Skolejenter igjen bortført av Boko Haram – vekker vonde minner

En ny massebortføring av skolejenter i Nigeria vekker vonde minner. I 2014 utløste bortføring av skoleelever den verdensomspennende kampanjen «Bring back our girls». Nå håper familier at deres døtre blir funnet i live.

mor til bortført jente i Nigeria

På ny opplever familier i Nigeria at deres unge døtre blir bortført av ekstremistgruppa Boko Haram. Bildet viser Martha Mark som holder opp et bilde av datteren Monica. Hun var en av 276 jenter som ble bortført i 2014.

Foto: Sunday Alamba / AP

111 nigerianske skolejenter ble meldt savnet mandag denne uka. Det skjedde etter at ekstremistgruppa Boko Haram stormet en jenteskole i byen Dapchi.

Mange elever og lærere klarte å rømme fra skolebygningen da ekstremistene slo til.

– Våre jenter har vært savnet i mer enn to dager, og vi vet ikke hvor de er, sa Abubakar Shehu, som ikke har hørt noe fra sin niese, til nyhetsbyrået AFP.

Boko haram leder Abubakar Shekau

Boko Haram er en ytterliggående og militant islamistbevegelse nord i Nigeria. Lederen Abubakar Shekau. Bildet er tatt fra en video sendt ut av Boko Haram 12 mai 2014.

Foto: Ho / AFP

Han sier at de har lett etter dem i alle landsbyene der de ble fortalt at de hadde flyktet, men uten å finne noen av dem.

Inuwa Mohammed leter etter sin 16 år gamle datter Falmata.

– Ingen forteller oss noen ting. Vi vet ennå ikke hvor mange av døtrene våre som er funnet og hvor mange som er savnet, sier han til AFP.

Klappjakt på kidnapperne

Både landsbyboere i området og sikkerhetsstyrkene iverksatte en intens klappjakt på dem som bortførte jentene.

Ifølge Nigerias mest leste avis The Punch klarte flere av jentene å flykte inn i bushen. Noen av dem løp mellom 15 og 20 kilometer inn i skog og kratt. Flere av dem ble funnet av landsbyboere.

jenter bortført av Boko Haram i 2014

Skolejenter i fangenskap. I 2014 ble 276 jenter bortført av Boko Haram. Dette bildet er tatt av ekstremistbevegelsen mens jentene var i fangenskap.

Foto: Ho / AFP

Det er uklart hvor mange som fortsatt er savnet. Det internasjonale nyhetsbyrået AFP, meldte i gårat 76 skolejenter var reddet av militæret.

I ettermiddag melder Reuters at den lokale guvernøren avviser dette og ser at ingen av skolejentene er kommet til rette.

Både landsbyboere og sikkerhetsstyrkene har deltatt i redningsoperasjonene.

Under redningsaksjonen onsdag ble det også funnet to døde jenter. Det ikke kjent hva som har skjedd med de andre som er savnet.

Frykter gjentakelse av Chibok

Foreldre og andre pårørende til elevene frykter en gjentakelse av Chibok-episoden som rystet Nigeria og omverdenen.

Den gang ble 276 jenter bortført av den ytterliggående islamistiske Boko Haram-bevegelsen.

Paris, bring back our girls

Bortføringen av 276 skolejenter i Chibok i Nigeria i 2014 utløste en verdensomspennende kampanje. Her fra en markering i Paris i mai 2014.

Foto: Lionel Bonaventure / AFP

De vonde minnene fra 2014 dukker opp igjen. I Nigeria er det vanlig å sende barna sine på internatskole.

Den nye aksjonen fra Boko Haram skaper frykt, skriver The Guardian i Nigeria.

Det var 14 april 2014 at jentene på internatet til Chibok Girls Secondary School ble vekket av skyting.

Salma Hayek

Internasjonal kampanje for å skape blest om bortføringen av 276 skolejenter fra Chibok i Nigeria i 2014. Skuespiller og produsent Salma Hayek markerer støtte under filmfestivalen i Cannes i mai 2014.

Foto: Yves Herman / Reuters

Bortføringen av skolejente førte til en verdensomspennende kampanje på sosiale medier med slagordet «Bring back our girls».

Mange kjendiser var med å profilere kampanjen, blant dem førstedame Michelle Obama.

– Ikke tilfeldig

Det er ikke tilfeldig at Boko Haram bortfører kvinner og jenter, sier den danske forskeren Bernt Hansen ved Center for Afrika-studier ved universitetet i København til nyhetsbyrået Ritzau.

– Det er det som gir gruppa mest oppmerksomhet. Samtidig bruker Boko Haram jentene og kvinnene som sexslaver, koner og hushjelper, sier Hansen.

Status Chibok-jentene

Av de 276 skolejentene som ble bortført i april 2014 er om lag ett hundre fortsatt savnet.

I overkant av ett hundre ble satt fri etter en utvekslingsavtale mellom myndighetene og Boko Haram ifølge BBC. Avtalen ble forhandlet fra av Røde Kors.

En del av jentene klarte å rømme.

Myndighetene i Nigeria fikk lenge sterk kritikk for en altfor passiv holdning.

Etter press fra egen befolkning og fra omverdenen har myndighetene de siste årene innledet en militær offensiv mot Boko Haram.

Ekstremistbevegelsen er nå svekket i forhold til situasjonen i 2014.

Men bortføringen av en ny stor gruppe med skolejenter fra Dapchi viser at Boko Haram fortsatt kan slå til langt inne i Nigeria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt