Hopp til innhold
Xinjiang i Kina
Foto: TUBS/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Uigurer i Kina

Oppsummert

Myndighetene i Kina anklager separatister for å stå bak volden i den nordvestlige regionen Xinjiang. Rundt 8 millioner av befolkningen på nær 22 millioner er muslimske uigurer. De ønsker et uavhengigig land under navnet Øst-Turkestan.

  • Kina reagerer på utvisning av diplomat i Canada

    Kina sier at Canada har sabotert forholdet mellom de to nasjonene ved å utvise en kinesisk diplomat.

    Utenriksdepartementet i Canada varslet mandag at de vil utvise den kinesiske diplomaten fordi han skal ha trakassert en canadisk folkevalgt som var kritisk til behandlingene av uigurene i Kina.

    Kina vil komme med tydelige mottiltak, og konsekvensene er det Canada som må bære, heter det i en uttalelse fra den kinesiske ambassaden i Canada, melder nyhetsbyrået AFP.

  • USA ber FNs menneskerettsråd diskutere Kina

    USA har bedt FNs menneskerettsråd om å diskutere kinesiske menneskerettsbrudd.

    Amerikanerne vil at debatten skal handle om menneskerettsbrudd mot den uiguriske minoriteten i Xinjiang-regionen. Nylig publiserte FN en rapport der granskere mener at Kinas behandling av den muslimske minoriteten kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

    Kina har fordømt rapporten i harde ordelag.

    Det er første gang noensinne at USA fremmer en resolusjon som dreier seg om Kina i FNs menneskerettsråd.

    (NTB)

  • EU vil forby produkter laget ved slavearbeid

    EU vil innføre et forbud mot produkter som er framstilt ved tvangsarbeid.

    Selv om Kina hyppig blir trukket fram på grunn av behandlingen av uigur-minoriteten i Xinjiang, er ikke landet nevnt spesifikt i EU-forslaget. I stedet retter forslaget seg mot alt tvangsarbeid, også det som måtte skje innenfor EU.

    – Vårt mål er å eliminere alle produkter som lages ved hjelp av tvangsarbeid fra EU-markedet, uansett hvor de er produsert, sier EUs handelskommissær Valdis Dombrovskis. (NTB)

  • Blinken: Kina må stilles til ansvar

    Kina må stilles til ansvar for «folkemordet» på den muslimske uigur-minoriteten, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

    FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) la denne uka fram en sterkt kritisk rapport som konkluderer med at kinesiske myndigheter med sin behandling av minoritetene i Xinjiang-provinsen kan gjøre seg skyldige i forbrytelser mot menneskeheten.

    USA har tidligere anklaget Kina for å begå folkemord på uigurene, og utenriksminister Antony Blinken mener at FN-rapporten bidrar til å underbygge denne anklagen. (NTB-AFP)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no