Hopp til innhold

Her stoppes supportere med regnbueeffekter i Ungarn: – Blodet mitt koker

Nederlandske supportere ble møtt med en forklaring om at det «bare er et fotballarrangement» da de ble nektet å ta med regnbueeffekter til fansonen i Budapest.

Videoen fra flamske VRT overfor viser hvordan en frivillig vakt stoppet supportere med regnbueeffekter.

– Det er ikke noe problem, men det er bare et fotballarrangement, vet du, og vi har bare lov til å ta inn nasjonale flagg her, sier vakten.

Nederlandske NU skriver også at vakter fratok supportere regnbueffekter ved fansonen.

Redaktøren i RTL Nieuws, Agnes de Goede, har publiserte et bilde på Twitter av en nederlender som ble nektet å bære et regnbueflagg inn i fansonen. Isteden ble han oppfordret til å ha flagget i vesken.

Denne mannnen, Maron, blir også intervjuet av VRT ved fansonen.

– Blodet mitt koker. Jeg kan ikke være den jeg er her. Og det i et europeisk land. Jeg skammer meg over at de fortsatt er i Europa, sier Maron til kanalen.

Den frivillige vakten understreker overfor VRTs journalist at han følger ordre. Han påpeker at alle har sin seksualitet, og at det ikke er hans anliggende.

– Vi har en oppgave her. Noen ba meg gjøre noe, og det er det. Det er alt. Ok? sier vakten.

Tillat på stadion

Det nederlandske fotballforbundet opplyste først til nederlandsk presse at regnbueflagg ble beslaglagt på forespørsel fra Uefa.

Dette er blitt tilbakevist av fotballorganisasjonen.

Uefa opplyser til NRK at det er lokale myndigheter som har ansvaret for fansonen, og fotballorganisasjonen understreker at de ønsker regnbueeffekter velkommen på stadion.

Nederland

TIDLIG UTE: Nederlandske supportere var på plass inne på stadion i god tid før kampstart mot Tsjekkia.

Foto: Bernadet Szabo / AP

TV-kameraer og nyhetsbyråer fanget flere supportere med regnbueeffekter da kampen startet klokken 18.00.

– Uefa informerte tidligere i dag Det ungarske fotballforbundet om at regnbuesymboler ikke er politiske, og at de er på linje med Uefas «Equal Game»-kampanje, som sikter på å bekjempe alle typer diskriminering, inkludert mot LHBT-samfunnet. Slike flagg vil bli tillatt på stadion, skriver Uefas presseavdeling i en epost til NRK.

Uefa opplyser videre at de ikke har forbudt regnbuefargede effekter i fansonen, og at det altså er lokale myndigheter som er ansvarlig for denne.

Spillerne markerer

Det nederlandske landslagets talsmann Daan Schippers er til stede i Budapest, der tusenvis av nederlandske supportere har inntatt byen. Det antas at det totale antallet er 8000.

Han hadde sett flere supportere med regnbueeffekter i sentrum, men altså ikke i fansonen eller på stadion tidligere søndag.

– Men det betyr ikke at vi støtter denne avgjørelsen. Vi er for regnbueflagg og har derfor startet «OneLove»-kampanjen, fortsetter han.

Det var allerede varslet at Georginio Wijnaldum, som er Nederlands kaptein, skulle bruke kapteinsbind med «OneLove».

Et hvitt bånd med logo, samt et hjerte i regnbuefarger.

Wijnaldum
Foto: gwijnaldum / Instagram

«Skal du ha med et banner til stadion? Veldig bra. Vennligst vær oppmerksom på at kun bannere med trykk er tillatt på stadion. Banneret må ikke inneholde kommersielle, politiske, voldelige eller diskriminerende meldinger», opplyste det nederlandske fotballforbundet på sine nettsider før kampen.

