NRK Meny
Xinjiang i Kina
Foto: TUBS/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Uigurer i Kina

Oppsummert

Myndighetene i Kina anklager separatister for å stå bak volden i den nordvestlige regionen Xinjiang. Rundt 8 millioner av befolkningen på nær 22 millioner er muslimske uigurer. De ønsker et uavhengigig land under navnet Øst-Turkestan.

 • Kina utviser fransk journalist

  Kina nekter å forlenge arbeidstillatelsen til Ursula Gauthier, hvis hun ikke beklager en artikkel der hun har stilt spørsmål ved kinesiske myndigheters behandling av den muslimske uigur-minoriteten. Gauthier jobber for det franske tidsskriftet L'Obs.

 • Minst 18 drept i angrep i Kina

  Minst 18 personer ble drept da uigurer angrep politi med kniver og bomber i den urolige provinsen Xinjiang vest i Kina, ifølge den USA-baserte Radio Free Asia. Ifølge kanalen ble flere politifolk drept, før væpnet politi drepte 15 mistenkte.

 • 700 dømt for terror i Kina

  Kina dømte over 700 mennesker for terrorisme, separatisme og beslektede forbrytelser i 2014, opplyser landets øverste domstol. Slike forbrytelser vil også være myndighetens høyeste prioritet i år, påpeker domstolen.

 • Tyrkere arrestert i Kina

  Ti tyrkere er arrestert i Kina anklaget for å ha forsøkt å smugle ut en etnisk uigur, som er etterlyst for terrorisme. Det skriver en statsdrevet avis. Uigurene er en tyrkisk-språklig minoritet på rundt 10 millioner mennesker, øst i Kina.

 • 6 «pøbler» drept i Xinjing i Kina

  Kinesisk politi har drept seks «pøbler» i den urolige Xinjiang-regionen, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua, som ikke oppgir flere detaljer. Myndighetene i Beijing har lagt skylden på den langvarige uroen i regionen på uigur-minoriteten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no