Hopp til innhold
Frode Berg avbildet etter pressekonferanse på Gardermoen
Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Spionsaken Frode Berg

Oppsummert

Spiondømte Frode Berg er tilbake i hjembyen Kirkenes etter nesten to år i russisk fengsel. Berg ble arrestert i desember 2017 og benådet i november 2019. Berg har fortalt at han var i Moskva på oppdrag for norsk etterretning.

 • Ny behandling av offentliggjøringen av sammendrag av Frode Berg-rapport

  Stortingets presidentskap har i dag vedtatt å sende et forslag fra Rødt om å offentliggjøre et sammendrag fra EOS-rapporten over til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

  Stortinget vedtok i vår med knapt flertall å hemmeligstemple hele rapporten. Men etter valget i høst utgjør de partiene som ønsker en delvis offentliggjøring flertallet av de folkevalgte.

  Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, sier til NRK at dette åpner for at både EOS-utvalget og Frode Berg selv kan bli innkalt for å forklare seg for komiteen.

  Frode Berg ble arrestert under et oppdrag for norsk etterretning i Russland i desember 2017 og seinere dømt til 14 år for spionasje. Han ble utlevert til Norge i november 2019

  Hele historien Agent Frode Berg
  Foto: NRK
 • Omkamp om Frode Berg-offentliggjøring

  Det nye Stortinget må ta stilling til om sammendraget i EOS-rapporten om Frode Berg-saken skal offentliggjøres. Rødt håper det nye Stortingsflertallet vil gjøre om vedtaket om hemmeligstempling.

  Hele historien Agent Frode Berg

  Frode Berg-saken: Omkamp om offentliggjøring av EOS-rapporten

  Det nye Stortinget må ta stilling til om sammendraget i EOS-rapporten om Frode Berg-saken skal offentliggjøres. Rødt håper det nye Stortingsflertallet vil gjøre om vedtaket om hemmeligstempling.

 • Fremmer kritikk mot Søreide

  Arbeiderpartiet og SV mener Forsvarsdepartementet under Ine Eriksen Søreides ledelse opptrådte sterkt kritikkverdig i Frode Berg-saken. De to partiene fremmer kritikken i forbindelse med Stortingets behandling av Frode Berg-saken. Det er ikke ventet at forslaget får flertall.

 • Enige i Frode Berg-konklusjoner

  Den særskilte komiteen som Stortinget har nedsatt for å se på EOS-utvalgets rapport om Frode Berg-saken, er enstemmig i at de anerkjenner EOS-utvalgets grundige arbeid og støtter dets konklusjoner og anbefalinger.

  Komiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) sier dette er en viktig presisering, etter at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet tidligere har sagt nei til å offentliggjøre rapporten, også det sammendraget som EOS-utvalget har utarbeidet.

  Komiteen har nå avgitt en åpen og en lukket innstilling, som skal drøftes i Stortinget på mandag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no