Hopp til innhold
William Ruto vinker til sine tilhengarar.
Foto: MARCO LONGARI / AFP

Kenya

Oppsummert

Kenya er en republikk i Øst-Afrika, men sliter med korrupsjon, fattigdom og etniske motsetninger. I august 2022 vant William Ruto presidentvalget. Motkandidaten Raila Odinga bestrider resultatet, da han mener det har vært valgjuks.

 • Varslar meiner FN dekker over skandalar

  Rasna Warah som har jobba for FN, har blitt ein varslar. Ho meiner måten organisasjonen er bygd opp på, legg til rette for at overgriparar kjem seg unna, og varslarar blir straffa.

  – Dei kan komme unna med absolutt alt, seier Rasna Warah. I meir enn ti år var Warah ein stolt FN-arbeidar. Med utdanning frå Boston og Malmö hadde ho fått seg fin jobb i heimbyen, ved FN-byrået UN-Habitat i Nairobi.

 • Kronprinsen opna nytt handelskontor i Aust-Afrika

  Kronprins Haakon og kronprinsesse Victoria opna i dag eit norsk-svensk handelskontor i Nairobi. Finland og Estland skal også halde til i same lokale. Det er Innovasjon Noreg og systerorganisasjonen Business Sweden som stod for offisiell opning i dag. Innovasjon Norge hadde også tidlegare sitt Afrika-kontor i Nairobi.

  Formålet er å støtte norske selskap som ønskjer å investere i Aust-Afrika. Fleire norske selskap skreiv samtidig nye handelsavtaler med den kenyanske stat og kenyanske selskap. Avtalane omhandla mellom anna hotellbransjen, utdanningssektoren og boring etter drikkevatn.

  Kronprins Haakon og kronprinsesse Victoria åpner handelskontor i Nairobi.
  Foto: Vegard Tjørhom / NRK
 • Kenyansk politi i retten, mistenkt for drap på baby

  Ni av tolv mistenkte politifolk møtte i retten i Nairobi, anklaget for å ha drept en baby, ifølge AFP. Drapet skal ha skjedd da protester i kjølvannet av presidentvalget i 2017 ble slått hardt ned på. Drapet på seks måneder gamle Samantha Pendo ble et symbol på ukontrollert politivold i det blodige kapitlet som fulgte valget. Domstolen krever at politifolkene svarer på anklagen 21. november.

 • AFP: Kenyanske styrker i DR Kongo

  Kenyanske soldater har ankommet byen Goma i Den demokratiske republikken Kongo, ifølge AFP som har reportere på stedet. Soldatene er en del av de regionale fredsbevarende styrkene i regionen.

  Parlamentet i Kenya besluttet tidligere denne uka å sende 900 soldater til landet etter at konflikt mellom regjeringen og en opprørergruppe kalt M23 har gjennoppstått, skriver byrået. Flere er på flukt, og M23 mener regjeringens angrep på opprørsmål øst i landet har ført til sivile tap, ifølge AP.

  M23-militsen har de siste par ukene rykket fram i Nord-Kivu-provinsen øst i Kongo. For to uker siden ble det kjent at gruppen hadde tatt kontroll over ytterligere to byer og dermed doblet arealet de kontrollerer.

  Kongo skylder på nabolandet Rwanda for at opprørsgruppen M23 igjen er aktiv. Rwanda nekter for å støtte opprørerne.

  Foto: AUBIN MUKONI / AFP
 • Elefantar døde etter tørke i Kenya

  Tørken i Kenya har teke livet av 205 elefantar mellom februar og oktober, seier turismeminister Peninah Malonza til Reuters.

  Sjølv om det har kome ein del nedbør i det siste, trur kenyanske meteorologar at det vil kome mindre nedbør enn gjennomsnittet i dei neste månadane.

  Mange fryktar det skal truge dyrelivet i Kenya.

  I tillegg til elefantar har blant anna over 500 gnu, nesten 400 sebraar, 12 sjiraffar og 51 bøflar bukka under for tørka i perioden.

  Det har også vore 49 dødsfall av dei sjeldne og truga grevysebraane.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no