Hopp til innhold
Bent Høie redegjør om koronavirus
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stortinget

 • Stortinget utsetter avgjørelse om skattekrav for andre gang

  Stortingets presidentskap har tirsdag hatt møte om Stortinget som institusjon vil akseptere skattekravet fra skatteetaten. Møtet kom ikke fram til en løsning, og avgjørelsen er utsatt for andre gang. Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sier han håper på en beslutning i morgen.

  Han vil ikke fortelle noe mer om hva som kom fram på møtet med de parlamentariske lederne som gjorde at presidentskapet trenger mer tid til å bestemme seg.

  – Alle skjønner at det er en krevende sak. Vi må gjøre dette på en grundig måte, sier Gharahkhani.

  Skatteetaten mener at Stortinget har betalt for lite i arbeidsgiveravgift og ilagt Stortinget tilleggsskatt etter gjennomgangen av pendlerboligsakene. Tilleggsskatt er en slags straffeskatt som kan gis dersom manglende opplysninger har gitt skattemessige fordeler.

  Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Stortinget ville forholde seg til vedtaket. Da Stortinget i sommer mottok forhåndsvarselet fra Skatteetaten, svarte de med krass kritikk av skattemyndighetene. Stortinget mente at regelverket hadde vært uklart og at Skatteetaten hadde gitt mangelfull veiledning.

  Nå er avgjørelsen om hvordan Stortinget skal forholde seg til vedtaket utsatt nok en gang.

 • Snart slutt på gratis lading av elbiler i stortingsgarasjen

  Stortingsrepresentanter skal ikke lenger få lade bilen gratis på jobb. Presidentskapet vedtok 20. oktober å innføre en betalingsløsning, melder Aftenposten.

  Ordningen skal innføres tidlig i 2023, «så snart det er praktisk gjennomførbart», opplyser Stortinget.

  – Det ble lagt til grunn for beslutningen i presidentskapet at det er rimelig at man betaler for lading av privat elbil på Stortinget. Innføring av betaling for lading er i pakt med den alminnelige samfunnsutviklingen, skriver avdelingsleder Monika Tyvold i en epost til Aftenposten.

  (NTB)

 • Stortinget utsetter avgjørelse om skattekrav

  Stortinget skulle etter planen bestemme seg for hvordan de skulle forholde seg til et stort skattekrav torsdag, men dette er nå utsatt til neste uke.

  Seksjonsleder Jorunn Nilsen ved seksjon for presse og samfunnskontakt på Stortinget bekrefter overfor NTB at det nå er planlagt et møte om avgjørelsen i presidentskapet på tirsdag.

  Skatteetaten mener Stortinget har betalt for lite i arbeidsgiveravgift, og har dessuten ilagt institusjonen tilleggsskatt. Beslutningen dreier seg om hvordan Stortinget som institusjon kan forholde seg til dette.

  Stortinget kan akseptere vedtaket eller klage til Skatteklagenemnda. I utgangspunktet skulle beslutningen tas torsdag, men den er nå altså flyttet på.

 • Kontrollkomiteen utsetter Ukraina-beslutning

  Kontrollkomiteen på Stortinget utsetter beslutningen om behandlingen av hvordan regjeringen har håndtert anmodninger om sivil bistand under Ukraina-krigen.

  Det var ventet at komiteen skulle fatte en beslutning under møtet tirsdag ettermiddag om hvordan den skulle behandle Ukraina-saken. Men nå er beslutningen utsatt til torsdag, får NTB opplyst.

  Komiteen er kritisk til måten regjeringen har håndtert sivile anmodninger på, og ikke fornøyd med svarene regjeringen har gitt på spørsmålene den har stilt.

  Høyre-representant Peter Frølich, som leder kontrollkomiteen, utelukker ikke at saken ender med høring.

  – At det sendes brev med en rekke spørsmål fra kontrollkomiteen betyr ikke automatisk at det går mot en høring i saken. Men Høyre kan selvsagt ikke utelukke at vi ønsker det. Svarene fra regjeringen vil avgjøre behovet for å innkalle til høring i Stortinget, sa Frølich til NTB i midten av oktober.

 • Stortinget med skattesvar tidligst i neste uke

  Stortingets presidentskap møtes først torsdag i neste uke for å drøfte hvordan Stortinget skal forholde seg til kravet fra Skatteetaten om etterbetaling av arbeidsgiveravgift.

  Søndag kveld ble de ulike partienes parlamentariske ledere konsultert, men formelt er det presidentskapet som avgjør hvordan Stortinget som institusjon skal forholde seg til vedtaket fra Skatteetaten. Når det tidligst neste uke blir konkludert fra Stortingets side, skyldes det først og fremst at mange er på komitereise eller deltar på sesjon i Nordisk råd i det som er en møtefri uke. I alt har 38 politikere fått økt skatt etter Skatteetatens kontroll av pendlerboligsakene. I elleve av sakene er det fattet vedtak om tilleggsskatt. Det er opp til den enkelte politiker å avgjøre om disse individuelle sakene skal påklages eller ikke.

  Skatteetaten mener politikerne skulle ha skattet av 8,7 millioner kroner mer enn det som ble innberettet og har bestemt at både Stortinget og Statsministerens kontor (SMK) må etterbetale arbeidsgiveravgift.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no