Hopp til innhold

Enorme ødeleggelser etter syklon: – Frykter 1000 døde

Hjelpen kommer ikke fram til mange tusen som er rammet av den ekstremt kraftige syklonen Idai. Myndighetene har ikke oversikt, og frykter at antall døde vil stige kraftig.

En kvinne bærer et barn i Beira i Mosambik

FORLOT ALT: Flere tusen mennesker flyktet til mer solide bygninger nå vinden begynte å ta seg opp. Syklonen har berørt over én million mennesker.

Foto: Josh Estey / AP

Det er det afrikanske landet Mosambik som er hardest rammet av uværet som slo inn over kysten for fire dager siden. Syklonen Idai rammet også nabolandene Malawi og Zimbabwe.

De offisielle dødstallene fra de tre berørte landene er 215, men det er store vanskeligheter med å få oversikt.

Mandag ettermiddag uttalte landets president Filipe Nyusi at dødstallene kan bli dramatisk oppjustert.

– Elvene har est seg store og tatt med seg flere landsbyer. Det flyter lik i vannet. Jeg frykter at over 1000 mennesker er døde, sa landets president Filipe Nyusi mandag.

Vind og vann

Den kraftige vinden rev i stykker hele hus, og langs kysten kom det en stormflo. På de høyeste sto det en 4,4 meter høy mur av vann inne i havnebyen Beira i Mosambik.

– Da vinden begynte, så hadde vi bare tid til å ta med oss barna, alt annet måtte vi forlate, forteller fembarnsmoren Serephina Bernardo til AFP.

Knust fly etter syklon

KNUSTE ALT: Syklonen var så kraftig at den rev det meste med seg. Dette er fra flyplassen i Beira.

Foto: DEBORAH NGUYEN / AFP

Frykter det vil bli verre

Huset hennes sto mandag fortsatt under vann. Det gjelder også mange andre bygninger i landet. På forhånd var det en nærmest katastrofal flomsituasjon i området, og nedbøren fra syklonen har fortsatt ikke kommet seg vekk fra høylandet.

– Når vann fra høyereliggende naboland når kysten om få dager, frykter vi at situasjonen forverres ytterligere, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Skader fra syklonene Beira

OMFATTENDE SKADER: Dronebilder fra byen Beira viser at nesten alle hus har fått skader etter den kraftige vinden og stormfloen.

Foto: Josh Estey / AP

Når ikke alle

Mosambik Røde Kors arbeider inne i området med å dele ut presenninger, sovematter, myggnett, pledd, rent vann og annet nødhjelpsutstyr.

– Ødeleggelsene er enorme. Strømnett, veier og telekommunikasjon er fremdeles slått ut i store områder. Det er derfor vanskelig å få fullstendig overblikk over ødeleggelsene. Flere tusen er derfor avskåret fra å få nødhjelp, sier Apeland.

Røde Kors anslår at 90 prosent av bygningene i Beira er helt eller delvis ødelagt. Byen er den tredje største i landet og har omtrent en halv million innbyggere.

En skadde person ligger i en sykehusseng

MANGEL PÅ DET MESTE: Mange mennesker bla skadet da husene deres kollapset eller da de ble truffet av flygende gjenstander. Det er vanskelig å få fram medisin til alle som trenger det.

Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP

Mer alvorlig enn først trodd

President Filipe Nyusi innrømmer at det tok lang tid å innse at situasjonen var så alvorlig som den er.

– Det er en katastrofe av store proposisjoner, sa Nyusi under en radiotale mandag. Han hadde tidligere på inspisert noen av de hardest rammede områdene med helikopter.

SISTE NYTT

Siste nytt