få muligheten til å representere Norge i OL 2022. Det har alltid vært en stor drøm for meg, og jeg kan ikke tro at mitt første OL er her allerede, skriver Wilkens Solheim på Instagram.

  Han var mannen som sikret VM-gull i Cortina i 2021 i lagkonkurransen i parallellslalåm.

  Det er nå til sammen 14 norske alpinister som er tatt ut til OL i Beijing.

  Switzerland Alpine Skiing World Cup
  Foto: Giovanni Maria Pizzato / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal