Hopp til innhold
Priskrig på smågodt
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sukkeravgiften

Oppsummert

Regjeringens sukkeravgift har fått mye kritikk for å ramme norsk næringsliv og oppmuntre til grensehandel. NHO har klaget avgiftsøkningen inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA.

 • Sjokoladen blir billigere – regjeringa er bekymra

  Regjeringa er bekymra etter prisfall på sjokolade, og vurderer nye avgifter, skriver NTB.

  Prisen på sjokolade har falt med over 17 prosent på seks år, mens sunnere matvarer har økt i pris i butikkene.

  – Det er sterkt bekymrende at usunne matvarer blir billigere mens sunne matvarer blir dyrere. Vi vet at dette er uheldig for folkehelsen, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

  Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at prisen på spisesjokolade har gått nedover i flere år i Norge. Da sukkeravgiften ble fjerna i 2021, var fallet spesielt kraftig, men også i årene før dette gikk prisene nedover.

  I desember i fjor nådde sjokoladen sitt laveste prisnivå siden 2016 – som er startpunktet for SSBs statistikk.

  – Det er markedet som i utgangspunktet styrer prisene på matvarene. Men vi er opptatt av at de sunne valgene løftes fram, sier Bjørkholt.

  Regjeringa vurderer også tiltak som retter seg mot markedsføring av usunne matvarer.

  – Vi er bekymra over at bransjen reklamerer for usunne matvarer, og vet at særlig barn og unge lett lar seg påvirke, sier Bjørkholt til NTB.

  Spiser sjokolade
  Foto: Andriyko Podilnyk / Unsplash
 • FHI vil gjeninnføre sukkeravgiften

  At sukkeravgiften er fjernet, har ikke påvirket hvor mye snop og brus vi handler i utandet, viser tall fra SSB. Vi handler fortsatt like mye sjokolade, godteri, brus, mineralvann, leskedrikker og energidrikker som før selv om priser i Norge er gått ned. Disse varene utgjør omtrent 15 prosent av handlekurven i verdi. FHI vil gjeninnføre avgiftene.

  – En idé kan være å legge avgifter på sukkerrike varer og bruke de midlene til å sponse de matvarene som vi bør spise mer av, sier ernæringsforsker Marianne Hope Abel fra FHI.

  Til våren skal Regjeringen legge fram en stortingsmelding om mål og virkemidler for å bedre folkehelsen.

 • Kritisk til sukkeravgift

  – Det er svært beklageleg at regjeringa ikkje høyrer på kva næringslivet ønskjer, seier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp). Ho reagerer på at sukkeravgifta på brus blir beheldt i forslaget til statsbudsjett. Dette rammar lokale brusprodusentar som Oskar Sylte i Molde, meiner Klinge. – Det fører til dårlegare vilkår for norske saft- og brusprodusentar. Oskar Sylte har sjølv har vore tydeleg på at dette truar arbeidsplassar lokalt, og dette gjeld fleire stadar i landet, seier ho.

  Senterpartiets landsmøte 2017.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Demonstrerte mot sukkeravgift

  Norske næringsmiddelprodusenter viste onsdag morgen sin motstand mot sukkeravgiften utenfor Stortinget. Ansatte fra både Freia, Nidar, Coca-Cola, Ringnes og Brynhild møtte opp i forkant av trontaledebatten for å demonstrere mot økningen i avgiften.

  Demonstrerte mot sukkeravgiften
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sjokoladeprodusent tapte millioner

  Sjokoladeprodusenten Hval i Sandefjord har tapt seks millioner kroner så langt i år etter at sukkeravgiften ble innført. Fabrikksjef Rune Forsberg sier de kan overleve et år til, men at de da må legge om driften.

  Rune Forsberg i Hval sjokolade
  Foto: Espen Aarsvold / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no