Priskrig på smågodt
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sukkeravgiften

Oppsummert

Regjeringens sukkeravgift har fått mye kritikk for å ramme norsk næringsliv og oppmuntre til grensehandel. NHO har klaget avgiftsøkningen inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA.

 • Kritisk til sukkeravgift

  – Det er svært beklageleg at regjeringa ikkje høyrer på kva næringslivet ønskjer, seier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp). Ho reagerer på at sukkeravgifta på brus blir beheldt i forslaget til statsbudsjett. Dette rammar lokale brusprodusentar som Oskar Sylte i Molde, meiner Klinge. – Det fører til dårlegare vilkår for norske saft- og brusprodusentar. Oskar Sylte har sjølv har vore tydeleg på at dette truar arbeidsplassar lokalt, og dette gjeld fleire stadar i landet, seier ho.

  Senterpartiets landsmøte 2017.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Demonstrerte mot sukkeravgift

  Norske næringsmiddelprodusenter viste onsdag morgen sin motstand mot sukkeravgiften utenfor Stortinget. Ansatte fra både Freia, Nidar, Coca-Cola, Ringnes og Brynhild møtte opp i forkant av trontaledebatten for å demonstrere mot økningen i avgiften.

  Demonstrerte mot sukkeravgiften
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sjokoladeprodusent tapte millioner

  Sjokoladeprodusenten Hval i Sandefjord har tapt seks millioner kroner så langt i år etter at sukkeravgiften ble innført. Fabrikksjef Rune Forsberg sier de kan overleve et år til, men at de da må legge om driften.

  Rune Forsberg i Hval sjokolade
  Foto: Espen Aarsvold / NRK
 • Sukkeravgift kan hindre investering

  Orkla er blitt så hardt råka av sukkeravgifta, at det kan verte aktuelt å ikkje gjere framtidige investeringar i Noreg, fortel selskapet til NRK. Salet i Noreg har falt, og Orkla seier dei er avhengige av føreseielege rammevilkår.

 • Orkla merker sukkeravgift

  Merkevare-giganten Orkla fekk eit betra resultat i andre kvartal, men sel mindre i Skandinavia. Noreg peikar seg ut med spesielt svakare salstal enn året før, etter innføringa av sukker- og sjokoladeavgifta på 83 prosent, skriv NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no