Hopp til innhold
Brannmann Kvinesdal
Foto: Mathias Hamre / NRK

Skogbrannfare

Oppsummert

Tørt terreng og mangel på nedbør gjør at faren for branner i skog og kratt er svært stor i sommer. Over store deler av landet er det absolutt forbud mot bål og grilling.

 • Lyngbrann i Målselv

  Politiet opplyser på Twitter at Brannmannskaper og politi rykket ut til Dividalen etter melding om en større lyngbrann i nærheten av Råttjønna i Målselv kommune.

  Det skal ikke lengre være åpne flammer på stedet, men det ryker på et areal på cirka et halvt mål. Brannmannskaper starter slukking. Det er så langt uvisst hva som startet brannen.

  Det er meldt om stor skogbrannfare i området.

 • Stor skogbrannfare i deler av Nordland og Troms

  Lørdag og søndag er det lokal skog- og lyngbrannfare på oransje nivå i Nordland nord for Saltdal og Troms vest for Lyngsalpene.

  – Vegetasjon kan svært lett antennes, og veldig store områder kan bli berørt, heter det i en melding på Varsom.no.

  Rådet er å være svært forsiktig med åpen ild og å følgelokale myndigheters instruksjoner. I løpet av søndagen ventes regn å redusere farenivået til oransje til gult.

  (©NTB)

 • Stor skogbrannfare – setter inn ekstra beredskapshelikoptre

  Meteorologisk institutt har utstedt oransje farevarsel for skogbrann for nordlige Nordland, Troms og Finnmark. Varselet gjelder til og med mandag.

  Farevarselet gjelder fra rundt Bodø og nordover hele landsdelen. Varselet gjelder til og med mandag i neste uke, ifølge yr.no.

  Det settes inn ekstra beredskapshelikoptre i Tana, Narvik, Alta og Værnes mellom fredag og mandag, etter en vurdering gjort av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, skriver Skogbrann Helikopter på Twitter.

  Oransje er den nest høyeste faregraden for skogbrann. Nord-Norge har sett svært høye sommertemperaturer denne uken. Flere steder har det vært rundt 30 grader.

  – Vær svært forsiktig med åpen ild. Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, heter det i varselet.

  Varslet gjelder fram til det kommer nedbør av betydning.

  (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no