Hopp til innhold
Illustrasjon av deprimert kvinne og mobiltelefon
Foto: Henrik Bøe / Illustrasjon

Rus og psykisk helse

Oppsummert

Folk som får rusbehandling har over 16 gonger høgare sjølvmordsrate enn normalen. – Overraskande høgt, seier Fredrik Walby, forskaren bak ein ny rapport om sjølvmord blant ruspasientar, skriv Klassekampen.

 • Arbeiderpartiet vil fjerne egenandel for LAR-pasienter

  Et enstemmig landsmøte i Arbeiderpartiet vil skrote egenandelen for alle LAR-pasienter. Strammere økonomi for sykehusene har fått flere til å innføre en egenandel på 375 kroner for veilednings- og terapitimer. Det har fått mange LAR-pasienter til å droppe ut av behandlingen fordi de ikke har råd til å betale.

  – Folk skal ikke måtte velge mellom behandling eller mat. Vedtaket sikrer behandling for alle uavhengig av økonomi, sier Bente Gravdal i Rogaland Arbeiderparti.

  Hun og Cecilia Lindbåge Karlsen i Sandnes Arbeiderparti fremmet forslaget til landsmøtet.

  Bente Gravdal fra Rogaland Arbeiderparti og leder i Sandnes Arbeiderparti Cecilia Lindbåge Karlsen på landsmøtet til Arbeiderpartiet
  Foto: Arbeiderpartiet
 • Justisministeren avviser lokal rusreform i Oslo

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier, i likhet med politiet, nei til å teste ut rusreformen i Oslo.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Bystyret vedtok i april 2022 en lokal utgave av rusreformen, hvor bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk ikke skal straffes, men bli møtt med alternative reaksjonsformer, rådgivning og helsehjelp.

  Men 16. februar sa Oslo-politiet nei til å teste ut reformen. Byrådet sendte da en forespørsel til Justis- og beredskapsdepartementet, men nå er den også avslått.

  I et brev til Byrådsavdeling for arbeid, integrering og sosiale tjenester skriver Mehl at Justis- og beredskapsdepartementet ikke kan gjøre unntak fra loven.

  – Departementet har ikke noen mulighet til å behandle en slik søknad. Straffeloven og legemiddelloven er som andre lover vedtatt av Stortinget og bindende også for myndighetene.

 • Ber om stans i kutt i rusbehandling i Oslo

  Helseministeren må stoppe kutt i rusbehandling i Oslo. Det mener Actis, som representerer 37 organisasjoner innen rusfeltet.

  Oslo universitetssykehus risikerer å miste over 100 årsverk innenfor rus og psykisk helse.

  Det fører også til kutt i døgnplasser for rusavhengige.

  – I en økonomisk krisetid rammer dette de sårbare hardest, og det går utover først og fremst de som har størst behov for hjelp. Vi er veldig skuffa, og urolige for at andre helseforetak vi følge etter og gjøre lignende kutt andre steder i landet, sier generalsekretær Inger Lise Hansen i Actis.

 • Pågrepet for ruskjøring

  En person ble søndag pågrepet for ruskjøring i Alta. Personen hadde kjørt i grøfta og det var på denne måten av politiet avdekket at det dreide seg om kjøring i ruspåvirket tilstand. Sak opprettes, melder politiet.

Kronprinsessen på kongress
Helseministeren taler
Kronprinsessen tilstede

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no