NIGERIA-UNREST-SHEKAU
Foto: - / Afp

Terrorgruppen Boko Haram

Oppsummert

Den ytterliggående islamistiske terrorgruppen Boko Haram har proklamert et eget islamsk kalifat nord i Nigeria. Minst 20.000 mennesker er drept siden Boko Haram grep til våpen i 2009. Konflikten har spredt seg til nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

 • Boko Haram-krigere overgir seg

  Nesten 6000 Boko Haram-krigere i Nigeria har overgitt seg de siste ukene, sier landets militære. Det skal være det største masseavhoppet fra terrorgruppen på mange år og kommer etter at Boko Haram-lederen Abubakar Shekau ble drept i mai.

  Boko Harams kamp for en islamsk stat i det nordlige Nigeria har kostet rundt 40.000 mennesker livet i Nigeria og nabolandene, og over 2 millioner mennesker har flyktet.

 • Bortførte jenter frigitt i Nigeria

  To av de over 270 skolejentene som ble bortført av Boko Haram i Nigeria for sju år siden, har meldt seg for myndighetene.

  Over 100 av jentene er fortsatt savnet. At to av jentene nå har dukket opp, har igjen vakt håp hos de pårørende.

  – Mange av foreldrene hadde gitt opp håpet, men med denne utviklingen håper vi at de fortsatt er i live og at de vil komme hjem, sier en lokal leder i Borno, ifølge NTB.

 • Rival: Boko Harams leder er død

  Lederen for den militante islamistgruppen Boko Haram, Abubakar Shekau, er død. Det hevder den rivaliserende gruppen IS i Vest-Afrika provinsen (ISWAP) søndag, ifølge Reuters.

  Det har blitt meldt tidligere at Shekau er død, da av ukjente kilder.

  Sekau skal ha dødd den 18.mai etter et sammenstøt med militære fra ISWAP, ifølge gruppen selv.

  Opplysningene framgår av et lydopptak fra ISWAP. Reuters har fått opplysningene bekreftet fra to kilder at stemmen på opptaket er ISWAPs leder, Abu Musab al-Barnawi.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no