Hopp til innhold
Sperre på bussen for å hindre korona-smitte.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Tusenvis av bussjåfører i streik

Oppsummert

3800 bussjåfører ble tatt ut i streik 20. september. etter at NHO transport ikke ble enige med fagforeningene Fellesforbundet, YTF og andre LO-forbund. 26. september ble streiken trappet opp. Streiken ble avsluttet om morgenen 1. oktober.

 • Kan bli buss-streik

  Det kan bli buss-streik neste uke hvis ikke partene i lønnsoppgjøret blir enige innen natt til søndag. LO, YS og NHO sitter nå i mekling på Hotell Opera i Oslo sentrum. Mer enn 30.000 personer kan bli tatt ut i streik.

 • Mindretall mot busstreik-løsning

  Fagforbundets forhandlingsdelegasjon stemte samlet mot å godta forslaget som førte til at busstreiken ble avsluttet torsdag. Også enkelte i andre delegasjoner stemte mot. Totalt var det 22 som stemte for og 14 som stemte mot avtalen.

 • – Må forvente driftsforstyrrelser

  Tide har satt i gang arbeidet med å orientere medarbeidere, slik at de kan gjennoppta rutetilbudet så godt som mulig klokken 12. – I dag må vi få folk til å snu seg rundt. Det er snakk om mange mennesker. Reisende må nok belage seg på at det kan komme driftsforstyrrelser i dag, sier kommunikasjonsdirektør Marianne Frønsdal i Tide.

  Busstreik i Vestland, oppstillingsplassen på Straume
  Foto: Christian Lura / NRK
 • Glad streiken er over

  – Nokre ruter er alt i gang, men skulerutene får vi ikkje i gang no i morgontimane. Det blir litt driftsavvik på føremiddagen, men innan klokka 12 vil rutene gå nærmast som normalt. Det seier dagleg leiar i Firda Billag, Frode Romarheim.

 • – Har vært tøffe forhandlinger

  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at forhandlingene i busstreiken har vært tøffe. Partene kom til enighet torsdag morgen. - Koronaen påvirket lønnsoppgjøret generelt i år og også denne meklingen, sier Ruland til NRK.

  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland
  Foto: Øzgur Tufan / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no