NRK Meny
Priskrig på smågodt
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sukkeravgiften

Oppsummert

Regjeringen har ingen planer om å droppe innføringen av kraftig økt sukkeravgift fra nyttår, og avviser at den er statsstøtte. NHO har klaget avgiftsøkningen inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA.

 • Brussalget i Norge ned

  Brussalget i Norge har gått ned med 12 millioner liter hittil i år. Det er en nedgang på rundt 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Bryggeri- og drikkevareforeningen mener at innføringen av sukkeravgiften har store deler av skylda.

 • Vil ha omkamp om sukkeravgiften

  Sogn og Fjordane Høyre varsler omkamp om ekstraavgiften på søtsaker på landsmøtet. Avgiften har rammet fylkets saftprodusent Lerum hardt. Fra nyttår økte avgiftene på sukker med 83 prosent og på brus og andre alkoholfrie drikkevarer med 42,3 prosent.

 • Sp vil endre sukkeravgiften

  Senterpartiet mener sukkeravgiften rammer norske arbeidsplasser. Nå vil partiet reversere avgiftshoppet. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Nationen at avgiftshoppet har gitt en voldsom vekst på svensk side.

 • Holder fast på sukkeravgiften

  Sukkeravgiften som ble innført fra nyttår, er ikke regelstridig. Det fastholder Finansdepartementet i et brev til EØS-avtalens tilsynsorgan ESA, skriver NTB. Avgiftsøkningen er beregnet å gi 2 milliarder kroner ekstra i statskassen hvert år.

  Priskrig på smågodt
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no