Hopp til innhold
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lønnsoppgjøret 2022

  • Nesten 200.000 arbeidsdager gikk tapt på grunn av arbeidskonflikter i fjor

    Over 188.000 arbeidsdager gikk i fjor tapt i fem arbeidskonflikter. Det er det høyeste antall tapte arbeidsdager de siste fem åra med hovedoppgjør, ifølge SSB.

    I de fem arbeidskonfliktene i fjor gikk totalt 188.230 arbeidsdager tapt, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå ( SSB ). Konfliktene involverte til sammen i underkant av 13.900 arbeidstakere.

    Nær 179 .000 arbeidsdager gikk i fjor tapt som følge av henholdsvis lærer- og barnehagestreiken,

    – Samlet sto disse to konfliktene for 95 prosent av alle tapte arbeidsdager i 2022, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i SSB.

    (NTB)

  • Streik blant ingeniørene avverget på overtid

    Nito og NHO ble ved 5-tida i morges enige om ny tariffavtale, fem timer på overtid, melder Riksmekleren. Dermed blir det ikke streik blant norske ingeniører.

    Partene ble enige etter det som begge kaller en krevende mekling, ledet av riksmekler Mats Ruland. Leder for Nitos tariffutvalg, Tom Helmer Christoffersen sier at de er fornøyd.

    – Funksjonærbegrepet er nå fjernet og vi har lagt til rette for reelle lokale forhandlinger framover. Det er to viktige seiere for oss, sier han.

    Nito og NHO skal engasjere et uavhengig forskningsinstitutt til å foreta en undersøkelse som kan gi et oppdatert kunnskapsgrunnlag om hvordan dagens lokale forhandlinger fungerer. De skal også innhente erfaringer fra de tillitsvalgte og ledelsen i bedriftene om dette.

    I tillegg er Nito og NHO enige om at det skal settes ned en partssammensatt arbeidsgruppe som skal kartlegge hvordan virksomhetene praktiserer reiser i bedriftens tjeneste. I dag reiser mange på egen fritid.

    Om ikke partene hadde blitt enige, ville 123 ingeniører gått ut i streik fra fredag morgen. Det ville rammet Nexans Norway i Halden, Siemens i Oslo, samt enkeltmedlemmer i Telenor, Aker Solutions, Aibel, Siemens Trondheim, Siemens Engroshandel og FMC Kongsberg Subsea.

  • Ingeniørene mekler på overtid

    Ingeniører som er organisert i NITO mekler på overtid med arbeidsgiversiden i NHO på Riksmeklerens kontor. Dersom partene ikke blir enige om ny lønnsavtale, vil det bety at 123 ingeniører blir tatt ut i streik fredag morgen.

    En streik kan ifølge NITO ramme Nexans Norway i Halden, Siemens i Oslo, enkeltmedlemmer i Telenor, Aker Solutions, Aibel, Siemens Trondheim, Siemens Engroshandel og FMC Kongsberg Subsea.

    På tirsdag 6. desember kan ytterligere 341 ingeniører bli tatt ut i en eventuell streik. Det gjelder 191 ansatte i Aibel i Haugesund og 150 medlemmer på Aker Solutions på Stord.

    Det er riksmekler Mats Wilhelm Ruland som leder meklingen.

  • Mekling i gang mellom Nito og NHO

    Riksmekleren satte i gang forhandlinger mellom Nito og NHO klokka 10 onsdag. Om ikke de blir enige, er det snakk om streik som involverer åtte bedrifter.

    Det er lagt inn plassfratredelse for 123 medlemmer fra tidligst 2. desember, skriver Nito i en pressemelding.

    Primært dreier det seg om ingeniører og teknologer i Nexans Norway og Siemens AS. (NTB)

  • Enighet mellom SAS og kabinansatte

    Det er enighet i lønnsoppgjøret mellom Norsk kabinforening og SAS Norge. Avtalen innebærer en lønnsøkning på 3,7 prosent for alle kabinansatte fra nyttår.

    – Vi har fått på plass en avtale og sikret våre medlemmer et moderat lønnsløft som er i takt med resten av samfunnet, sier Bjarte Stedje, styreleder i Norsk Kabinforening til NRK

    De kabinansatte i SAS var klar til å ta ut rundt 500 medlemmer ut i streik om partene ikke ble enige, men enigheten nå gjør at SAS unngår konflikt rett før en travel julehøytid.

    – Vi var klar til å streike om forhandlingene ikke hadde nådd frem, men det unngikk vi heldigvis. Vi har sikret at folk kan reise hjem til jul, sier Stedje.

    Partene har også blitt enige om at de kabinansatte i SAS er sikret et lønnstillegg til våren som minimum tilsvarer det frontfaget kommer frem til.

    Ifølge SAS innebærer enigheten i stor grad en forlengelse av eksisterende avtalevilkår fra 2020, med enkelte mindre endringer, samt lønnsøkning som følger frontfaget.

    SAS' forhandlingsleder Svein Henriksen sier i en pressemelding at enigheten er viktig for at arbeidet med å omstrukturere selskapets økonomi kan fortsette.

    Avtalen mellom SAS og Norsk kabinforening varer frem til 31. mars 2024.

    Bjarte Stedje
    Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no