Hopp til innhold
Tuberkulose
Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Tuberkulose

Oppsummert

Tallet på tuberkulosesmittede faller for tredje år på rad, melder folkehelseinstituttet. I 2016 ble det totalt meldt 298 pasienter med tuberkulose i Norge. I 2013 var antall smittede 392.

  • Flere døde av tuberkulose i Europa

    For første gang på 20 år har det vært en økning i antall dødsfall som følge av tuberkulose i Europa-regionen til Verdens helseorganisasjon (WHO).

    Regionen omfatter både Europa og land i Sentral-Asia, samt Israel. Økningen fant sted i 2021, det siste året med tilgjengelig statistikk.

    Til sammen døde 27.300 mennesker av tuberkulose dette året, en oppgang fra 27.000 i 2020.

    Russland og Ukraina var landene som var mest berørt av sykdommen.

    WHO mener økningen delvis skyldtes pandemien, som førte til nedstengninger og omprioritering av ressurser i helsevesenet. I tillegg er en resistent variant av tuberkulose i ferd med å spre seg.

    (NTB)

  • Funnet 23 kontaktbesetninger etter tuberkulosefunn i Rogaland

    De seks personene som er bekreftet smittet med tuberkulose i Rogaland har alle vært i kontakt med ei ku som hadde storfetuberkulose i november.

    Mattilsynet har sporet kontakter fra de smittede dyrene fra fem år tilbake i tid og funnet 23 kontaktbesetninger etter tuberkulosefunnet.

    Norge har fristatus for storfetuberkulose, og sykdommen har ikke blitt funnet i besetningen siden 1986, ifølge seksjonssjef i mattilsynet Kari Haugstad.


    – Sporingen vår nå viser at vi har et storfehold der kua kom fra i Suldal kommune, også vet vi at det har blitt solgt et dyr til Masfjorden kommune i Vestland der det også er påvist smitte på ei ku, sier Haugstad.

  • FHI: Flere påviste tilfeller av tuberkulosesmitte

    6 personer har fått påvist tuberkulosesmitte i Rogaland fylke. Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

    FHI samarbeider nå med kommuneoverlegen i den aktuelle kommunen for å undersøke funnet.

    – Folkehelseinstituttet anser at det ikke er noen risiko for smitte av tuberkulose til befolkningen generelt i dette tilfellet, sier overlege Karine Nordstand.

    Det ble gjort prøver av personer etter at en ku som ble slaktet i november i fjor fikk påvist storfetuberkulose.

    De seks som har testet positivt følges opp lokalt i samarbeid med helsetjenesten etter standard rutiner ved tuberkulosesmitte.

    FHI understreker at å være smittet med tuberkulose ikke betyr at man er syk. De fleste som smittes vil aldri utvikle sykdom.

    – Personer som er smittet uten å være syke kan ikke smitte andre, sier overlege Nordstrand.

  • WHO: Tuberkulose på frammarsj

    Etter årevis med tilbakegang, er tuberkulose på frammarsj igjen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), som sier antall tilfeller har økt 14 prosent på to år.

    I 2021 døde om lag 1,6 millioner mennesker av den smittsomme sykdommen mens 10,6 millioner ble smittet, opplyser organisasjonen torsdag.

    – Anslaget over årlige TB-dødsfall i verden sank i perioden 2005 til 2019. Men anslagene for 2020 og 2021 viser at denne trenden har snudd, skriver WHO i sin årlige Global TB Report.

    – Er det noe koronapandemien har lært oss, så er det at med solidaritet, besluttsomhet, innovasjon og rettferdig fordeling av midler, kan vi beseire alvorlige helsetrusler. La oss bruke denne lærdommen i kampen mot tuberkulose, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no