Hopp til innhold
Xinjiang i Kina
Foto: TUBS/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Uigurer i Kina

Oppsummert

Myndighetene i Kina anklager separatister for å stå bak volden i den nordvestlige regionen Xinjiang. Rundt 8 millioner av befolkningen på nær 22 millioner er muslimske uigurer. De ønsker et uavhengigig land under navnet Øst-Turkestan.

 • Kallar påstandar om uigurar løgn

  Kinas utanriksminister Wang Yi avviser påstandar og uro om undertrykking av den uiguriske minoriteten.

  – Dette er løgner som er fabrikkert og som blir spreidd som desinformasjon, sa Wang på videolink til tryggingskonferansen i München laurdag.

  Menneskerettsorganisasjonar seier uigurar er sett i leirar der dei blir torturert og mishandla. Kina har skulda uigurane for separatisme og terrorisme.

 • Guterres forventer tilgang til Xinjiang

  FNs generalsekretær Antonio Guterres har gitt ledere i Beijing beskjed om at han forventer at Kina gir FN tilgang til Xinjiang-regionen. Guterres møttes lørdag med Kinas president Xi Jinping og utenriksminister Wang Yi i forbindelse med vinter-OL i Beijing, opplyser FN.

  Han uttrykte at han forventer at FNs menneskerettssjef Michele Bachelet får gjennomføre et troverdig besøk til Kina, inkludert til den omstridte Xinjiang-regionen.

 • Ber FN offentliggjøre Xinjiang-rapport før OL i Beijing

  Den amerikanske kongressen oppfordrer FN til å offentliggjøre en rapport fra Xinjiang-provinsen, der amerikanerne anklager Kina for folkemord mot uigur-befolkningen, før OL.

  Om rapporten blir offentliggjort før vinter-OL begynner 4. februar, vil det være en «ny bekreftelse av faktumet at intet land er hevet over gransking eller internasjonal lov», ifølge senator Jeff Merkley og kongressrepresentant James McGovern, Demokratenes to fremste representanter i kongresskommisjonen som overvåker menneskerettssituasjonen i Kina.

  Kommisjonen ble opprettet i oktober 2020 og har som oppgave å komme med en årlig rapport til USAs president og Kongressen.

 • Kina «sterkt imot» nye sanksjoner fra USA

  Kina sier de er svært misfornøyde med at USA har innført nye sanksjoner mot landet på bakgrunn av dets behandling av uigur-minoriteten.

  USA kunngjorde torsdag en rekke nye sanksjoner mot Kina, blant annet et tilnærmet de facto forbud mot all import fra Xinjiang-regionen. USA frykter at uigurer blir brukt i slavearbeid.

  Kina reagerer fredag kraftig på det amerikanske tiltaket.

 • Saksjoner mot ledere i Xinjang-regionen

  USA har vedtatt sanksjoner mot to etnisk uiguriske ledere i den kinesiske Xinjang-regionen og anklager dem for omfattende menneskerettighetsbrudd.

  Sanksjonene er rettet mot Shohrat Zakir, som fungerte som leder for regionen fra 2018 til 2021, og den nåværende fungerende lederen Erken Tuniyaz.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no