Hopp til innhold
Bilde av snapchat-ikonet på en mobil
Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Snapchat

  • Høyesterett skal avgjøre om man kan fradømmes retten til å bruke Snapchat

    En mann ble i fjor dømt for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år via Snapchat. Nå skal Høyesterett avgjøre om retten til å bruke appen kan fradømmes.

    En mann i 30-årene ble, i tillegg til 13 måneder i fengsel, fradømt retten til å ha konto på Snapchat i en periode på to år. Nå har Høyesteretts ankeutvalg besluttet å fremme sak om rettighetstap etter straffelovens paragraf 56, melder Rett24.

    I dommen fra november i fjor la Eidsivating lagmannsrett vekt på at det var snakk om gjentatte tilfeller av seksuell omgang før fornærmede var blitt 16 år. I tillegg vektla dommen at mannen betalte for gjerningene, og at forholdet dem imellom bar preg av utnyttelse.

    – Rettighetstapet er ikke i strid med Grunnloven eller EMK. Det er dessuten forholdsmessig målt opp mot at tiltalte har brukt Snapchat til å utnytte barn seksuelt, heter det i dommen.

    Paragraf 56 sier at den som har begått en straffbar handling som viser at vedkommende kan misbruke en aktivitet, kan fratas retten til for fremtiden å utøve aktiviteten.

    Spørsmålet er om det å ha brukerkonto på Snapchat kan sies å være en «aktivitet».

    – Høyesterett skal prøve om en inndragning av retten til å inneha Snapchat-konto i en slik sak er lovlig, sett i lys av retten til privatliv og kommunikasjon, samt om inndragning utgjør et uforholdsmessig inngrep i ytringsfriheten. Videre om et slikt inngrep anses å være formålstjenlig opp mot den som rammes, sier forsvarer John Christian Elden, som skal føre saken i Høyesterett. (NTB)

    Datatilsynet er skeptisk til ny Snapchat-funksjon
    Foto: Beate Oma Dahle
  • Mann dømt for Snapchat-utpressing

    En mann er dømt for utpressing av 22 menn for til sammen 364.000 kroner, etter at han utga seg for å være jente på Snapchat og sendte mennene nakenbilder. Da saken gikk i Haugaland og Sunnhordland tingrett i januar erkjente mannen i 20-årene fra Karmøy de fleste forholdene.

    Mannen ble også dømt for tre voldsepisoder. Den samlede straffen ble på to år og fire måneders fengsel, tilbakebetaling av beløpene han svindlet mennene for, samt 25.000 kroner i oppreisning til det ene voldsofferet.

    (NTB)

  • Russland bøtelegger WhatsApp og Snapchat

    Russland bøtela kommunikasjonsplattformen WhatsApp med 18 millioner rubler torsdag, melder Reuters.

    Det tilsvarer en sum på omtrent 2.9 millioner norske kroner.

    Snapchat mottok en bot på 1 million rubler, som tilsvarer i overkant av 161.000 norske kroner.

    Russland mener at de to selskapene har nektet å lokalisere russiske brukerdata på landets territorium, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

    De to amerikanske selskapene har ikke svart på Reuters sine henvendelser.

    Ifølge russisk lov må utenlandske selskaper som samler inn data om russiske statsborgere, oppbevare dataene på russiske databaser, skriver NTB.

    Russiske selskaper har vært i klinsj med vestlige teknologiselskaper i lengre tid, noe som har tatt seg opp etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar.

    App-ikoner
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK
  • Snapchat nesten tidoblet trafikken på nyttårsaften

    Brukte du Snapchat på nyttårsaften, var du langt ifra den eneste. Ved midnatt lå bruken 950 prosent over vanlig nivå blant Telenor-kundene.

    – Bruken av Snapchat har nærmest eksplodert de siste årene, særlig på nyttårsaften. Det var ikke et unntak i år, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge i en pressemelding.

    Ifølge Telenors tall økte også bruken av Instagram (+43 prosent) og Facebook (+27) da nyttårsrakettene smalt, sammenlignet med trafikktoppen på en vanlig dag. Bruken av Tiktok falt med 14 prosent.

    (NTB)

    App-ikoner
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no