Hopp til innhold
President Francois Hollande legger ned krans utenfor cafeen "A La Bonne Biere" i Paris
Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Terrorangrep i Paris

Oppsummert

I november 2015 ble Paris åsted for en serie koordinerte terrorangrep hvor 130 personer omkom. 90 av de drepte døde da væpnede menn angrep konsertstedet Bataclan.

 • Paris-terrorist blir utlevert til Frankrike

  Salah Abdeslam, som er dømt til livsvarig fengsel for terrorangrepene i Paris i 2015, blir utlevert fra Belgia til Frankrike, opplyser hans forsvarer til AFP.

  Abdeslam er den eneste gjenlevende fra IS-cellen som sto bak angrepene i november 2015, der 130 mennesker ble drept.

  Han ble i september funnet skyldig for deltakelse i terrorangrepene mot Brussel i 2016 og var i gang med soningen av en dom på 20 års fengsel der. Utleveringen tilbake til Frankrike har blitt blokkert av menneskerettshensyn.

  Abdeslams advokater har argumentert for at han bør få sone i Belgia, der han vokste opp og har familie, selv om han har fransk statsborgerskap.

  (NTB)

 • Påtalemyndigheten mener Bataclan-terrorist er medskyldig i terrorangrep i Brussel

  Franske Salah Abdeslam, som er dømt for jihadistmassakren i Paris i 2015, er medskyldig i terrorangrepene i Brussel året etter, mener belgisk påtalemyndighet.

  Abdeslam hjalp terrorcellen som utførte angrepene mot Zaventem-flyplassen og en metrostasjon der 32 mennesker ble drept, sa aktor Paule Somers.

  Han bør derfor dømmes deretter, selv om han ble pågrepet fire dager før angrepene ble gjennomført, sa Somers.

  – Man trenger ikke kjenne til detaljene, datoen eller det spesifikke målet for å være medskyldig i et terrorangrep, sa han.

  Han viste til at Abdeslam søkte tilflukt hos medlemmer av Brussel-gruppa etter at han rømte fra Frankrike etter angrepene i Paris i 2015, der 130 mennesker ble drept.

  (NTB-AFP)

 • Rettssaken åpner etter terroraksjonen i Nice i 2016

  Åtte personer stilles mandag for retten i Paris for å ha stått bak terroraksjonen som drepte 86 mennesker i Nice i juli 2016.

  En 31 år gammel tunisier, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, pløyde en lastebil inn i en stor folkemengde som hadde samlet seg på Promenade des Anglais for å se på fyrverkeriet som alltid sendes opp på nasjonaldagen 14. juli.

  Terrorhandlingen varte i fire minutter før politiet klarte å uskadeliggjøre sjåføren. Døde og lemlestede mennesker lå strødd i lastebilens kjølvann over en strekning på flere hundre meter.

  De åtte som framstilles for retten i Paris, sju menn og en kvinne, er tiltalt for å ha kjent til gjerningsmannens hensikter og for å ha hjulpet ham med å skaffe våpen. De skal også ha bistått ham med andre praktiske forberedelser.

  En av de tiltalte, Ramzi Kevin Arefa, kan bli idømt livsvarig fengsel for gjentatte lovbrudd. For de sju andre krever påtalemyndigheten mellom fem og 20 års fengsel.

  Rettssaken er ventet å holde på til midten av desember og er den foreløpig siste i rekken av rettsvesenets oppgjør med islamister som har rammet mål i Frankrike siden 2015. I slutten av juni i år ble 20 personer dømt til fengselsstraffer for ulike grad av deltakelse i angrepene i den franske hovedstaden i november 2015, der 130 mennesker ble drept. (NTB)

 • Anker ikke dommen etter å ha støttet angrepet i Paris

  – Den føderale påtalemyndigheten har bestemt seg for ikke å anke. Dommen er endelig, sier talsmann Eric Van Duyse til AFP.

  Mer enn 130 mennesker ble drept i bombe- og våpenangrep i Paris i Frankrike i 2015. Den eneste overlevende angriperen, var en 32 år gammel franskmann kalt Salah Abdeslam. Han ble dømt til livsvarig fengsel av franske myndigheter, men flere av gruppens støttespillere var basert i Belgia. Disse har nå blitt dømt for å ha støttet angrepet, og anker ikke dommen.

 • Paris 2015-angriperen har ikke anket dommen

  - Det eneste gjenlevende medlemmet av en gruppecelle i Islamsk Stat som drepte 130 mennesker i Paris i 2015 har ikke anket sin livstidsdom for drapene, sa Paris-sjefsadvokaten tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Salah Abdeslam, en 32 år gammel franskmann som er belgiskfødt med marokkansk opphav., ble pågrepet av politiet fire måneder etter blodbadet i Bataclan konserthus og andre steder i 2015.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no