Hopp til innhold

Statsbudsjett Møre og Romsdal

Oppsummert

Her får du siste nytt om kva statsbudsjettet har å seie for Møre og Romsdal.

 • Vil fjerne bompengar på Nordøyvegen

  Frp vil i sitt alternative statbudsjett avvikle bompengeinnkrevinga på Nordøyvegen.

  – Vi vil kompensere for bompengane gjennom å leggje inn statlege pengar akkurat som regjeringa må gjere når øysamfunn får gratis ferje, seier stortingsrepresentant Frank Sve (Frp).

  Partiet vil på same måte stanse bompengeinnkrevinga i bypakken i Ålesund.

  I tillegg har Frp i sitt alternative budsjett lagt inn ein auke på ein halv milliard kroner til flom- og skredsikring som mellom gjeld Åkneset, fem millonar kroner til verdsarven, ein million til Ishavsmuseet på Brandal og fire milionar til Norsk villakssenter og Norsk Tindesenter på Åndalsnes.

  Frank Sve.
  Foto: Tore Ellingseter / NRK
 • Frykter skattesjokk

  NHO frykter at bedriftene må betale regninga for et budsjettforlik mellom SV og den nye regjeringa.

  SV har lagt på bordet mange krav de vil ha inn i statsbudsjettet og har foreslått en skatteøkning på over 20 milliarder kroner.

  NHO-direktøren i Møre og Romsdal, Espen Remme, mener en kraftig skatteøkning vil skade næringslivet og lamme mulighetene for en omstilling til det grønne skiftet.

  Espen Remme, regiondirektør i NHO Møre og Romsdal
  Foto: Eva Helene Storm Hanssen / Moment Studio
 • Overrasket over veikutt

  Stortingsrepresentant Helge Orten fra Høyre er overrasket over at Støre-regjeringa kutter i riksveiinvesteringene i sitt forslag til endringer i statsbudsjettet.

  Kuttet er på 270 millioner kroner og rammer først og fremst mindre veiprosjekt.

  Orten mener dette går i motsatt retning enn satsinga under Solberg-regjeringa og i strid med de signalene som regjeringspartiene ga før valget.

  Helge Orten, leder for Stortingets transportkomité
  Foto: Olav Juven / NRK
 • God uttelling for kommunene

  Kommunedirektøren i Volda, Rune Sjurgard, er fornøyd med veksten i frie inntekter for kommunene som Støre-regjeringa har lagt opp til i sitt forslag til endringer i statsbudsjettet.

  Men han er usikker på hva det betyr for de frie inntektene at deler av veksten er lagt inn som grunnskoletilskudd.

  En vekst på 2,5 milliarder kroner pluss 300 millioner kroner til ekstra ressurskrevende brukere ligger nært opp til det regjeringspartiene har lovet tidligere, mener Sjurgard. Han sier den store utfordringa for mange kommuner er eldreomsorgen.

  Rune Sjurgard
  Foto: Torger Havåg / NRK
 • Kritisk til økte skatter

  Stortingsrepresentant Helge Orten (H) mener skatteøkningen som er lagt inn i Støre-regjeringa sitt budsjett er skadelig for næringslivet i Møre og Romsdal.

  Den siste ukene har det kommet en rekke lekkasjer om hva den nye regjeringa vil bruke penger på, men Orten har vært spent på hvordan inndekningen skulle skje.

  Støre-regjeringen øker ikke oljepengebruken, men foreslår blant annet å øke formueskatten. – Dette rammer små og mellomstore bedrifter som det er mange av i Møre og Romsdal, sier Orten

  Helge Orten
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK
 • Ser positivt på en utsettelse

  Ordføreren i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V), er glad for at byggestarten for Stad skipstunnel blir utsatt. Byggestarten skulle ha vært i 2022, men det har tatt lenger tid å komme i gang enn tidligere antatt.

  Landsverk Sande sier det de har brukt mest energi på er utfordringen med å ta i mot steinmassene. – Det er enorme steinmasser det er snakk om, og vi har ingen sjanse til å bli ferdig med reguleringsarbeidet innen juni neste år, sier Landsverk Sande.

  Lena Landsverk Sande, ordfører i Vanylven og Venstre ordførerkandidat i Vanylven i 2021.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Skroter fritidskortet

  Den nye regjeringen fjerner støtten til fritidskort til barn og unge. Dette skulle gi barn i fattige familier anledning til å delta i fritidsaktiviteter de ellers ikke ville hatt råd til. Her i fylket har Kristiansund og Volda hatt ordningen og Ålesund skulle inn neste år. Fritidskortet på 2000 kroner betydde at folk kunne slippe å betale for eksempel medlemsavgifter for alt fra fotball til korps.

 • Er spent på hva Senterpartiet gjør

  Stortingsrepresentant Frank Sve fra Fremskrittspartiet reagerer sterkt på regjeringens forslag om øke avgiftene. Sve peker blant annet CO2-avgiften som blir økt kraftig og flypassasjeravgiften som blir gjeninnført i forslaget til statsbudsjett. – Dette skaper store problemer for næringslivet og folk som i distriktene, sier Sve. Han mener dette blir et problem for Senterpartiet som har dannet regjering med Arbeiderpartiet. Den nye regjeringen skal komme med en tilleggsproposisjon i løpet av høsten.

  Frank Sve
  Foto: Tore Ellingseter / NRK
 • KS: – Rikelig rom for forbedring

  – Det siste statsbudsjettet fra regjeringen Solberg gir betydelig rom for regjeringen Støre til å forbedre kommuneøkonomien, sier KS-leder Bjørn Arild Gram. Veksten i frie inntekter er på to milliarder kroner som Gram mener er lavt i forhold til hva regjeringen tidligere har varslet. Gram viser også til at regjeringen på flere områder foreslår å skyve statlige utgifter over på kommunene, blant annet ved nok en gang å svekke den statlige toppfinansiering av særlig ressurskrevende tjenester.

  Bjørn Arild Gram, styreleder i KS
  Foto: Hege K. Fosser Pedersen / KS
Den maritime industrien er misfornøyd med statsbudsjettet.
Dette betyr statsbudsjettet for deg/Så mye mer penger får du/Dette blir dyrere i 2021

Statsbudsjettet: Varsler skattekutt og flere i arbeid

Regjeringen foreslår å redusere formuesskatten på arbeidende kapital