Hopp til innhold
K1tLv5-c2ro
Foto: ALFREDO ZUNIGA / AFP

Mosambik

Oppsummert

Mosambik er et av verdens fattigste land. Landet har vært preget av uro og borgerkriger i lang tid. Det totale antallet fordrevne i Mosambik varierer, men i mai var tallet 730.000, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

  • Mosambik kan saksøke selskapet Privinvest

    En britisk domstol har godkjent Mosambiks anke i Privinvest-saken. Mosambik ønsker å saksøke skipsbyggeren Privinvest og andre parter ved Londons høyesterett på grunn av statsgaranterte lån som ble tatt opp i 2013 og 2014.

    Hundrevis av millioner dollar forsvant, og Mosambik ønsker å få tilbake pengene de mener de har tapt.

    Privinvest hevdet at kontraktene mellom selskapet og Mosambik krevde at eventuelle uenigheter skulle løses gjennom mekling.

    Lagmannsretten ga Privinvest medhold i 2021, men Mosambik anket avgjørelsen. Høyesterett godkjente enstemmig anken, og saken vil nå behandles i en månedslang rettssak 3. oktober.

  • Norge bidrar med 60 millioner kroner etter syklonen Freddy

    – Situasjonen er katastrofal etter syklonen Freddys langvarige ødeleggelser. Norge bidrar med 60 millioner kroner til de enorme humanitære behovene i Malawi, Madagaskar og Mosambik.

    Det sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

    Syklonen har så langt rammet rundt en million mennesker i Malawi, Mosambik og Madagaskar. Minst 400 mennesker er døde

    – Norge bidrar med 60 millioner kroner som skal fordeles likt mellom de tre landene. Støtten går blant annet gjennom FN-organisasjonene UNICEF og Verdens matvareprogram (WFP). Det vil finansiere livsviktige forsyninger av mat og medisinsk materiell, i tillegg til husly, beskyttelse, rent vann og hygiene, sier Huitfeldt.

  • Over 500 døde i syklon i Malawi

    520 mennesker er hittil funnet døde etter at syklonen Freddy herjet i det sørlige Afrika, opplyser myndighetene i Malawi, Mosambik og Madagaskar.

    Mange titusen mennesker er blitt hjemløse, og myndighetene regner med at 345.000 mennesker er rammet av ødeleggelsene.

    Mange områder er fortsatt uframkommelige på grunn av oversvømmelser, ødelagte veier og jordskred, og det forsinker nødhjelpsarbeidet.

    Ifølge FNs meteorologiske organisasjon WMO er syklonen trolig den som er målt til å vare lengst. Syklonen startet i Australia 6. februar. Deretter fôr den 6000 km over Indiahavet før den rammet Madagaskar 21. februar.

    Folk graver etter eiendelene sine i et ødelagt hus i Chilobwe i Malawi
    Foto: ESA ALEXANDER / Reuters
  • Syklon har tatt 400 liv i sørlige Afrika

    I det sørlige afrika har syklonen «Freddy» kostet over 400 mennesker livet i Malawi, Mosambik og på Madagaskar. Ødeleggelsene er store og mange har mistet alt de eide.

    Sør i Malawi ble aller hardest rammet av syklonen. President Lazarus Chakwera har bedt verden om katastrofehjelp.

    I Mosambik er flere landsbyer fortsatt isolert, og redningsmannskaper forsøker å ta seg fram gjennom de flomrammede områdene ved hjelp av båter.

  • Dødstala etter syklonen «Freddy» har passert 300

    Onsdag opplyste styresmaktene i Mosambik at 53 menneske har mista livet i syklonen «Freddy». Det er meir enn dobbelt så mange som ved førre oppdatering. I tillegg har Malawi stadfesta 225 omkomne etter den tropiske stormen. I tillegg er hundrevis skadde og fleire framleis sakna. Før det kravde «Freddy» rundt 27 menneskeliv på Madagaskar. Dei totale dødstala har med det passert 300.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no