Hopp til innhold
Hyller i en dagligvarebutikk
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Lønnsoppgjøret 2022

Oppsummert

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, som vil si at hele tariffavtalen skal forhandles. Flere store forbund krever økt kjøpekraft.

 • Enighet i asfaltarbeideroppgjøret

  Partene er enige i lønnsoppgjøret for asfaltarbeid og veivedlikehold. Det blir et generelt tillegg på 4 kroner og større økninger i en rekke tillegg.

  Det opplyser Norsk Arbeidsmandsforbund i en pressemelding. Sammen med Fellesforbundet er de enige med Byggenæringens Landsforening.

  – Vi er fornøyde med oppgjøret, sier nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund Brede Edvardsen.

  Partene er også enige om blant annet tilpasset arbeidstøy til begge kjønn, samt at arbeidsgiver dekker utgifter til vernebriller med styrke.

 • Enighet i lønnsoppgjøret til lastebilsjåførene

  Lastebilsjåførene kom onsdag fram til enighet i lønnsforhandlingene med Norges Lastebileierforbund og NHO Logistikk og Transport.

  Forhandlingsleder Linda Jæger for Yrkestrafikkforbundet er fornøyd med løsningen partene kom fram til.

  – Vi har gjennomslag for at lønnssystemet på langtransport harmoniseres med avlønningen på nærtransport. Vi har fått et godt økonomisk oppgjør, hvor blant annet minstelønnssatsene øker med 11 kroner i 2022, sier Jæger.

  Samtidig opplyser hun at de har fått inn bestemmelser om dekning av arbeidstøy og vernebriller i oppgjøret. (NTB)

 • Ingen ny kulturstreik

  Det er oppnådd enighet mellom Spekter og LO Stat/Fagforbundet om pensjon for teatrene og operaen, opplyser Spekter i en pressemelding onsdag morgen.

  Partene ble enige flere timer på overtid.

  – Med hjelp fra riksmeklerens kontor, har vi kommet til enighet med LO Stat om pensjon også for Fagforbundets medlemmer i teatre og operaene. Spekter og våre berørte kulturmedlemmer er fornøyd med at pensjonsspørsmålet nå er endelig avklart, og at vi unngår en ny kulturstreik, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

  Den nye løsningen innebærer at den såkalte hybridpensjonsordningen skal være hovedregelen for kulturarbeiderne.

 • LO Stat med streikevarsel for 4.400 statsansatte

  Departementene vil bli hardt rammet om det blir streik blant de LO-organiserte i staten fra 24. mai.

  LO Stat har varslet at de vil ta ut 4.400 medlemmer i streik om den pågående meklingen ikke fører fram innen fristen ved midnatt natt til tirsdag 24. mai.

  Det går fram av et såkalt områdevarsel fra LO Stat som staten og Riksmekleren har fått. Et områdevarsel er den første beskjeden til arbeidsgiver om hvor en streik vil ramme.

  LO Stat brøt forhandlingene med staten i hovedtariffoppgjøret fredag 29. april. Meklingen startet mandag 2. mai. (NTB)

 • Enighet i bussoppgjøret

  – Vi er glade for at det ble enighet slik at busselskapene fortsatt kan transportere passasjerene til jobb, skole og fritidsaktiviteter på en trygg og miljøvennlig måte, sier administrerende direktør i NHO Transport Jon H. Stordrange.

  Partene ble enige etter mekling nesten 10 timer på overtid.

  Enigheten omfatter blant annet avtale om pensjon fra første krone og forskuttering av sykelønn for bussjåførene. Resultatet som er fremforhandlet ved hjelp fra Riksmekleren skal til uravstemning hos arbeidstakersiden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no