Demo for Transkjønnedes rettigheter foran Det hvite hus i USA
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Transpersoner i USA

Oppsummert

Transpersoner er personer med en kjønnsidentitet som er forskjellig fra det kjønn de er født med. I USA har det republikanske partiet i ulike delstater foreslått en rekke lover for å nekte unge transpersoner behandling, samt å utføre militærtjeneste.

 • Forbyr kjønnsbekreftende behandling

  Delstaten Arkansas i USA forbyr kjønnsbekreftende behandling for transpersoner under 18 år trass i at delstatens guvernør la ned veto. Loven forbyr leger å behandle pasienter under 18 år med hormoner eller utføre kjønnsbekreftende operasjoner.

 • Trump får ja til transforbod

  Høgsterett i USA sa ja til at Trump-administrasjonen kan nekte transpersonar i å delta i militærteneste, mens saka blir behandla i retten. Administrasjonen ville ha ei endeleg avgjerd, men fekk asvlag. Saka må dermed gjennom heile rettssystemet.

 • Vil forby transpersoner i militæret

  Trump-administrasjonen har spurt USAs høyesterett om å midlertidig forby transpersoner mot å tjenestegjøre i militæret. På sikt vil Trump forby det permanent, men han vil ikke vente på at høyesterett skal gjøre en grundig behandling av saken.

 • USA vurderer å fjerne transkjønn

  Trump-administrasjonen vurderer å innføre en smalere definisjon av kjønn som gjør at amerikanere må definere seg som enten kvinne eller mann. De ønsker å definere kjønn som en biologisk medfødt og uforanderlig tilstand, ifølge New York Times.

Trump tvitret i sommer at han ville forby transpersoner å tjenestegjøre i forsvaret, noe trolig mellom 6 og 12 tusen gjør i dag. Reserveoffiser Sage Fox forteller sin historie

WSJ: Transpersoner ut av militæret innen seks måneder

Sjef for hæren i USA General Mark Milley ble spurt om Trumps twitter om at transkjønnede ikke skal kunne tjenestegjøre i forsvaret.

USAs forsvarssjef venter med å kaste ut transpersoner fra militæret

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no