Hopp til innhold
NIGERIA-UNREST-SHEKAU
Foto: - / Afp

Terrorgruppen Boko Haram

Oppsummert

Den ytterliggående islamistiske terrorgruppen Boko Haram har proklamert et eget islamsk kalifat nord i Nigeria. Minst 20.000 mennesker er drept siden Boko Haram grep til våpen i 2009. Konflikten har spredt seg til nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

 • Minst 40 drepne i mistenkt Boko Haram-angrep i Nigeria

  Politiet i delstaten Yobe i Nigeria sier at minst 40 menneske er drepne mellom måndag og tysdag denne veka etter eit angrep dei mistenker er frå den islamistiske terrororgruppa Boko Haram. Det melder nyheitsbyrået Reuters. Det er det første store angrepet i den nordaustlege delstaten på 18 månader, ifølge politiet.

 • 49 bortførte kvinner løslatt av Boko Haram

  49 kvinner som ble bortført av Boko Haram i Borno nordøst i Nigeria, er løslatt etter at en offentlig tjenestemann betalte løsepenger, opplyser to av kvinnene.

  Kvinnen ble tirsdag morgen bortført fra gårdene sine i en landsby nær byen Maiduguri, sier de to, som ikke ønsker å bli identifisert.

  – Vi ble alle løslatt ved midnatt etter at Boko Haram sa familiene våre hadde sikret friheten vår ved å oppfylle kravene som ble stilt, forteller en av kvinnene.

  (NTB)

 • Nigeria: 10 drept i militsangrep

  Ifølge det nigerianske politiet ble 10 personer drept i et angrep av militsen Boko Haram på fredag. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Angrepet skal ha skjedd i Yobe, nordøst i Nigeria. Angrepet skal ha skjedd mens landsbybeboere søkte etter en person som var savnet fra landsbyen.

  – I alt 10 kropper ble funnet. Sikkerhetsoperatører er sendt til området nå for å møte opprørene som kommer fra tid til annen, sier en talsperson for politiet til Reuters.

  Boko Haram-militsen, som oppstod i Nigeria i 2009, har tatt livet av mer enn 350.000 mennesker og drevet minst 2 millioner på flukt, skriver nyhetsbyrået.

 • FN-rapport: Fattigdom, ikke ideologi, er drivkraften til jihadistgrupper i Afrika

  Det er fattigdom og utsikten til en bedre betalt jobb, ikke ideologi, som utgjør den sterkeste drivkraften for afrikanere som slutter seg til jihadistgrupper. Konklusjonen i en ny FN-rapport rimer dårlig med ideen om at det er religiøs overbevisning som er viktigst når grupper som Boko Haram, og al-Shabaab rekrutterer nye medlemmer. Rapporten er basert på intervjuer med nesten 2200 personer i åtte land som er sterkt preget av ytterliggående islamistopprør. Intervjuene ble gjennomført i 2021 av FNs utviklingsprogram i Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Mali, Niger, Nigeria, Somalia og Sudan.

  (NTB)

 • 25 drept i Nigeria

  25 personer ble torsdag drept i delstaten Borno, nordøst i Nigeria. Det melder Reuters som siterer lokale kilder og militæret.

  Det skal være militante islamister som står bak angrepet. Innbyggere sier at de ble angrepet av væpnede folk på motorsykkel. Blant de drepte skal det også være barn.

  Flere tusen mennesker er drept og millioner er det siste tiåret blitt drevet på flukt av den militante islamistgruppen Boko Haram.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no