Hopp til innhold
Hasj
Foto: Johannessen, Sara, Sara Johannessen / SCANPIX

Rusreform

Oppsummert

Besittelse og bruk av små mengder narkotika skal ikke lenger straffeforfølges, har Høyesterett bestemt. Salg og smugling skal fortsatt straffeforfølges som nå.

 • MDG og Venstre reagerer på Frp og KrF-utspill

  Miljøpartiet De Grønne og Venstre reagerer på at Frp og KrF har tatt til orde for at politiet må få ransake rusmistenkte. Det har aldri vært lov, påpeker MDG.

  Rusavhengige som blir tatt med narkotika til eget bruk, skal få behandling som straffereduksjon, har Høyesterett slått fast. I etterkant sendte Riksadvokaten ut nye retningslinjer til politiet.

  Tidligere i år varslet Riksadvokaten at politiet ikke uten videre kunne gjennomføre kroppslige undersøkelser på bakgrunn av mistanke om rusbruk. Politiets praksis fram til da ble beskrevet som uforholdsmessig.

  Lørdag gikk Frp og KrF inn for at Stortinget skulle avklare at politiet hadde lov til å ransake. Dette reagerer nå MDG og Venstre kraftig på.

  – Jeg blir både forbanna og lei meg når jeg leser at Frp og KrF med regjeringen på slep nå vil jobbe for å gjeninnføre et umenneskelig strafferegime som Norges fremste jurister har kommet fram til at ikke er i tråd med samfunnsutviklingen, og som heller aldri har vært lovlig, sier MDGs nestleder Arild Hermstad.

 • Venstre vil innføre lokal rusreform i Bergen

  Byrådspartiet Bergen Venstre ønsker at byen skal følge etter Oslo og Trondheim ved å innføre lokale «lettversjoner» av rusreformen Stortinget stemte ned i fjor, der straff erstattes med alternative reaksjoner.

  Forslaget kommer etter Riksadvokatens avgjørelse om at rusavhengige ikke skal stanses, arresteres, eller ransakes på bakgrunn av mistanke om eget bruk.

  – Oslo bystyre har allerede vedtatt et forslag om at byrådet skal gjennomføre et pilotprosjekt mellom kommunen og politiet om lokal rusreform. Nå bør Bergen bystyre fatte et tilsvarende vedtak. Som en menneskerettighetsby har Bergen et særskilt ansvar for å bidra til en trygg og human ruspolitikk, sier Venstres August Simonsen som har levert inn forslaget til vurdering.

  I tillegg ber Venstre byrådet om å søke nasjonale myndigheter om å få innført en lokal rusreform dersom kommunen og politiet i Bergen ikke kommer til enighet.

  En mann røyker heroin i et inhaleringsrom i Oslo.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ikke fengsel for små mengder narkotika

  Rusavhengige som blir tatt med inntil 10 gram kokain, heroin eller amfetamin skal ikke lenger få fengselsstraff. Riksadvokaten kom onsdag med nye retningslinjer for politiets arbeid med narkotikasaker.

  Her slås det fast at rusavhengige ikke skal stanses, arresteres, eller ransakes på bakgrunn av mistanke om eget bruk. Folk skal heller ikke straffeforfølges for å ha narkotika til eget bruk. Det betyr at politiet heller ikke uten videre kan etterforske hvem de har kjøpt stoffet av.

  Høyesterett har avklart at det gjelder inntil 5 gram heroin, amfetamin eller kokain. Videre bør narkotika til egen bruk som «i beskjeden grad» overstiger denne grensen, kun lede til en kort betinget fengselsstraff.

  Inntil det dobbelte er å anse som en beskjeden overskridelse, skriver Riksadvokaten. Altså inntil 10 gram.

 • Valhammer (Ap) positiv til lokal rusreform

  Oslo og Trondheim har politisk flertall for å innføre lokale «lettversjoner» av rusreformen Stortinget stemte ned i fjor.

  Politiet har fremdeles mulighet til å straffeforfølge personer som blir pågrepet med brukerdoser. Det ønsker den politiske ledelsen i byene å endre gjennom lokale avtaler med politiet om å endre praksis fra straff til hjelpetiltak.

  Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), som er for avkriminalisering av brukerdoser, sier han regner med den samme problemstillingen blir løftet i Bergen under neste bystyremøte 24. mai.

  – Jeg vil være positiv til et lignende forslag i bystyret, men jeg lurer på hvordan en slik avtale kan se ut i praksis, sier han.

  Vestland arbeiderparti tok avstand fra at Arbeiderpartiet stemte ned rusreformen på landsmøtet i fjor:

  – Jeg har ingen forventning om at regjeringen snur om avkriminalisering, men kampen er ikke over. Vi kommer til å vinne til sist – kunnskapen er på vår side, sier Valhammer.

  qYlkvCyuEaY
  Foto: Marit Hommedal / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no