Hopp til innhold
Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i Uzbekistan 16.september, da Shanghai samarbeidsorganisasjon hadde toppmøte der
Foto: Sergei Bobylev / AP

Kina og Russland

Oppsummert

Like før krigen i Ukraina kunngjorde Moskva og Beijing en uttalelse om at deres partnerskap ikke har noen grenser. Kina har verken støttet eller kritisert Russland for krigen i Ukraina.

  • USA uroa for Russland og Kinas samarbeid i Arktis

    Det auka militære og kommersielle samarbeidet mellom Russland og Kina i Arktis uroar USA, melder NTB.

    Det uttalte nyleg USAs viseforsvarsminister Kathleen Hicks, i samanheng med framlegginga av USA sin Arktis-strategi for 2024.

    Kina og Russland avviser bekymringa, og forsvara politikken sin i Arktis tysdag.

    – USA forvrenger Kinas politikk i Arktis og kjem med tankelause merknadar om Kinas normale aktivitetar som er i samsvar med folkeretten, seier Mao Ning, talsperson for Kinas utanriksdepartement.

  • Kina og Russland med felles militærøvelse

    Kina og Russland fortsetter å styrke sine militære bånd med en felles militærøvelse i Sørkinahavet.

    Åpningsseremonien fant sted i den kinesiske havnebyen Zhanjiang søndag, og onsdag er øvelser med skarp ammunisjon blitt satt i gang, ifølge både russiske og kinesiske statlige medier.

    Hvert land stiller med minst tre fartøy hver, skriver den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times. Øvelsen innebærer luftforsvar i tillegg til antiubåtkrigføring, ifølge det russiske forsvarsdepartementet (NTB).

  • Storbritannia hevder Kina er i ferd med å gi våpenhjelp til Russland

    Britenes forsvarsminister Grant Schapps hevder kinesiske myndigheter gir eller forbereder seg på å gi våpenhjelp til Russlands krigføring i Ukraina.

    Schapps sa på en pressekonferanse onsdag at amerikansk og britisk forsvarsetterretning har bevis på at «dødelig bistand nå er, eller vil bli, sendt fra Kina til Russland og inn i Ukraina».

    – Jeg tror det er en betydelig utvikling, sa forsvarsministeren.

    Hva Schapps konkret anser som «dødelig bistand», er uklart, men det tolkes som en form for våpenhjelp.

    Det er første gang Storbritannia anklager Kina for å gi Russland våpenhjelp til krigen i Ukraina. Vestlige land har gitt Ukraina milliarder av dollar i våpen og bistand siden den russiske fullskalainvasjonen 22. februar 2022.

    I april anklaget også USA Kina for å støtte Russlands krigføring i Ukraina ved å gi drone- og missilteknologi, satellittbilder og maskinverktøy. Den kinesiske ambassaden i USA avviste den gang påstanden, og sa de verken produserte våpen til Russland eller var «del av Ukraina-krisen».

    (NTB)

  • Storbritannia uroa for samarbeid mellom Kina og Russland

    Den britiske forsvarsministeren Grant Shapps seier dei styrka diplomatiske banda mellom Kina og Russland er ei fare for demokratiet, seier han til Sky News.

    – Eg er svært uroa for dette. Vi må hugse at dette er to land som ikkje trur på demokratiet.

    Torsdag besøkte Russlands president Vladimir Putin den kinesiske presidenten Xi Jinping i Beijing. Målet med møtet var blant anna å styrke banda mellom dei to landa.

    Storbritannias forsvarsminister Grant Shapps
    Foto: Kirsty Wigglesworth / AP/NTB
  • Putin tatt imot av Xi i Beijing

    Russlands president Vladimir Putin ble ønsket velkommen med en stor seremoni og tatt imot av sin kinesiske motpart Xi Jinping da han ankom Beijing torsdag.

    Putin ble tatt imot av kinesiske tjenestemenn og en æresgarde da han steg ut av flyet på det som er hans første utenlandsreise etter at han ble gjenvalgt som president i mars.

    Senere torsdag ble Putin ønsket velkommen med en stor seremoni i Beijing og tatt imot av Xi.

    Det to dager lange besøket skjer på invitasjon fra Xi og har til hensikt å bringe Russland og Kina nærmere hverandre.

    (NTB)

    Russlands president Vladimir Putin ankom flyplassen i Beijing torsdag morgen.
    Foto: Yue Yuewei / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no