Sperre på bussen for å hindre korona-smitte.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Tusenvis av bussjåfører i streik

Oppsummert

3800 bussjåfører ble tatt ut i streik 20. september. etter at NHO transport ikke ble enige med fagforeningene Fellesforbundet, YTF og andre LO-forbund. 26. september ble streiken trappet opp. Streiken ble avsluttet om morgenen 1. oktober.

 • Mindretall mot busstreik-løsning

  Fagforbundets forhandlingsdelegasjon stemte samlet mot å godta forslaget som førte til at busstreiken ble avsluttet torsdag. Også enkelte i andre delegasjoner stemte mot. Totalt var det 22 som stemte for og 14 som stemte mot avtalen.

 • – Må forvente driftsforstyrrelser

  Tide har satt i gang arbeidet med å orientere medarbeidere, slik at de kan gjennoppta rutetilbudet så godt som mulig klokken 12. – I dag må vi få folk til å snu seg rundt. Det er snakk om mange mennesker. Reisende må nok belage seg på at det kan komme driftsforstyrrelser i dag, sier kommunikasjonsdirektør Marianne Frønsdal i Tide.

  Busstreik i Vestland, oppstillingsplassen på Straume
  Foto: Christian Lura / NRK
 • Glad streiken er over

  – Nokre ruter er alt i gang, men skulerutene får vi ikkje i gang no i morgontimane. Det blir litt driftsavvik på føremiddagen, men innan klokka 12 vil rutene gå nærmast som normalt. Det seier dagleg leiar i Firda Billag, Frode Romarheim.

 • – Har vært tøffe forhandlinger

  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at forhandlingene i busstreiken har vært tøffe. Partene kom til enighet torsdag morgen. - Koronaen påvirket lønnsoppgjøret generelt i år og også denne meklingen, sier Ruland til NRK.

  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland
  Foto: Øzgur Tufan / NRK
 • Bussene kjører fra klokken 12

  – Vi har fått melding fra busseselskapene som kjører fra oss at fra klokken 12 skal trafikken komme i gang igjen, sier direktør Målfrid Vik Sønstabø i Skyss. Alle linjer vil ikke være oppe og gå klokken 12, fordi busser og sjåfører skal «stables», men så godt det lar seg gjøre vil trafikken starte da. Det vil komme nærmere informasjon på selskapets nettsider.

  MORGENRUSH i Bergen, 4-bussen til Flaktveit
  Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no