Hopp til innhold
Medisiner i apotekhylle
Foto: Scanpix

Medisinmangel

Oppsummert

Flere typer medisiner er rasjonert fordi etterspørselen har økt veldig under koronaepidemien. Det gjelder blant annet insulin og noen typer antibiotika. Rasjonering skal sikre at pasienter som har behov for medisin skal få det.

 • 12.000 leger streiker i Sør-Korea

  Sørkoreanske myndigheter sender leger og helsepersonell fra militæret og offentlige helsesentre til 20 sykehus i landet.

  Det skjer etter at mer enn 12.000 turnus leger gikk ut i streik fra omtrent 100 sykehus, skriver Reuters.

  Legene protesterer mot at myndighetenes planer om å øke antall studieplasser ved medisinutdanningene i landet. De streiker også for å oppnå bedre lønns- og arbeidsvilkår.

  Myndighetene har truet med å frata dem legelisensen dersom de ikke avslutter streiken, skriver Reuters.

  Leger streiker i Sør-Korea.
  Foto: JUNG YEON-JE / AFP
 • ADHD-medisin mangler over hele landet

  Flere personer som har reseptbelagt ADHD-medisin, har denne høsten opplevd trøbbel med å få hentet ut det de har fått utskrevet.

  – Mangel på legemidlene med lisdeksamfetamin har rammet mange pasienter med ADHD. Det har vært vanskelig å få tak i legemidlene hele høsten, og Legemiddelverket vurderer mangelsituasjonen som alvorlig, sier overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket Nettavisen.

  Legemidlene det er snakk om, er Aduvanz, Volidax, Elvanse og Balidax, som ifølge Reseptregisteret til FHI ble utskrevet minst én gang til 30.000 ulike personer i fjor.

  Legemiddelverket tror mangelsituasjonen vil være over innen utgangen av året, men allerede i løpet av november kan situasjonen ha bedret seg betraktelig.

  – Legemiddelfirmaene opplyser til oss at alle pakninger skal være tilbake innen utgangen av året. Sammen med tilgang til utenlandske pakker håper vi mange pasienter igjen kan få tilgang til legemidlene i løpet av den kommende måneden, sier Aas.

  (NTB)

 • Mangel på populær medisin

  Det er mangel på Apocillin, som er ein av dei vanlegaste antibiotikatypane i Noreg. Ifølge Legemiddelverket kan mangelen vare fram til mars neste år. Apoteka har no fått løyve til å selje utanlandske pakningar av same legemiddel.

 • Europeiske barnelegar slår alarm om medisinmangel

  Barnelegar frå fleire europeiske land slår alarm om mangel på fleire typar medisinar til barn. Dei seier situasjonen set helsa i fare for mange.

  Lette typar antibiotika og astmamedisinar er blant medisinane det har vore vanskelegare å få tak i.

  – Det hastar med å finne ei rask, påliteleg og permanent løysing på forsyningsproblema, står det i eit brev som er sendt til fleire helseministrar.

  – Helsa til våre barna og unge står i fare på grunn av mangel på medisinar i heile Europa, skriv legane.

  Både regjeringane i Austerrike, Frankrike, Tyskland, Sveits og styresmaktene i den italienske regionen Sør-Tyrol har fått tilsendt brevet. Det er underteikna av leiarane for barnelegeforeiningar i fleire land.

  Legane konstaterer at det er dei politiske avgjerdstakarane som har ansvaret for å sikre god nok produksjon og forsyning av medisinar til barn.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no