Xinjiang i Kina
Foto: TUBS/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Uigurer i Kina

Oppsummert

Myndighetene i Kina anklager separatister for å stå bak volden i den nordvestlige regionen Xinjiang. Rundt 8 millioner av befolkningen på nær 22 millioner er muslimske uigurer. De ønsker et uavhengigig land under navnet Øst-Turkestan.

 • Norge støtter EUs sanksjoner

  Norge slutter seg til EUs sanksjoner mot kinesiske personer og selskaper som ble innført forrige uke, opplyser UD til Klassekampen. Årsaken til sanskjonene er behandlingen av folkegruppa uigurene i Xinjiang vest i Kina.

 • Kina reagerer mot kritikk

  Kina innfører sanksjoner mot to amerikanere, én canadier og en menneskerettighetsgruppe som har kritisert Kinas behandling av uigur-muslimene. De nektes all adgang til Kina.

 • Löfven forsvarer H&M i Kina

  Sveriges statsminister Stefan Löfven forsvarer H&M mot Kina og sier at Sverige aldri vil vike unna når det gjelder menneskerettigheter. Det er bra at H&M og andre bedrifter tar ansvar for arbeidstakernes vilkår, sa Löfven fredag som svar på Kinas kritikk av H&M for å ha forsvart uigur-muslimene.

  China Xinjiang Brands Under Fire
  Foto: Mark Schiefelbein / AP
 • Boikotter H&M etter uigur-kritikk

  Kleskonsernet H&M og Nike har fått problemer i Kina etter å ha uttrykt bekymring for behandlingen av den muslimske minoriteten uigurene, melder BBC. Mange kinesere har oppfordret til boikott og kinesiske kjendiser har brutt samarbeid

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no