Bent Høie redegjør om koronavirus
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stortinget

 • Blir utenrikspolitisk talsperson

  Kari Henriksen (Ap) blir partiets talsperson i utenrikssaker og skal sitte i utenrikskomiteen. De andre stortingsrepresentantene fra Sørlandet skal sitte i følgende komiteer: Inger Wetrhus Thorsvik (V) og Ingunn Foss (H): Justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Gro-Anita Mykjåland (Sp) og Marius Arion Nilsen (Frp): Energi- og miljøkomiteen, Anja Abusdal (Sp): Arbeid- og sosialkomiteen, Tellef Inge Mørland: Finanskomiteen og Svein Harberg (H): Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

  Kari Henriksen
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
 • Ny regjering presenteres torsdag

  Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre presenterer sin nye regjering på Slottsplassen torsdag rundt kl. 12.15.

 • Solberg: – Jeg er stolt

  Avgående statsminister Erna Solberg møtte pressen tirsdag etter å ha lagt inn avskjedssøkand.

  – Jeg er stolt over at Norge har tatt mange viktige steg. Jeg mener vi har ført en politikk som ruster Norge for fremtiden, sier Erna Solberg.

  Solberg er den lengst sittende høyre-politikeren med åtte år som statsminister.

 • Kongen: Klimaendringer utfordrende

  Kong Harald trakk fram det å redusere utslipp av klimagasser som en av regjeringens viktigste arbeidsoppgaver da han leste opp trontalen.

  – Farlige klimaendringer er vår tids største utfordring. Norge skal redusere egne utslipp av klimagasser i tråd med våre internasjonale forpliktelser. I tillegg skal vi støtte fattige land i deres arbeid, sa kongen da han leste opp trontalen på vegne av regjeringen i Stortinget mandag.

  Han trakk også fram inkludering i arbeidslivet som en viktig oppgave.

  – Den økonomiske aktiviteten i Norge tar seg raskt opp. Det er nå flere sysselsatte i befolkningen enn før pandemien kom. Stadig færre går ledige. Det blir stadig flere ledige stillinger, sa kongen.

  Flere må i arbeid for å finansiere velferden når bidraget fra oljeaktiviteten reduseres, poengterte han.

  – Allerede nå ser vi mangel på kvalifisert arbeidskraft flere steder. Det er både en utfordring og en mulighet. En utfordring fordi mangel på arbeidskraft gir mindre verdiskaping og velferd i samfunnet, en mulighet fordi det er mange flere som kan og vil arbeide i vårt samfunn, sa han.

 • Stortinget: Manglende revisjon

  At Riksrevisoren ikke lenger får kontrollere Stortingets drift, overrasker jurister med forvaltning som spesialområde.

  – Nå er det hele i et slags limbo. Det er uholdbart. Stortinget har ikke fått på plass en internrevisjon. Det er heller ingen ekstern virksomhetskontroll, sier jussprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Juridisk fakultet i Oslo til Aftenposten. – Vi hadde gjennomført to tredjedeler av en revisjon om IT-sikkerhet i Stortinget. Så opplevde vi at Stortingets presidentskap grep inn og sa stopp, sa Foss til avisen tirsdag.

  Høgberg satt i Harbergutvalget som utredet Stortingets kontrollfunksjon. Presidentskapet fikk utredningen på bordet i februar i år.

  – Slik jeg forsto det, var det en forutsetning for utvalgets arbeid at Riksrevisjonen hadde mulighet for å føre denne kontrollen fram til en alternativ løsning eventuelt kom på plass, sier Høgberg til avisen..

  Stortinget
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no