Hellas ber om hjelp på grunn av medisinmangel
Hellas har bede EU om hjelp fordi dei manglar viktige medisinar, melder AFP. Landet har mangla medisinar i fleire månader, blant anna antibiotika, smertelindrande og hostesaft.
Flere typer medisiner er rasjonert fordi etterspørselen har økt veldig under koronaepidemien. Det gjelder blant annet insulin og noen typer antibiotika. Rasjonering skal sikre at pasienter som har behov for medisin skal få det.
Hellas har bede EU om hjelp fordi dei manglar viktige medisinar, melder AFP. Landet har mangla medisinar i fleire månader, blant anna antibiotika, smertelindrande og hostesaft.
Dyreklinikkar i hele landet opplever mangel på livsviktige dyremedisinar. Krigen i Ukraina og pandemien har forverra situasjonen, og gjort at enkelte dyrepasientar får menneske-medisin som erstatning. Nå fryktar veterinær, Kjersti Kolvik Iversen, at folk ikkje skal få tak i livsviktige medisinar til husdyra sine.
Det er mulig å etablere produksjon av antibiotika i Norge, viser en ny rapport fra helsedirektoratet. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har direktoratet satt sammen en gruppe eksperter for å kartlegge muligheten for å produsere antibiotika her i landet.
De siste årene har det vært et økende antall tilfeller av mangel på enkelte antibiotikavarianter og andre viktige legemidler.
– Uten egen produksjon av enkelte legemidler blir vi fort sårbare. Det merker vi særlig når det oppstår situasjoner i land som er sentrale i produksjonen av legemidler, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.
Studien slår fast at det er mulig å etablere en slik egenproduksjon i Norge, men at det krever et stort produksjonsanlegg med kostnader som i prosjektet er beregnet til milliardbeløp.
– Det å sikre den norske befolkningen tilgang til antibiotika er av avgjørende betydning, både av beredskapshensyn og mulig mangel internasjonalt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til NTB.
Hun peker på at det i Hurdalsplattformen fremkommer at regjeringen vil utrede et statlig farmasiselskap, og sier studien vil være et viktig grunnlag for videre arbeid.
Antall folk med diabetes øker, og 30 millioner får ikke tilgang på insulinet de trenger, sier Verdens helseorganisasjon (WHO). Prisene må kuttes og tilgangen til medisinene må betydelig økes, varsler FNs helseråd fredag. Det anslås at over 420 millioner mennesker globalt lever med diabetes. Det er nesten en firedobling de siste fire tiårene.
Hvis det er tomt for medisiner på et apotek, vil Forbrukerrådet at det skal være lettere å finne fram til andre apotek som har medisinen man trenger. Fire av ti har opplevd at det er tomt på apoteket for medisinen de trenger, ifølge en undersøkelse.
Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no
Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot mediene i presseetiske spørsmål.