Hopp til innhold
Folk protesterer mot Kenyas foreslåtte finanslov 2024/2025, i Nairobi
Foto: Monicah Mwangi / Reuters

Kenya

Oppsummert

Regjeringen i Kenya vil øke skattene, og dette har ført til store protester. Landet sliter med korrupsjon, fattigdom og etniske motsetninger.

  • Kenyas president utnemner nye ministrar

    Etter meir enn ein månad med protestar mot regjeringa, utnemner Kenyas president William Ruto fire nye opposisjonspolitikarar,som skal bli ein del av ei «breid regjering», melder AFP.

    President Ruto sparka nesten heile kabinettet sitt tidlegare i juli, som følge av protestane mot regjeringa.

    Tysdag offentleggjorde Ruto namna på ti ministrar som skal vera med i ei reformert regjering. Blant desse er fire politikarar som står tidlegare opposisjonsleiar Raila Odinga nær.

    Protestane mot regjeringa blei utløyst av eit forslag om skatteauke og har blitt meir valdelege. Meir enn 40 personar skal ha blitt drepne i aksjonane, og Ruto blir skulda for vanstyre og korrupsjon.

    Kenya's President announces government spending cuts after protest against Kenya's proposed finance bill 2024/2025, in Nairobi
    Foto: Monicah Mwangi / Reuters
  • En person drept under demonstrasjoner i Kenya

    Tirsdag har en person blitt drept under de pågående demonstrasjonene i Kenya, skriver Reuters.

    Politiet har tatt i bruk tåregass mot demonstranter både i og utenfor hovedstaden Nairobi. I Kitengela ble det brent bildekk og ropt slagordet «Ruto må gå», ifølge reportere på stedet.

    Protestene, som opprinnelig ble utløst av foreslåtte skatteøkninger, har pågått over tid og blitt mer voldelige. 25. juni åpnet politiet ild da demonstranter stormet parlamentet, og flere personer ble drept.

    Selv om president William Ruto har sparket nesten hele sin regjering og trukket skatteforslaget, krever mange at han går av. Mer enn 40 personer skal ha blitt drept i aksjonene, og Ruto anklages for vanstyre og korrupsjon.

    Samtidig 200 politibetjenter bltit sendt fra Kenya til Haiti oppdrag fra FN, for å slå ned på gjengvolden som herjer landet. Den første gruppen på rundt 400 mann kom på plass i juni.

    Demonstrasjon i Kenya 16. juli. Politiet bruker tåregass.
    Foto: Reuters
  • Politiet i Kenya har pågrepet mistenkt seriedrapsmann

    Kenyansk politi har funnet og pågrepet en person de anser som den hovedmistenkte for drapene på åtte kvinner som det ble funnet levninger av på en søppelplass.

    – Vi har pågrepet en hovedmistenkt. Vi står overfor en seriedrapsmann, en psykopat uten respekt for menneskeliv, sier polititoppen Mohamed Amin til mediene mandag formiddag.

    Levninger av minst åtte kvinner er blitt funnet på en søppelplass i et slumområde i Kenyas hovedstad Nairobi. Likene er blitt «svært lemlestet» ifølge politiet.

    Den mistenkte mannen hevder at han har drept 42 kvinner. (NTB)

  • Åtte parterte kvinner funnet på søppelfylling i Kenya

    Kenyansk politi har startet etterforskning etter å ha funnet flere parterte lik i en søppelfylling i hovedstaden Nairobi, skriver AFP. Hittil har åtte lik blitt hentet ut, alle av dem kvinner.

  • Kenyas president sparker nesten hele regjeringen

    William Ruto, presidenten i Kenya, har avskjedighet nesten hele sitt kabinett etter omfattende protester mot regjeringen, sier han torsdag i en uttalelse.

    Det inkluderer både statsadvokaten og alle ministre, skriver AFP. Utenriksminister Musalia Mudavadi og visepresident Rigathi Gachagua har imidlertid fått beholde postene sine.

    Kenya har hatt store demonstrasjonerden siste tiden, utløst av et forslag om å øke skattene i landet. Siden har bevegelsen utviklet seg til en større kampanje mot Rutos regjering.

    Ruto sier at han har tatt avgjørelsen etter å ha reflektert over protestene mot regjeringen, samt gjort en vurdering av kabinettets prestasjoner.

    Presidenten vil nå samle et nytt kabinett som kan håndtere landets utfordringer, sier han.

    President i Kenya William Ruto
    Foto: Simon Maina / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no