Hopp til innhold

Chibok-jenter gjenforent med familien

Det utspilte seg følelsesladde gledesscener da 82 Chibok-jenter ble gjenforent med foreldrene sine etter å ha blitt satt fri av Boko Haram i Nigeria.

Det utspilte seg følelsesladde gledesscener da 82 Chibok-jenter ble gjenforent med foreldrene sine etter å ha blitt satt fri av Boko Haram i Nigeria.

De hadde vært holdt som fanger siden april 2014 da Boko Haram bortførte 276 skolejenter i Chibok i det nordøstlige Nigeria.

De 82 ble satt fri tidligere denne måneden etter forhandlinger i regi av Røde Kors og den sveitsiske regjeringen, som innebar at fem Boko Haram-medlemmer ble løslatt fra nigeriansk fengsel.

Fedre klemte sine døtre hardt, mens mødre ropte høyt av glede og tørket tårer. De hadde ikke sett hverandre på over tre år, og mange trodde de aldri ville se sine døtre igjen.

Tvunget til ekteskap og radikalisert

– Alle danset i dag, selv de gamle, Vi hadde alle mistet håpet, vi trodde jentene aldri ville komme tilbake, sa Yakubu Nkeki. Hans niese, som han hadde oppdratt som sin datter, var blant de 82 som var fri.

Chibok-bortføring, 82 jenter gjenforent

SAMMEN IGJEN: Familiemedlemmer viste sterke følelser da de for første gang på over tre år kunne holde rundt sine kjære i Abuja i Nigeria lørdag.

Foto: Olamikan Gbemiga / AP

Mange av jentene, de fleste av dem kristne, har blitt tvunget til å gifte seg med ekstremister og har fått barn i fangenskap. Noen av dem har blitt radikalisert, og det er fryktet at noen har blitt brukt i selvmordsangrep.

Opprinnelig var det 83 det ble forhandlet om, men en av dem valgte å bli hos sin ektemann hos Boko Haram.

– Risikerer å bli utstøtt

De 82 jentene befinner seg i myndighetenes varetekt i hovedstaden Abuja der de får terapi og undervisning.

Men myndighetene blir kritisert for å holde dem borte fra foreldrene, og Human Rights Watch sier at myndighetene må klargjøre om de blir holdt tilbake for å beskyttes eller om de mistenkes for noe kriminelt.

Hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp har etter løslatelsen fryktet for situasjonen til jentene som de mener risikerer å bli utstøtt når de kommer hjem.

støtte til Chibok-jentene

KJENDISSTØTTE: En rekke superstjerner i vesten har vist sin støtte til kampanjen som har jobbet for å få frigitt jentene. Her er skuespillerne (f.v.) Harrison Ford, Kelsey Grammer, Wesley Snipes, Sylvester Stallone, Ronda Rousey, Mel Gibson og Antonio Banderas under filmfestivalen i Cannes i 2014.

Foto: Valery Hache / AFP

Massebortføringen i 2014 brakte stor internasjonal oppmerksomhet til Boko Harams herjinger i det nordlige Nigeria. Siden 2009 har opprørsgruppen kidnappet flere tusen jente og kvinner, flere enn 20.000 har blitt drept og millioner er drevet på flukt.

Tidligere førstedame i USA, Michelle Obama, er blant kjendisene som har støttet «Bring Back Our Girls»-kampanjen som jobber for å få frigitt jentene.

57 av de 276 som Boko Haram bortførte i 2014, greide å rømme. Av de resterende 219 er 106 hittil funnet eller satt fri.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.