Hopp til innhold

Her stoppes supportere med regnbueeffekter i Ungarn: – Blodet mitt koker

Nederlandske supportere ble møtt med en forklaring om at det «bare er et fotballarrangement» da de ble nektet å ta med regnbueeffekter til fansonen i Budapest.

Videoen fra flamske VRT overfor viser hvordan en frivillig vakt stoppet supportere med regnbueeffekter.

– Det er ikke noe problem, men det er bare et fotballarrangement, vet du, og vi har bare lov til å ta inn nasjonale flagg her, sier vakten.

Nederlandske NU skriver også at vakter fratok supportere regnbueffekter ved fansonen.

Redaktøren i RTL Nieuws, Agnes de Goede, har publiserte et bilde på Twitter av en nederlender som ble nektet å bære et regnbueflagg inn i fansonen. Isteden ble han oppfordret til å ha flagget i vesken.

Denne mannnen, Maron, blir også intervjuet av VRT ved fansonen.

– Blodet mitt koker. Jeg kan ikke være den jeg er her. Og det i et europeisk land. Jeg skammer meg over at de fortsatt er i Europa, sier Maron til kanalen.

Den frivillige vakten understreker overfor VRTs journalist at han følger ordre. Han påpeker at alle har sin seksualitet, og at det ikke er hans anliggende.

– Vi har en oppgave her. Noen ba meg gjøre noe, og det er det. Det er alt. Ok? sier vakten.

Tillat på stadion

Det nederlandske fotballforbundet opplyste først til nederlandsk presse at regnbueflagg ble beslaglagt på forespørsel fra Uefa.

Dette er blitt tilbakevist av fotballorganisasjonen.

Uefa opplyser til NRK at det er lokale myndigheter som har ansvaret for fansonen, og fotballorganisasjonen understreker at de ønsker regnbueeffekter velkommen på stadion.

Nederland

TIDLIG UTE: Nederlandske supportere var på plass inne på stadion i god tid før kampstart mot Tsjekkia.

Foto: Bernadet Szabo / AP

TV-kameraer og nyhetsbyråer fanget flere supportere med regnbueeffekter da kampen startet klokken 18.00.

– Uefa informerte tidligere i dag Det ungarske fotballforbundet om at regnbuesymboler ikke er politiske, og at de er på linje med Uefas «Equal Game»-kampanje, som sikter på å bekjempe alle typer diskriminering, inkludert mot LHBT-samfunnet. Slike flagg vil bli tillatt på stadion, skriver Uefas presseavdeling i en epost til NRK.

Uefa opplyser videre at de ikke har forbudt regnbuefargede effekter i fansonen, og at det altså er lokale myndigheter som er ansvarlig for denne.

Spillerne markerer

Det nederlandske landslagets talsmann Daan Schippers er til stede i Budapest, der tusenvis av nederlandske supportere har inntatt byen. Det antas at det totale antallet er 8000.

Han hadde sett flere supportere med regnbueeffekter i sentrum, men altså ikke i fansonen eller på stadion tidligere søndag.

– Men det betyr ikke at vi støtter denne avgjørelsen. Vi er for regnbueflagg og har derfor startet «OneLove»-kampanjen, fortsetter han.

Det var allerede varslet at Georginio Wijnaldum, som er Nederlands kaptein, skulle bruke kapteinsbind med «OneLove».

Et hvitt bånd med logo, samt et hjerte i regnbuefarger.

Wijnaldum
Foto: gwijnaldum / Instagram

«Skal du ha med et banner til stadion? Veldig bra. Vennligst vær oppmerksom på at kun bannere med trykk er tillatt på stadion. Banneret må ikke inneholde kommersielle, politiske, voldelige eller diskriminerende meldinger», opplyste det nederlandske fotballforbundet på sine nettsider før kampen.

– Risikerer å komme på kant med fotball-Europa

En hel verden reagerte sterkt da Uefa nektet Tyskland og München å ha regnbuelys på stadion før kampen mot Ungarn onsdag.

Regnbuemarkeringen skulle vise støtte til LHBT-samfunnet, men Uefa sa nei på grunn av det de mente var en «politisk kontekst».

Ungarns folkevalgte vedtok nemlig en sterkt kritisert lov mot «promotering av homofili» i forrige uke.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt påpeker at Uefa dermed må ta mye av ansvaret for det som nå skjer.

– Ungarn vil gjøre det til poltikk, noe det overhodet ikke trenger å være. Det viser vel hvor feil Uefa handlet da de faktisk hørte på Ungarn og nektet å lyssette stadion i München, sier Saltvedt.

– Dette er Uefas feil i og med at de har legitimert denne formen for knebling. Det var de som åpnet for å kneble ytringsfriheten. Ungarerne fortsetter med en linje de har fått støtte for, sier Saltvedt.

Sportskommentatoren håper nå Uefa bruker sin makt.

– Ungarn risikerer å komme på kant med hele fotball-Europa. De venter selvsagt til deres eget lag er slått ut før de risikerer konsekvenser, sier Saltvedt.

Siste nytt

 • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

  Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

  Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

  Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

  Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

  Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

  En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

  Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

  Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

  Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

  Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

  Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

  Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

  Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

  Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

  Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

  Nedregotten og Skaslien
  Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
 • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

  Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

  Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

  Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

  Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

  Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

  REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal