Hopp til innhold

Chibok-jentene risikerer å bli utstøtt når de kommer hjem

I helga ble 82 jenter som har vært holdt fanget av Boko Haram siden 2014, satt fri. Nå risikerer de å bli utstøtt fra landsbyen og familien sin, frykter Kirkens Nødhjelp.

En av jentene fra Chibok som ble kidnappet av Boko Haram

FRIGITT: Jentene som er frigitt, risikerer et tøft liv når de kommer tilbake til landsbyene sine, frykter Kirkens Nødhjelp. I går møtte de Nigerias president.

Foto: STRINGER / AFP

Noen av jentene vil også ha med seg barn de har fått i fangenskap. Disse risikerer samme skjebne.

– De beskyldes for å være Boko Haram-soldater, og som bærere av et slags «Boko Haram-gen». Folk frykter at jentene er blitt hjernevasket til å bli selvmordsbombere, sier Silje Heitmann til NRK.

Hun er seniorrådgiver for kjønnsbasert vold i Kirkens Nødhjelp, og sier mistenkeliggjøringen gjør at de risikerer å bli utstøtt fra familien. De får kanskje ikke gå på skole igjen, og det offentlige støtteapparatet er ikke godt.

NRK-s Afrikakorrespondent Christine Præsttun møtte i fjor to mindreårige jenter som ble voldtatt og fikk barn med terroristene da de satt i fangeskap hos Boko Haram.

To kvinner slår hendene mot hverandre i jubel

KAMPANJE: Bring Back Our Girls-kampanjen har jobbet for å frigi jentene i flere år. De jublet i helga.

Foto: Sunday Alamba / AP

– Brukes som politisk trofé

Boko Haram bortførte 276 jenter fra en skole i Chibok i Nigeria i 2014. 57 klarte å rømme raskt, men 219 jenter har siden vært i fangenskap. I fjor ble 21 jenter frigitt, og i helga ytterligere 82.

Jentene ble satt fri etter langvarige forhandlinger, og i bytte fikk Boko Haram fem soldater. Søndag møtte jentene president Muhammadu Buhari.

– Velkommen til våre jenter, velkommen til våre søstre, vi er glade for å ha dere tilbake, sa presidentens stabssjef Abba Kyari da gruppa ankom hovedstaden i militære helikoptre.

Heitmann mener dette ikke kommer til å vare.

– Nigerianske myndigheter holder dem fram som politiske trofé, men har ikke noe støtteapparat klart for dem når de skal tilbake i landsbyen.

Chibok-jenter i fargerike klær omringer presidenten i Nigeria

PRESIDENT: De 82 jentene sitter rundt Nigerias president som de møtte etter at de ble frigitt fra Boko Haram.

Foto: Sunday Aghaeze / AFP

Seksuelt slaveri

Heitmann understreker at dette er snakk om unge jenter, som må regnes som barnebruder som ikke selv har valgt hvem de skulle gifte seg med.

– Det er stor grunn til å tro jentene har vært utsatt for seksuelt slaveri. De har vært tvangsgiftet med Boko Haram-soldater, noen kan ha vært gift med flere, og dermed voldtatt av flere, sier Heitmann.

– De er utsatt for voldtekt, og kan ha psykiske og fysiologiske problemer. Hvis de utstøtes fra familien, vil de ikke ha tilgang på hjelpen som familien tradisjonelt har gitt, sier hun.

Fortsatt er 116 av Chibok-jentene fenget hos Boko Haram. I tillegg har de kidnappet et ukjent antall jenter fra andre land i regionen. Kampanjen #BringBackOurGirls har lenge jobbet for å få dem løslatt.

SISTE NYTT

Siste meldinger