Hopp til innhold
Uber Oslo
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Taxitjenesten Uber

Oppsummert

Uber har ifølge seg selv over 280 000 kunder i Norge. Fra november 2017 tar Uber pause i Norge på ubestemt tid for sin viktigste tjeneste Uber Pop.

  • Uber betaler 1,9 mrd til australske taxisjåfører

    Uber har gått med på å betale 272 millioner dollar - nesten 2 milliarder norske kroner - for å kompensere australske taxi- og leiebilsjåfører for tap av inntekt og lisensverdier.

    Forliket er det femte største i australsk gruppesøksmåls historie, sier advokatene bak saken. Det skriver ABC News.

    Mer enn 8000 drosjesjåfører og leiebileiere gikk sammen for å starte rettslige skritt i 2019, og hevdet at de mistet betydelige inntekter da Uber gikk inn i Australia i 2012.

    Klassesøksmålet mot Uber var ventet å gå til Høyesterett i Victoria på mandag, men Uber gikk med på det kolossale forliket.

    Advokat Michael Donelly sa at forliket ble innledet av en fem år lang juridisk kamp, der Uber «kjempet med nebb og klør på hvert punkt på veien».

    Uber Australia
    Foto: AFP
  • Nederland: Uber bøtelagt for over 100 millioner

    Den nederlandske databeskyttelse myndigheten (DPA) har bøtelagt Uber Technologies og dens nederlandske enhet for 10 millioner euro, over 113 millioner norske kroner, for brudd på personvernregler.

    Uber er bøtelagt for å ikke å informere om de fullstendige detaljene om datalagrings perioder som gjelder europeiske sjåfører, og for å ikke nevne det for de ikke-europeiske landene hvor Uber deler disse dataene, sa DPA.

    Uber hindret også sjåførenes innsats for å utøve deres rett til privatliv, la myndigheten til.

    Uber
    Foto: AP
  • Uber og Lyft anklaget for å ha holdt tilbake lønn – inngår forlik på 3,6 mrd.

    Uber og Lyft inngår et forlik på til sammen 328 millioner dollar – eller 3,6 milliarder kroner – etter å ha vært anklaget for å holde tilbake lønn fra nåværende og tidligere ansatte.

    Det melder CNN.

    Riksadvokaten i New York har i flere år etterforsket de to selskapene, og har kommet til at de har holdt tilbake lønn og unnlatt å betale ut fordeler til sjåfører i New York som de hadde krav på etter statlig lov.

    Nå kan tusenvis av sjåfører ha krav på utbetalinger fra Uber og Lyft.

    – I årevis har Uber og Lyft systematisk holdt tilbake hundrevis av millioner dollar i lønn og fordeler fra sine sjåfører, mens de har jobbet lange vakter under krevende forhold, sier riksadvokat Letitia James i New York i en uttalelse.

    Nå må Uber betale 290 millioner dollar – 3,2 milliarder norske kroner – og Lyft må betale 38 millioner dollar – 424 millioner norske kroner.

    I forliket inngår også at selskapene forplikter seg til å ta grep for å bedre arbeidsforholdene. Blant annet skal det komme på plass en minimumsinntekt for sjåførene. Ansatte skal også garanteres sykepenger.

    uber
    Foto: Nam Y. Huh / AP
  • Seier for Uber og Lyft i California-søksmål

    En domstol i California gir drosjeselskapene Uber og Lyft medhold i at deres sjåfører fortsatt kan behandles som kontraktarbeidere og ikke ansatte.

    En ankedomstol i delstaten opprettholdt mandag utfallet av en folkeavstemning kjent som Proposition 22. Forslaget, som ble vedtatt i 2020, tillot at selskapene kunne behandle sjåførene som kontraktarbeidere, og som ansatte, skriver Wall Street Journal.

    Kjennelsen er en seier for Uber, Lyft og andre appbaserte selskaper i tjenestenæringen. (NTB)

  • Dataangrep mot Uber

    Uber ble rammet av et dataangrep torsdag. Omfanget er uklart, men selskapet måtte stenge ned flere interne systemer, skriver New York Times.

    En talsperson for Uber sier til avisa at selskapet etterforsker angrepet og er i kontakt med politiet.

    De ansatte ble instruert til å ikke bruke kommunikasjonsplattformen Slack, og opplevde at andre interne systemer var utilgjengelige, får avisa opplyst av to anonyme ansatte.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no