Hopp til innhold

New Zealand hasteforbyr angrepsvåpen

New Zealands statsminister Jacinda Ardern innfører umiddelbart forbud mot alle våpentyper brukt under moskémassakren.

Jacinda Ardern

Statsminister Jacinda Ardern innfører forbudet umiddelbart for å hindre våpenglade i å hamstre.

Foto: DAVID LINTOTT / AFP

Regjeringen på New Zealand varslet på mandag, tre dager etter moské-massakrene i Christchurch der 50 mennesker ble drept, at den ville komme med forslag til endringer i landets våpenlover.

Fordi det vil ta noe tid å få nye regler med permanente forbud på plass, innfører regjeringen umiddelbart midlertidige forbud som gjelder militæraktige halvautomatiske våpen og automatvåpen, samt større magasiner og modifiseringer.

Statsminister Jacinda Ardern sier tiltaket er ment å hindre at folk hamstrer slike våpen i tiden framover.

– Kort sagt, hvert halvautomatiske våpen brukt i terrorangrepet på fredag, vil bli forbudt i dette landet, sier Ardern.

Hun la til at magasiner med høy kapasitet og installasjoner tilsvarende såkalte «bump stocks» også forbys.

Bilen til mannen som er siktet for 50 drap i Christchurch.

Det ble funnet flere våpen i bilen til mannen som er siktet for 50 drap i Christchurch.

Foto: AP

«Bump stocks» er en innretning som gjør at halvautomatiske våpen i praksis oppfører seg som helautomatiske våpen, og ble blant annet brukt av drapsmannen i Las Vegas som drepte 58 mennesker og såret over 850 andre i 2017.

Gjerningsmannen i Christchurch brukte til sammen fem skytevåpen, deriblant to hagler og to halvautomatiske våpen, ifølge Ardern.

Hør podkasten:

Alle identifisert

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er 29 av de rundt 50 som ble såret i angrepet forrige fredag fremdeles innlagt på sykehus. Åtte av dem behandles fortsatt på intensivavdelingen. Mange av dem har vært gjennom flere operasjoner på grunn av kompliserte skuddskader.

Politiet i Christchurch opplyser at alle de 50 ofrene for terrorangrepet nå er identifisert, slik at de kan bli begravet.

– Jeg kan si at identifikasjonsprosessen er fullført for alle 50 ofre, og alle nære slektninger er blitt orientert, sier politisjef Mike Bush i Christchurch.

– Det er en milepæl i denne prosessen, legger han til.

Venter 3–4000 til fredagsbønn

Arbeidere jobber gratis for å få Al Noor-moskeen i stand slik at medlemmene av menigheten og flere andre muslimske trossamfunn kan delta i bønn fredag.

Det er ventet at mellom 3000 og 4000 mennesker vil samles i en følelsesladet fredagsbønn, ledet av imam Gamal Fouda fra Al Noor-moskeen. I tillegg til moskeens egne medlemmer, vil medlemmer fra den andre moskeen som ble angrepet, Linwood, og flere andre muslimske menigheter delta.

Begge moskeene er foreløpig stengt etter angrepene under fredagsbønnen forrige uke, så arrangementet vil finne sted i Hagley Park, rett ovenfor Al Noor-moskeen.

Ifølge Reuters har statsminister Jacinda Ardern kunngjort at fredagens bønnerop skal kringkastes nasjonalt, og at det skal holdes to minutter stillhet.

Sperrebånd utenfor Al Noor-moskeen i Christchurch

Det er fortsatt sperrebånd ved Al Noor-moskeen der 42 ble drept under fredagsbønnen forrige uke. Moskeen åpner dørene for ny fredagsbønn denne uka.

Foto: Vincent Yu / AP

Begraver teppet

Imam Fouda sier arbeidere har stilt opp gratis og arbeidet intenst med å reparere skadene på moskeen, der kulehull og andre skader vitner om grusomhetene som fant sted.

– Teppet skal begraves, fordi det er fullt av blod, og det er forurenset, sier han.

Fouda venter at moskeen kan åpne igjen i neste uke.

– Støtten vi har mottatt fra New Zealand og lokalsamfunnet har vært helt utrolig, sier imamen.

Fouda var akkurat ferdig med khutbah, en preken holdt på arabisk, og skulle oversette den til engelsk da gjerningsmannen braste inn i moskeen og begynte å skyte på de tilstedeværende.

En gruppe sørgende ungdom på vei inn til Memorial Park Cemetery i Christchurch

En gruppe sørgende ungdom på vei inn til Memorial Park Cemetery i Christchurch. To av dem som ble begravet torsdag hadde bakgrunn fra samme skole og fra fotballen.

Foto: Marty Melville / AFP

De første begravelsene

Omtrent samtidig som våpenforbudet ble kunngjort, ble flere av ofrene for moské-angrepene begravet.

To av dem var Sayyad Ahmad Milne (14) og Tariq Rashid Omar (24).

Sayyad Ahmad Milne var elev ved Cashmere High School, som statsminister Jacinda Ardern besøkte i går, onsdag. Der gikk også de syriske flyktningene Hamza Mustafa (15) og Zaed (13). Hamza ble drept sammen med brødrenes far, mens lillebroren ble såret.

Også Tariq Rashid Oma hadde vært elev Cashmere High School. Han var nettopp ferdig med sin utdannelse og var fotballtrener for flere ungdomslag ved Christchurch United Football Club Academy.

Fotballklubben er full av lovord om Omas innsats, og hvordan han elsket å være trener for yngre spillere.

Sayyad Ahmad Milne beskrives som en glad og utadvendt gutt som drømte om å få stå i mål for Manchester United.

Bevæpnet politi vokter inngangen til Memorial Park Cemetery i Christchurch

Tungt bevæpnet politi voktet inngangen til inngangen til Memorial Park Cemetery.

Foto: Vincent Yu / AP

I likhet med dobbeltbegravelsen til den syriske faren og sønnen på onsdag, var flere hundre sørgende til stede for å ta farvel med Milne og Omar, som ble begravet på Memorial Park Cemetery.

En av de tilstedeværende, som ønsker å være anonym, sier til nyhetsbyrået AFP at det var en respektfull og verdig begravelse torsdag, men at omfanget av tragedien blir svært tydelig når man ser de åpne gravene foran seg.

– Det som slo meg var hvor mange graver som venter, det store området de dekker, sier hun.

En sørgende foran gravene som er gjort klare på Memorial Park Cemetery i Christchurch

En sørgende foran gravene som er gjort klare på Memorial Park Cemetery. Fredag, nøyaktig en uke etter angrepene, blir det massebegravelse.

Foto: Vincent Yu / AP

Massegravferd fredag

Det er ventet en stor begravelse av mange av de døde i Christchurch på fredag.

Ikke alle av de drepte skal begraves der, noen får sitt siste hvilested i sitt opprinnelige hjemland.

De fleste av ofrene var migranter eller flyktninger fra land som Pakistan, India, Malaysia, Indonesia, Tyrkia, Somalia, Afghanistan og Bangladesh.

Omar Nabi hilser sørgende velkommen til begravelsen av faren Haji Mohammed Daoud Nabi

Omar Nabis far Haji Mohammed Daoud Nabi var en av dem som ble skutt og drept i Al Noor-moskeen. Her hilser sønnen (ytterst t.v.) på et medlem av en motorsykkelgruppe, som valgte å eskortere bilen med farens kiste for å vise sin støtte.

Foto: Anthony Wallace / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt