Hopp til innhold
Samordna opptak
Foto: Lise Åserud / NTB

Samordna opptak 2023

Oppsummert

Tirsdag 18. juni skal alle som har lagt inn søknad på universitet og høgskole, ha fått svar på om de har fått tilbud om studieplass eller venteliste.

  • Færre vil bli sykepleiere

    Totalt har rundt 7200 fått plass på sykepleierutdanning til høsten. Det utgjør nesten 7 prosent av alle som har fått studietilbud, og er ned fra 8140 i fjor.

    – Selv om det var en markant nedgang i søkere i 2023, er det likevel flere søkere enn studieplasser. Det er bra, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet.

    27 av 38 sykepleierstudier har ikke fylt opp plassene i årets opptak. Sykepleierstudiet med høyest poenggrense for å komme inn er ved NTNU i Trondheim, der grensen i ordinært opptak er 51,8 poeng.

    (NTB)

  • Få menn som kommer inn på studier som juss, medisin og tannlege

    Tall fra Samordna opptak i år viser at 61,3 prosent av de som har fått studieplass er kvinner og 38,7 prosent er menn.

    Det er en oppgang i andelen kvinner og tilsvarende nedgang i andelen menn på 0,6 prosentpoeng fra i fjor. Det er den laveste mannsandelen på 15 år.

    På flere av profesjonsstudiene er kjønnsforskjellene store. Kjønnsfordeling i prosent menn/kvinner årets opptak:

    Juss: 33,9 / 66,1

    Medisin: 30,5 / 69,5

    Psykologi: 24,1 / 75,9

    Odontologi: 18,5 / 81,5

    Veterinær: 7,3 / 92,7

    – En skjev kjønnsfordeling i disse yrkene er uheldig både for arbeidsmiljøet og samfunnet. Derfor må vi ta grep nå, sier leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg.

    Randeberg påpeker at mangfold er en verdi i seg selv, og «dersom man har et stort underskudd på et av kjønnene innenfor en yrkesgruppe eller fagfelt, går man glipp av mye nyttig innspill og kunnskap».

  • Aldri før vært så vanskelig å bli medisinstudent ved UiO

    For første gang er poenggrensen på medisinstudiet i Oslo over 70 for det ordinære opptaket. Studiet er fortsatt det vanskeligste å komme inn på i Norge.

    De fem neste studiene på listen over vanskeligste studier å komme inn på er også medisin på ulike steder i landet.

    Tallene fra Samordna Opptak viser imidlertid en nedgang i antall søkere med medisin som førstevalg – fra 3837 i fjor til 3398 i år.

    Videre på listen over studier med høyest karakterkrav kommer psykologi på Universitetet i Oslo (68,5 i poenggrense) og industriell økonomi og teknologiledelse på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim (68,4).

    16 av de 20 studiene det er vanskeligst å komme inn på, har høyere poenggrense i år enn i fjor i ordinær kvote.

  • Medisinstudiet i Oslo vanskeligst å komme inn på

    For første gang er poenggrensen på medisinstudiet i Oslo over 70 for det ordinære opptaket. Studiet er fortsatt det vanskeligste å komme inn på i Norge med en poengrense på 70,2.

    De fem neste studiene på listen over de vanskeligste studiene å komme inn på er også medisin på ulike steder i landet.

    Videre følger psykologi på Universitetet i Oslo med 68,5 i poenggrense.

  • Dramatisk nedgang i søkere til lærerstudier

    Det er 21,1 prosent færre som har søkt lærerutdanning som førstevalg enn i fjor, viser tall fra Samordna opptak.

    Lærerutdanning er utdanningsområdet med størst prosentvis nedgang sammenlignet med fjoråret. Til sammen er det 18,2 prosent færre som har hatt lærerutdanning på førstevalg, som har fått plass på lærerstudiet.

    – Selv om det totalt sett er mange som ønsker å bli lærer, ser vi at nedgangen i antallet tilbudte studieplasser fortsetter også i år. Nedgangen er størst i distriktene, men også læresteder i de større byene opplever nå lavere interesse for lærerutdanningene, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

    I år har 8000 søkere fått tilbud om plass på et lærerstudium, mot nesten 9800 i fjor. Totalt sett har antallet som får tilbud om å begynne på en lærerutdanning, gått ned over 30 prosent på tre år.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no