Hopp til innhold
Ali al-Ansi påtar seg ansvaret for Paris-terroren.
Foto: - / Afp

Terrorangrep mot Charlie Hebdo

Oppsummert

Tolv personer ble drept i et angrep på redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris 7. januar 2015. Dagen etter ble en politikvinne drept, og 9. januar ble fire mennesker drept i en gisselaksjon i en matbutikk.

 • Microsoft: Iranere sto bak datainnbrudd rettet mot Charlie Hebdo

  En gruppe hackere støttet av iranske myndigheter sto bak et datainnbrudd hos det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, mener teknologigiganten Microsoft.

  Datainnbruddet var en del av en bredere operasjon som har fellestrekk med teknikker tidligere brukt av iranske statsstøttede hackergrupper, heter det i en rapport fra Microsoft.

  Magasinet ble utsatt for et datainnbrudd tidlig i januar etter at det publiserte flere karikaturer av Irans leder Ayatollah Khamenei. Karikaturene var ifølge magasinet selv for å vise støtte til protestene mot det iranske styret.

  Samtidig som Iran gikk ut og kritiserte karikaturene, hevdet en hackergruppe som kalte seg «Holy Souls» at de hadde innhentet personopplysninger fra mer enn 200.000 Charlie Hebdo-abonnementer, og publiserte et utvalg av opplysningene som bevis.

  Ifølge Microsoft sto abonnementene i fare for å bli angrepet, enten på internett eller i det virkelige liv. (NTB)

 • Ankesak etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo i gang

  Ankesaken mot to terrordømte menn i forbindelse med angrepet mot tidsskriftet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i 2015, startet mandag i Paris.

  Tolv mennesker ble drept da redaksjonslokalet til det satiriske tidsskriftet ble angrepet av to brødre 8. januar 2015. Dagen etter drepte en tredje gjerningsmann fire menn i et jødisk supermarked samt en politibetjent. Alle tre gjerningsmennene ble drept av politiet, og i desember 2020 ble 14 personer dømt for å ha hjulpet til med angrepene.

  De to mennene som har anket, fikk de strengeste straffene. Ali Riza Polat ble dømt til 30 års fengsel for å ha skaffet våpen til angriperne, mens Amar Ramdani ble dømt for å ha konspirert med angriperne. Begge avviser anklagene og vil at retten gjennomgår dokumenter som de mener ble oversett under etterforskningen av saken.

  – Denne rettssaken er siste sjanse til å rette opp feilene som ble gjort av rettsvesenet, sier en av Polats forsvarere.

  Han argumenterer for at Polat kun er en vanlig kriminell som er blitt anklaget for en rolle han aldri har hatt.

  (NTB)

 • Boumeddiene får 30 år i fengsel

  Kvinna som onsdag blei dømd for terrorfinansiering og medlemskap i ein terrororganisasjon, Hayat Boumeddiene, får 30 års fengselsstraff av ein fransk domstol, ifølge Reuters. Dommen kjem i samband med dei terroråtaka fleire stader i Paris i 2015.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no