– Risikerer å komme på kant med fotball-Europa

En hel verden reagerte sterkt da Uefa nektet Tyskland og München å ha regnbuelys på stadion før kampen mot Ungarn onsdag.

Regnbuemarkeringen skulle vise støtte til LHBT-samfunnet, men Uefa sa nei på grunn av det de mente var en «politisk kontekst».

Ungarns folkevalgte vedtok nemlig en sterkt kritisert lov mot «promotering av homofili» i forrige uke.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt påpeker at Uefa dermed må ta mye av ansvaret for det som nå skjer.

– Ungarn vil gjøre det til poltikk, noe det overhodet ikke trenger å være. Det viser vel hvor feil Uefa handlet da de faktisk hørte på Ungarn og nektet å lyssette stadion i München, sier Saltvedt.

– Dette er Uefas feil i og med at de har legitimert denne formen for knebling. Det var de som åpnet for å kneble ytringsfriheten. Ungarerne fortsetter med en linje de har fått støtte for, sier Saltvedt.

Sportskommentatoren håper nå Uefa bruker sin makt.

– Ungarn risikerer å komme på kant med hele fotball-Europa. De venter selvsagt til deres eget lag er slått ut før de risikerer konsekvenser, sier Saltvedt.

Siste nytt

 • Warholm med Russland-oppgjør: – Åpenbart hva som bør gjøres

  Hekkstjernen Karsten Warholm synes ikke noe om at Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpner for russisk og belarusisk deltakelse i idretten.

  Warholm ble spurt om temaet på et pressetreff foran Karsten Warholm Invitational, som er et stevne i hans hjemby Ulsteinvik.

  – Jeg tenker hvordan Russland bruker idretten som propaganda, så mener jeg kanskje at det ikke burde være sånn. Med mine verdier er det åpenbart hva som bør gjøres, sa Warholm.

  – Hva da?

  – Det er å opprettholde situasjonen slik den er nå, sa Warholm.

  Russere og belarusere har vært utestengt fra friidretten siden krigen i Ukraina startet. Den internasjonale olympiske komité (IOC) åpnet sist uke for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan få adgang til internasjonal idrett.

  Karsten Warholm gleder seg til stort friidrettsstevne i Ulsteinhallen. Her står han innendørs i hallen.
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Latvia truer med OL-boikott om russere får delta

  Latvia truer med å boikotte sommer-OL i Paris neste år dersom russiske utøvere får delta mens krigshandlingene i Ukraina vedvarer.

  Latvias olympske komité ber også andre land om å slutte seg sammen for å presse idrettens organisasjoner til å holde russerne ute.

  – Så lenge det er krig i Ukraina, er russiske og belarusiske utøveres deltakelse i olympiske leker uakseptabelt, uansett hvilket flagg de benytter, sier Zorzs Tikmers, som er president i Latvias OL-komité.

  Det er første nasjonale OL-komité utenom Ukrainas som truer med boikott. (NTB)

  Latvia Olympic Boycott
  Foto: Lewis Joly / AP
 • Kristoff frakjørt i sesongdebuten i Spania

  Alexander Kristoff sesongdebuterte for sitt nye norske lag Uno-X onsdag, men han ble regelrett frakjørt på første etappe av rittet Volta à la Comunitat Valenciana, skriver NTB.

  Intermarché-rytteren Biniam Girmay fra Eritrea var raskest i spurten på første etappe av femdagersrittet i Valencia-regionen øst i Spania.

  Kristoff hadde med seg Anders Skaarseth og Torsten Træen og fire dansker på Uno-X-laget.

  Men det holdt ikke da Bahrain-Victorious-laget satte opp farten over fjellene med to andrekategoristigninger. Kristoff klarte ikke å holde tritt og ble frakjørt fem mil før mål.

  Den siste etappen med avslutning i Valencia passer Kristoff bedre enn onsdagens åpningsetappe.

  uwkF3oj-Z9U
  Foto: WILLIAM WEST / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste