Priskrig på smågodt
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sukkeravgiften

Oppsummert

Regjeringens sukkeravgift har fått mye kritikk for å ramme norsk næringsliv og oppmuntre til grensehandel. NHO har klaget avgiftsøkningen inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA.

 • Demonstrerte mot sukkeravgift

  Norske næringsmiddelprodusenter viste onsdag morgen sin motstand mot sukkeravgiften utenfor Stortinget. Ansatte fra både Freia, Nidar, Coca-Cola, Ringnes og Brynhild møtte opp i forkant av trontaledebatten for å demonstrere mot økningen i avgiften.

  Demonstrerte mot sukkeravgiften
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sjokoladeprodusent tapte millioner

  Sjokoladeprodusenten Hval i Sandefjord har tapt seks millioner kroner så langt i år etter at sukkeravgiften ble innført. Fabrikksjef Rune Forsberg sier de kan overleve et år til, men at de da må legge om driften.

  Rune Forsberg i Hval sjokolade
  Foto: Espen Aarsvold / NRK
 • Sukkeravgift kan hindre investering

  Orkla er blitt så hardt råka av sukkeravgifta, at det kan verte aktuelt å ikkje gjere framtidige investeringar i Noreg, fortel selskapet til NRK. Salet i Noreg har falt, og Orkla seier dei er avhengige av føreseielege rammevilkår.

 • Orkla merker sukkeravgift

  Merkevare-giganten Orkla fekk eit betra resultat i andre kvartal, men sel mindre i Skandinavia. Noreg peikar seg ut med spesielt svakare salstal enn året før, etter innføringa av sukker- og sjokoladeavgifta på 83 prosent, skriv NTB.

 • NHO bryter sukkersamarbeidet

  På grunn av økte sukkeravgifter vil ikke bedriftene i NHO Mat og drikke fortsette samarbeidet med regjeringen om mindre tilsatt sukker i mat og drikke. De vil heller fortsette arbeidet på egen hånd, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no