Hopp til innhold
Det har vært flere demonstrasjon til støtte for Gui Minhai i Hongkong der han hadde sitt forlag.
Foto: PHILIPPE LOPEZ

Menneskerettigheter i Kina

Oppsummert

Kina er det landet i verden som henretter flest. Ifølge Amnesty henretter Kina trolig over 1000 mennesker hvert år, men det nøyaktige tallet er ansett å være en statshemmelighet.

 • Menneskerettsgrupper krever Bachelets avgang

  Over 230 menneskerettsgrupper krever at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, går av etter et besøk i Kina nylig.

  Blant dem som har undertegnet oppropet er grupper som kjemper for rettighetene til uigurer, tibetanere og sørmongoliere, samt demokratiforkjempere i Hongkong og Kina.

  Flere internasjonale menneskerettsforkjempere slutter seg til kravet om Bachelets «øyeblikkelige avgang» og anklager henne for å ha «hvitvasket» Beijings «grusomheter» under besøket i mai.

  (NTB)

  FNs Høykommisær for menneskerettigheter i Kina
  Foto: Yue Yuewei / AP
 • FNs menneskerettssjef tok opp uiguranes kår med Kina

  FNs høgkommisær for menneskerettar, Michelle Bachelet, seier ho tok opp oppsplitting av uigurfamiliar med styresmaktene i Xinjiang-provinsen i Kina.

  – Vi veit det er mange som søker informasjon om korleis det har gått med andre i familien. Dette og andre tema blei drøfta med styresmaktene, seier ho ifølge AFP.

  Ho seier styresmaktene har forsikra henne om at sentra for såkalla omskolering av den muslimske minoriteten i provinsen, som av menneskerettsorganisasjonar blir karakterisert som arbeidsleirar, er avvikla.

  Bachelet har vore i Kina denne veka, og har fått kritikk frå enkelte som meiner ho blir brukt i kinesisk propaganda. Dette har ho avvist, og seier at ho meiner det er viktig å ha ein god dialog med dei kinesiske styresmaktene.

 • FNs menneskerettighetssjef på sjeldent besøk i Xinjiang

  FNs høykommissær for menneskerettigheter reiser snart til Xinjiang-provinsen, der Kina anklages for grove overgrep mot minoriteter. Det blir første gang på 17 år at en menneskerettssjef i FN besøker Kina. FN-kontoret har i årevis bedt om «meningsfull og uhindret» tilgang til Xinjiang. (NTB)

 • Guterres forventer tilgang til Xinjiang

  FNs generalsekretær Antonio Guterres har gitt ledere i Beijing beskjed om at han forventer at Kina gir FN tilgang til Xinjiang-regionen. Guterres møttes lørdag med Kinas president Xi Jinping og utenriksminister Wang Yi i forbindelse med vinter-OL i Beijing, opplyser FN.

  Han uttrykte at han forventer at FNs menneskerettssjef Michele Bachelet får gjennomføre et troverdig besøk til Kina, inkludert til den omstridte Xinjiang-regionen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no