Hopp til innhold
Politifolk ved inngangen til interneringsleiren Urumqi No. 3 i Xinjiang 23. april 2021. Dette er Kinas største interneringsleir, dobbel så stor som Vatikanet, med plass til 10.000 innsatte.
Foto: Mark Schiefelbein / AP

Menneskerettigheter i Kina

Oppsummert

Kina er det landet i verden som henretter flest. Ifølge Amnesty henretter Kina trolig over 1000 mennesker hvert år, men det nøyaktige tallet er ansett å være en statshemmelighet.

  • FN-bekymring over fengselsdommer

    FNs menneskerettssjef Volker Turk sier han er «veldig bekymret» etter at Kina dømte to framtredende menneskerettsadvokater til lange fengselsstraffer.

    Xu Zhiyong og Ding Jiaxi er dømt til henholdsvis 14 og 12 års fengsel for å ha «undergravd statens makt» i en rettssak som ble ført bak lukkede dører. De to har vært ledende medlemmer av en borgerrettsgruppe som krever reformer og som har kritisert regjeringen for korrupsjon. (NTB)

  • Demonstrantar sletter meldingslogger i frykt

    Etter ei helg med store demonstrasjonar i fleire kinesiske storbyar, har folk som deltok blitt spora opp og kontakta av politiet. Fleire av dei har sletta meldingsloggar i frykt for reaksjonar. Dei veit ikkje korleis politiet har oppdaga identitetane deira.

  • USA ber FNs menneskerettsråd diskutere Kina

    USA har bedt FNs menneskerettsråd om å diskutere kinesiske menneskerettsbrudd.

    Amerikanerne vil at debatten skal handle om menneskerettsbrudd mot den uiguriske minoriteten i Xinjiang-regionen. Nylig publiserte FN en rapport der granskere mener at Kinas behandling av den muslimske minoriteten kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

    Kina har fordømt rapporten i harde ordelag.

    Det er første gang noensinne at USA fremmer en resolusjon som dreier seg om Kina i FNs menneskerettsråd.

    (NTB)

  • Huitfeldt ber Kina respektere menneskerettighetene

    Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier situasjonen i Kinas Xinjiang-provins er svært bekymringsfull og ber landet respektere menneskerettighetene.

    FNs høykommissær for menneskerettigheter konkluderer i en fersk rapport med at behandlingen av den muslimske uigur-minoriteten i Kinas Xinjiang-provins kan være en forbrytelse mot menneskeheten.

    – Vi har etterlyst rapporten fra FNs høykommissær for menneskerettigheter i lang tid og ønsker den velkommen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. (NTB)

  • Blinken: Kina må stilles til ansvar

    Kina må stilles til ansvar for «folkemordet» på den muslimske uigur-minoriteten, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

    FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) la denne uka fram en sterkt kritisk rapport som konkluderer med at kinesiske myndigheter med sin behandling av minoritetene i Xinjiang-provinsen kan gjøre seg skyldige i forbrytelser mot menneskeheten.

    USA har tidligere anklaget Kina for å begå folkemord på uigurene, og utenriksminister Antony Blinken mener at FN-rapporten bidrar til å underbygge denne anklagen. (NTB-AFP)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no