Hopp til innhold

Sønnene til dødsdømt norsk statsborger: – Erna Solberg, hent far hjem!

Sønnene til nordmannen (54) som er dømt til døden for drap i Somaliland fortviler. De ber regjeringen gripe inn for å hindre at faren blir henrettet.

Sønner av dødsdømt mann

FORTVILER: Sønnene til den drapsdømte nordmannen som er dømt til døden i Somaliland ber om hjelp.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Vi fortviler alle sammen. Pappa kan bli skutt når som helst. Det sier sønnen Mustafa til NRK.

– Hva er din oppfordring til norske myndigheter?

Erna Solberg, hent min far hjem.

Mannens andre sønn Rashid Yousef forteller at faren er syk og at han er bekymret for helsetilstanden hans i fengsel.

– Pappa soner med mange andre. På den ene siden medlemmer fra islamistgruppen Al Shabaab, på de andre siden pirater. Jeg er veldig bekymret.

Nå håper de at statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide engasjerer seg. Uten deres hjelp, tror de ikke saken løser seg.

NRK møtte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fredag kveld. Hun forteller at norske myndigheter jobber med full styrke og med flere spor. Litt tidligere på dagen møtte Utenriksdepartementet en representant for Somaliland i Norge, der ga de tydelig og klar beskjed om Norges forventninger.

– Vi ga tydelig beskjed om to ting: det ene var at dødsstraffen ikke må fullbyrdes, og det andre er at den dødsdømte må ha tilgang til vanlige rettsprosesser, sier Søreide.

Er du likevel redd for at han kan bli henrettet?

– Vi er alltid bekymret når nordmenn er dømt til døden. Da er det ofte en uoversiktlig, veldig vanskelig situasjon, og jeg har stor forståelse for at denne situasjonen er vanskelig for både familien og nordmannen, legger utenriksministeren til.

Frykter henrettelse kan skje når som helst

Den norske statsborgeren er dømt til døden i Somaliland og frykter en henrettelse kan skje når som helst.

Påtalemyndigheten i Somaliland mener den norske statsborgeren med overlegg har drept en yngre mann. Den norske statsborgeren hevder han ble angrepet på gaten uten forvarsel og forsvarte seg selv.

Ifølge mannens advokat, Farid Bouras, døde mannen flere timer senere.

I et intervju med NRK torsdag uttalte Bouras at han har fått forsikringer fra utenriksministeren i Somaliland om at den norske statsborgeren ikke vil bli henrettet umiddelbart. Men advokaten er likevel urolig for situasjonen i den selverklærte republikken.

Krever lik behandling

I Norge har saken nådd kontorene på Stortinget.

Stortingspolitiker Petter Eide (SV) har engasjert seg i saken. Han mener at Norges innsats i saken hvor Joshua French og Tjostolv Moland ble dømt til døden i Kongo, setter en standard for hvilket engasjement vi skal forvente fra norske myndigheter i saken om den dødsdømte nordmannen i Somaliland.

– Jeg tenker at det er en helt forferdelig sak. Det er en mann som er dømt til døden og er redd for at han blir skutt, sier SVs Eide til NRK.

– Jeg forventer at norske myndigheter og Utenriksdepartementet gjør absolutt alt de kan for å forhindre at dette skjer. Norge har en forpliktelse til å hjelpe norske statsborgere fra å bli henrettet. Jeg mener innsatsen som ble gjort under saken om Joshua French og Tjostolv Moland for noen år siden setter en standard for hvilket engasjement vi skal forvente fra norske myndigheter i slike saker, legger han til.

Somaliland er en selverklært republikk nordvest i Somalia, som i praksis har fungert som en selvstendig stat siden 1991. Selvstendigheten er ikke anerkjent av noen andre stater.

Mener UD demper saken

Eide sitter i justiskomiteen og er opprørt over det han har lest de siste dagene. Han er ikke nådig med norske myndigheter innsats i saken.

– Da Moland og French ble dømt til døden, slo norske myndigheter på stortromma. Statsministeren, utenriksministeren og toppdiplomater ble engasjert. Det ble brukt mange titalls millioner for å forhindre at de to mennene skulle bli henrettet. Jeg forventer at norske myndigheter mener at den tilsvarende innsatsen skal gjøres når andre norske statsborgere blir utsatt for det samme i andre land.

French, Eide og Graasvold i Kongo

Norge I KONGO: Hans Marius Graasvold (f.v.), Joshua Frenchs forsvarer, Joshua French og Kai Eide, Norges spesialutsending til Kongo, snakket sammen under første dag av rettssaken i Ndolo militærfengsel der French var tiltalt for drapet på sin venn Tjostolv Moland.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Utenriksdepartementet (UD) sa til NRK og flere andre medier torsdag at de samarbeider med ambassaden i Nairobi, som er nærmeste utenriksstasjon, i tillegg til at de vil ha et møte med en representant for Somaliland i Norge så fort som mulig.

– Er du ikke fornøyd med det?

Nei, jeg er ikke fornøyd med dette. Mitt inntrykk er at UD demper denne saken. De skyver embetsverket og en pressetalsperson foran seg. Det har ikke vært noe tydelig engasjement fra utenriksministeren eller andre topp-politikere.

Det tolker jeg slik at norske myndigheter ønsker lite oppmerksomhet i denne saken. Men vi skal ha det samme trykket mot myndighetene i Somaliland, som vi hadde i French- og Moland-saken.

Joshua French under rettssak i Kongo

FENGSLET I KONGO: Livstid- og senere dødsdømte Joshua French, her under rettssaken mot ham.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Brukte minst 11 millioner på Kongo-saken

Joshua French ble overført til Norge på 17. mai etter åtte år i Kongo. Statsminister Erna Solberg og daværende utenriksminister Børge Brende holdt pressekonferanse på nasjonaldagen.

– Dette er en sak som har engasjert og berørt mange de siste årene, skrev Solberg på Facebook den gangen.

Norske myndigheter brukte minst 11 millioner kroner på saken i Kongo. Beregninger NRK gjorde viste at det reelle tallet var langt høyere.

– Er det rimelig å forvente at fellesskapet skal bruke titalls millioner for en persons sak i rettssystemet?

– Det er vanskelig å sette en kronepris på hvor mye et menneskeliv er verdt, og jeg vil ikke sammenligne kostnader. Vi må få på plass et engasjement som minner om det vi så under saken i Kongo.

Tjostolv Moland og Joshua French i retten i Kisangani

LENGE I KONGO: Joshua French satt i det beryktet Ndolo-fengslet i Kongos hovedstad Kinshasa.

Foto: Vegar K. Vatn / NTB scanpix

Utenriksdepartementet har sagt de vil kommentere saken senere i ettermiddag.

AKTUELT NÅ