Hopp til innhold
NIGERIA-UNREST-SHEKAU
Foto: - / Afp

Terrorgruppen Boko Haram

Oppsummert

Den ytterliggående islamistiske terrorgruppen Boko Haram har proklamert et eget islamsk kalifat nord i Nigeria. Minst 20.000 mennesker er drept siden Boko Haram grep til våpen i 2009. Konflikten har spredt seg til nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

 • Nigeria: 10 drept i militsangrep

  Ifølge det nigerianske politiet ble 10 personer drept i et angrep av militsen Boko Haram på fredag. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Angrepet skal ha skjedd i Yobe, nordøst i Nigeria. Angrepet skal ha skjedd mens landsbybeboere søkte etter en person som var savnet fra landsbyen.

  – I alt 10 kropper ble funnet. Sikkerhetsoperatører er sendt til området nå for å møte opprørene som kommer fra tid til annen, sier en talsperson for politiet til Reuters.

  Boko Haram-militsen, som oppstod i Nigeria i 2009, har tatt livet av mer enn 350.000 mennesker og drevet minst 2 millioner på flukt, skriver nyhetsbyrået.

 • FN-rapport: Fattigdom, ikke ideologi, er drivkraften til jihadistgrupper i Afrika

  Det er fattigdom og utsikten til en bedre betalt jobb, ikke ideologi, som utgjør den sterkeste drivkraften for afrikanere som slutter seg til jihadistgrupper. Konklusjonen i en ny FN-rapport rimer dårlig med ideen om at det er religiøs overbevisning som er viktigst når grupper som Boko Haram, og al-Shabaab rekrutterer nye medlemmer. Rapporten er basert på intervjuer med nesten 2200 personer i åtte land som er sterkt preget av ytterliggående islamistopprør. Intervjuene ble gjennomført i 2021 av FNs utviklingsprogram i Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Mali, Niger, Nigeria, Somalia og Sudan.

  (NTB)

 • 25 drept i Nigeria

  25 personer ble torsdag drept i delstaten Borno, nordøst i Nigeria. Det melder Reuters som siterer lokale kilder og militæret.

  Det skal være militante islamister som står bak angrepet. Innbyggere sier at de ble angrepet av væpnede folk på motorsykkel. Blant de drepte skal det også være barn.

  Flere tusen mennesker er drept og millioner er det siste tiåret blitt drevet på flukt av den militante islamistgruppen Boko Haram.

 • Hevder å ha drept 800 jihadister ved Tsjadsjøen

  Den flernasjonale styrken som bekjemper militante islamister i områdene ved Tsjadsjøen, hevder å ha drept over 800 jihadister de siste to månedene.

  MNJTF-styrken, som består av soldater fra Nigeria, Niger, Kamerun og Tsjad, kaller operasjonen mot medlemmer av islamistgruppa Boko Haram og deres rivaler i Den islamske staten i Vest-Afrika-provinsen (ISWAP) for «en rungende suksess».

  Nærmere 3000 soldater har deltatt i operasjonen, som blant annet var rettet mot flere øyer i Tsjadsjøen. Flere sentre for produksjon av bomber ble, ifølge MNJTF, også ødelagt. Det ble benyttet både bakkestyrker, fly og båter i angrepene. (NTB)

 • Boko Haram-krigere overgir seg

  Nesten 6000 Boko Haram-krigere i Nigeria har overgitt seg de siste ukene, sier landets militære. Det skal være det største masseavhoppet fra terrorgruppen på mange år og kommer etter at Boko Haram-lederen Abubakar Shekau ble drept i mai.

  Boko Harams kamp for en islamsk stat i det nordlige Nigeria har kostet rundt 40.000 mennesker livet i Nigeria og nabolandene, og over 2 millioner mennesker har flyktet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no