Hopp til innhold
Demo for Transkjønnedes rettigheter foran Det hvite hus i USA
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Transpersoner

Oppsummert

Transpersoner er personer med en kjønnsidentitet som er forskjellig fra det kjønn de er registrert med fra fødselen av.

 • Transperson kåret til Miss Nederland – historisk

  Lørdag skrev 22 år gamle Rikkie Kolle historie etter å ha blitt kåret til Miss Nederland 2023, som den første åpne transpersonen. Kolle skal representere Nederland i Miss Universe som finner sted i El Salvador senere i år.

  – Jeg klarte det. Jeg gjorde samfunnet mitt stolt og viste at det er mulig, skrev Kolle på sin Instagram-konto etter seieren.

  Neste måned kan også aktivisten Daniela Gonzales skrive historie som den første transpersonen til å vinne Miss Universe i Puerto Rico, skriver CNN.

  Rikkie Kolle poserer etter å ha blitt kåret Miss Nederland 20203.
  Foto: AFP
 • Skeiv lesestund for barn avlyst i Ohio etter væpna protester

  Arrangørane av barnearrangementet «Holi-Drag Storytime», i delstatshovudstaden Columbus i Ohio, avlyste arrangementet i siste liten på grunn av bekymringer for sikkerheita, skriv NBC News. Arrangementet skulle vera ei julelesestund for barn leia av Drag Queens.

  Årsaka til bekymringane var at meir enn 50 demonstranter, nokon væpna, protesterte utanfor kyrkja der arrangementet skulle bli haldt laurdag. Blant demonstrantane var det fleire medlem frå høgreorienterte gruppa Proud Boys (eller «Stolte gutar» på norsk). Gruppa har blitt skildra av det føderale etteretningsbyrået FBI som ei «ekstremistisk gruppe med band til kvit nasjonalisme», skriv NBC.

  Ettersom fleire republikanske lovgivarar og statsleiarar har forsøkt å avgrensa rettane til transpersonar, har høgreekstreme grupper set i gang parallelle kampanjer på gata, skriv kringkastaren.

  Unidentified armed men equipped with rifles and body armor protest drag story reading in Columbus
  Foto: JOSEPH SCHELLER/USA TODAY NETWOR / Reuters
 • Mann dømt i Høyesterett for Facebook-kommentarer

  En mann bosatt i bergensregionen er dømt i Høyesterett for å ha fremsatt hatefulle ytringer mot en transperson. Truslene ble fremsatt i flere ytringer på Facebook. Det er første gang en sak av denne karakteren blir tatt opp i Høyesterett.

  Saken har tidligere vært i lagmannsretten og tingretten, men gikk helt til Høyesterett.

  Mannen er dømt til 15 dager betinget fengsel og en bot på 15.000 kroner.

  – Vi er veldig fornøyd med gjennomslag for dette synet. Denne typen sjikanøse ytringer bikker langt over det som er ytringsfrihet. Når det blir fullt av hat mot transpersoner så er det over grensen for hva som er lovlig, og det har Høyesterett nå bekreftet, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen til NRK.

 • Ap garanterer for tilbud til transpersoner

  Arbeiderpartiet sier at de garanterer for at regionale sentre for kjønnsinkongruens starter opp i løpet av året. Helseforetaka fikk i oppdrag å etablere sånne tilbud i 2020, men så langt er det bare ett i drift. Men rundt nyttår skal transpersoner i hele Norge kunne få hjelp nærmere der de bor, ifølge Even A. Røed i Arbeiderpartiet.

  Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) krever at alle sentrene må tilby kjønnsbekreftende hormonbehandling, men det vil ikke Ap garantere for.

 • Helseforetakene må avklare behandlingstilbudet til transpersoner

  Helsetilbudet til transpersoner har vært mangelfullt over tid, slår Helsedepartementet fast. Nå må helseforetakene avklare hva som skal være innholdet i det regionale behandlingstilbudet innen 1. oktober.

  – Det er svært viktig at transpersoner blir tatt på alvor og blir møtt på en respektfull måte i helse- og omsorgstjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no