Hopp til innhold
K1tLv5-c2ro
Foto: ALFREDO ZUNIGA / AFP

Mosambik

Oppsummert

Mosambik er et av verdens fattigste land. Landet har vært preget av uro og borgerkriger i lang tid. Det totale antallet fordrevne i Mosambik varierer, men i mai var tallet 730.000, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

  • Minst 96 døde etter at ferge sank

    Foreløpig er det meldt om 96 døde etter at ei ferge forliste i Mosambik, ifølge lokale myndigheter skriver AFP. I tillegg er 26 savnet, ifølge Mosambiks sjøfartsdirektorat.

    Mange barn skal være blant de døde.

    Ulykken skjedde utenfor kysten av Mosambik. Rundt 130 mennesker var om bord, men bare fem er foreløpig reddet.

    Den provisoriske ferga var opprinnelig en fiskebåt.

    – Fordi båten var overfylt og ikke utformet for passasjertrafikk, endte den opp med å synke, forteller den lokale tjenestepersonen Jaime Neto.

    De fleste på båten forsøkte, ifølge Neto, å komme seg bort fra fastlandet i panikk utløst av desinformasjon om kolera.

    Mosambik er et av verdens fattigste land, og det er registrert nesten 15.000 tilfeller av sykdommen og 32 dødsfall siden oktober, ifølge landets myndigheter.

    Samtidig er det mangel på vaksiner verden over. Verdens helseorganisasjon (WHO) venter å mangle minst 50 millioner doser med koleravaksine i år.

    (NRK/NTB)

  • Minst 90 omkomne i forlis utenfor Mosambik

    Minst 91 mennesker mistet livet da en overfylt ferje sank utenfor Mosambiks nordkyst søndag, ifølge lokale myndigheter.

    Den provisoriske ferja var opprinnelig en fiskebåt. Om bord var 130 mennesker, og problemene oppsto da båten forsøkte å ta seg til en øy utenfor Nampula-provinsen.

    – Fordi båten var overfylt og ikke utformet for passasjertrafikk, endte den opp med å synke. Det er 91 mennesker som har mistet livet, forteller den lokale tjenestemannen Jaime Neto.

    Mange barn er blant de omkomne, sier han videre. Fem overlevende er funnet, og letemannskapene ser etter flere. Forholdene gjør letingen vanskelig.

    (NTB)

  • Mosambik kan saksøke selskapet Privinvest

    En britisk domstol har godkjent Mosambiks anke i Privinvest-saken. Mosambik ønsker å saksøke skipsbyggeren Privinvest og andre parter ved Londons høyesterett på grunn av statsgaranterte lån som ble tatt opp i 2013 og 2014.

    Hundrevis av millioner dollar forsvant, og Mosambik ønsker å få tilbake pengene de mener de har tapt.

    Privinvest hevdet at kontraktene mellom selskapet og Mosambik krevde at eventuelle uenigheter skulle løses gjennom mekling.

    Lagmannsretten ga Privinvest medhold i 2021, men Mosambik anket avgjørelsen. Høyesterett godkjente enstemmig anken, og saken vil nå behandles i en månedslang rettssak 3. oktober.

  • Norge bidrar med 60 millioner kroner etter syklonen Freddy

    – Situasjonen er katastrofal etter syklonen Freddys langvarige ødeleggelser. Norge bidrar med 60 millioner kroner til de enorme humanitære behovene i Malawi, Madagaskar og Mosambik.

    Det sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

    Syklonen har så langt rammet rundt en million mennesker i Malawi, Mosambik og Madagaskar. Minst 400 mennesker er døde

    – Norge bidrar med 60 millioner kroner som skal fordeles likt mellom de tre landene. Støtten går blant annet gjennom FN-organisasjonene UNICEF og Verdens matvareprogram (WFP). Det vil finansiere livsviktige forsyninger av mat og medisinsk materiell, i tillegg til husly, beskyttelse, rent vann og hygiene, sier Huitfeldt.

  • Over 500 døde i syklon i Malawi

    520 mennesker er hittil funnet døde etter at syklonen Freddy herjet i det sørlige Afrika, opplyser myndighetene i Malawi, Mosambik og Madagaskar.

    Mange titusen mennesker er blitt hjemløse, og myndighetene regner med at 345.000 mennesker er rammet av ødeleggelsene.

    Mange områder er fortsatt uframkommelige på grunn av oversvømmelser, ødelagte veier og jordskred, og det forsinker nødhjelpsarbeidet.

    Ifølge FNs meteorologiske organisasjon WMO er syklonen trolig den som er målt til å vare lengst. Syklonen startet i Australia 6. februar. Deretter fôr den 6000 km over Indiahavet før den rammet Madagaskar 21. februar.

    Folk graver etter eiendelene sine i et ødelagt hus i Chilobwe i Malawi
    Foto: ESA ALEXANDER / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no