Tuberkulose
Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Tuberkulose

Oppsummert

Tallet på tuberkulosesmittede faller for tredje år på rad, melder folkehelseinstituttet. I 2016 ble det totalt meldt 298 pasienter med tuberkulose i Norge. I 2013 var antall smittede 392.

 • Tuberkulosedødsfall stig

  Tuberkulosedødsfall stig for første gong på meir enn ti år på grunn av koronapandemien, skriv Verdas helseorganisasjon (WHO) i ei pressemelding.

  I løpet av 2020 døde fleire menneske av tuberkulose samanlikna med 2019. Dødsfalla skjer i hovudsak i dei 30 landa der sjukdommen er mest utbreitt. På same tid vart færre diagnostisert, behandla eller fekk førebyggande behandling. Utgiftene til essensielle tuberkulosetenester, har også falt.

  – Denne rapporten stadfestar frykta vi har for at pandemien har forstyrra viktige helsetenester og framgangen i arbeidet mot tuberkulose, seier Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør.

 • Innlagt med tuberkulose på St. Olav

  En person er innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim med en smittsom variant av tuberkulose, melder Ørland kommune. Kommunelege Morten Jensvold sier at pasienter med utslag på blodprøve, men som er uten symptomer, ikke er smittsomme.

 • Færre med tuberkulose

  Tallet på tuberkulosesmittede faller for tredje år på rad, melder folkehelseinstituttet. I 2016 ble det totalt meldt 298 pasienter med tuberkulose i Norge. I 2013 var antall smittede 392.

 • Ingen av de testede smittet

  Ingen av de som ble testet for tuberkulose i forbindelse med at en person fikk påvist sykdommen i Bergen tidligere i sommer er smittet. Det sier smittervenoverlege Kari Øystese til NRK. Til sammen 100 personer ble testet etter at det ble oppdaget et tilfelle av sykdommen i en barnehage i Åsane.

 • Tester 100 for tuberkulose

  Rundt 100 personer skal undersøkes etter at det ble oppdaget et tilfelle av tuberkulose i en barnehage i Bergen. –Vi har god kontroll på situasjonen, og regner ikke med å finne flere smittede, sier smittevernoverlege i Bergen kommune, Kari Øystese.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no