Det har vært flere demonstrasjon til støtte for Gui Minhai i Hongkong der han hadde sitt forlag.
Foto: PHILIPPE LOPEZ

Menneskerettigheter i Kina

Oppsummert

Kina er det landet i verden som henretter flest. Ifølge Amnesty henretter Kina trolig over 1000 mennesker hvert år, men det nøyaktige tallet er ansett å være en statshemmelighet.

 • Ni år i fengsel for demonstrasjoner

  Leon Tong Ying-Kit (24) er dømt til ni års fengsel for terrorvirksomhet og oppfordring til løsrivelse. Den kinesiske aktivisten ble tirsdag den første som er dømt etter den omstridte kinesiske sikkerhetsloven for Hongkong. Lengden på fengselsstraffen kom først fredag. Dommen kommer etter aktivisten bar et flagg der det sto «Frigjør Hongkong, vår tids revolusjon»

  Sikkerhetsloven er et stort tilbakeslag for demokratibevegelsen. Da Kina i sommer innførte den meget kontroversielle loven, møtte det stor motstand lokalt. Protestene gikk på at Kina i praksis fjerner store deler av selvstyret i Hongkong.

  Saken mot Tong Ying-Kit har blitt sett på som en test av grensen for ytringsfrihet i den tidligere britiske kolonien. Rettssaken mot Tong Ying-kit foregikk uten jury, noe som er et brudd med tidligere rettspraksis i Hongkong.

  SWomSI0yDE4
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Kinesisk rikmann dømt til fengsel

  Den kinesiske milliardæren Sun Dawu er dømt til 18 års fengsel for en rekke lovbrudd, blant annet for å ha «framprovosert trøbbel», melder NTB/AFP. Ifølge domstolen i byen Gaobeidian har Sun samlet en folkemengde for å gå til angrep på statlige organer, blokkert myndighetene og skapt krangler og framprovosert trøbbel.

  Milliardæren ble pågrepet i november i fjor sammen med 20 slektninger og forretningspartnere etter at selskapet hans havnet i konflikt med en statseid konkurrent. Sun eier et av de største landbruksselskapene i Kina, og han har også vært en forkjemper for landbruksreform i landet.

  Han ble onsdag i tillegg ilagt en bot på over 4 millioner kroner. Milliardærens forsvarere mener den hemmelige rettssaken ikke har ivaretatt hans rettigheter.

  Sun Dawu
  Foto: NOEL CELIS / AFP / NTB
 • Pakistan gir sin støtte til Kina

  Pakistans statsminister Imran Khan gir sin fulle støtte til Kinas politikk i Xinjiang-provinsen. Det skriver Al Jazeera. Kina anklages for flere brudd på menneskerettighetene mot den muslimske befolkningen i provinsen.

  Khan uttrykte også sin beundring for Kinas ettpartisystem, samtidig som kommunistpartiet i Kina feiret sin 100-årsdag. Khan uttalte seg til kinesisk presse på besøk i Islamabad på torsdag.

  Pakistan's Prime Minister Imran Khan speaks during an interview with Reuters in Islamabad,
  Foto: Saiyna Bashir / Reuters
 • Kinas ambassade sjokkert

  Den kinesiske ambassaden i Norge reagerer kraftig, etter at Aftenposten torsdag brukte hele forsiden til et åpent brev til Kinas president.

  «Verden kan ikke lenger se passivt på at Kina gradvis suger luften ut av pressefriheten i Hongkong», skriver avisens sjefredaktør Trine Eilertsen.

  Også sjefredaktørene i finske Helsingin Sanomat, danske Politiken og svenske Dagens Nyheter har skrevet under på brevet.

  – Vi har alltid vært folkets regjering. Vi er sjokkerte over innholdet og tar sterkt avstand fra anklagene. De er basert på feil informasjon», skriver talspersonen for Kinas ambassade i Norge, Yiding Yang, i et brev til avisen.

 • Står i kø for å kjøpe Apple Daily

  Hongkongere har flokket til avisselgerne i kveld for å kjøpe den siste utgaven av den prodemokratiske avisen Apple Daily, som må legge ned. Det skriver South China Morning Post. En million aviser har blitt solgt. Tidligere denne uken ble eieren av avisen, Jimmy Lai, arrestert sammen med flere andre journalister. Myndighetene i Hongkong brukte også den nye sikkerhetsloven for å fryse avisens bankkontoer.

  Hong Kong Apple Daily
  Foto: Kin Cheung / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no