Hopp til innhold
GHB
Foto: Politiet / NTB scanpix

Ungdom og rusmidler

Oppsummert

Legar åtvarar sterkt mot bruk av narkotiske stoff som GHB i russetida. Bruk av stoffet kan få fatale konsekvensar, blir det sagt.

  • Undersøkelse: Færre unge i Oslo bruker rusmidler nå enn før

    Selv om rusmiddelbruken blant unge i Oslo i dag øker, var det verre for tjue år siden, viser undersøkelsen Ung i Oslo fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA.

    Litt over 50 prosent av respondentene, elever i videregående skole, svarer i Ung i Oslo-undersøkelsen at de har vært beruset på alkohol. I 2002 svarte nærmere 75 prosent det samme, skriver P4.

    – Slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet var en tid hvor ungdom var mer i opposisjon til de voksne i samfunnet, sier forsker Anders Bakken i NOVA som står bak undersøkelsen til kanalen.

    Etter 2002 har bruken av rusmidler blant unge sett ut til å gå ned, særlig bruken av alkohol.

    Bakken trekker fram digitaliseringen av samfunnet, som bidrar til at flere unge tilbringer tid hjemme nå enn før, og at flere unge begynte å bli opptatt av skolen, som sentrale årsaker.

    Samtidig viser undersøkelsen at rusmiddelbruken blant ungdom har begynt å øke igjen. De siste fem årene har bruken av kokain, særlig i Oslo, økt blant ungdom.

    (NTB)

  • Kokainbruken har økt blant unge i Oslo

    Det er nå tre ganger så mange unge i Oslo som sier at de har brukt kokain, enn for fem år siden, viser den ferske undersøkelsen Ung i Oslo.

    – Vi har aldri sett så høye kokaintall noen gang. Dette er nytt, sier NOVA-forsker Anders Bakken som står bak undersøkelsen, til Aftenposten.

    Ifølge undersøkelsen sier 8 prosent av alle elever på videregående skole i Oslo at de har prøvd kokain det siste året. Det er dobbelt så mange gutter som jenter som sier de har prøvd. Dette gjelder særlig de to siste årene på videregående.

    Kokainbruken er høyere blant guttene som fester mest. Dette gjelder de som svarer at de har drukket alkohol mer enn ti ganger det siste året. I denne gruppen svarer 35 prosent at de har brukt kokain.

    Undersøkelsen viser også at det er forskjeller fra bydel til bydel, når det gjelder narkotikabruk blant unge. Det er vanligere å bruke tunge narkotiske stoffer blant unge på Oslo vest eller i indre by.

    69 prosent av alle elever mellom 13 og 19 i Oslo har svart på undersøkelsen. (NTB)

    Kokain-snort-sidelengs-16-9
  • Ber om stans i kutt i rusbehandling i Oslo

    Helseministeren må stoppe kutt i rusbehandling i Oslo. Det mener Actis, som representerer 37 organisasjoner innen rusfeltet.

    Oslo universitetssykehus risikerer å miste over 100 årsverk innenfor rus og psykisk helse.

    Det fører også til kutt i døgnplasser for rusavhengige.

    – I en økonomisk krisetid rammer dette de sårbare hardest, og det går utover først og fremst de som har størst behov for hjelp. Vi er veldig skuffa, og urolige for at andre helseforetak vi følge etter og gjøre lignende kutt andre steder i landet, sier generalsekretær Inger Lise Hansen i Actis.

  • Unge tar motgift for å dope seg

    Flere unge henter motgift mot overdose og brukerutstyr for å ruse seg. Det sier de regionale kompetansesentrene på rusfeltet (KORUS) til VG.
    Trenden bekreftes av kommuner på Agder og i Vestfold og Telemark. Motgiften er en nesespray om fagfolk bruker for å forhindre overdoser.

  • Én av seks ungdomsskoleelever drakk alkohol på 17.mai

    I en uformell undersøkelse gjort av Glåmdalen svarer én av seks elever på ungdomsskolen i Kongsvinger at de drakk alkohol på 17. mai. Dette samsvarer med tall fra Ungdata-undersøkelsen.

    Ifølge Ungdata er Skjåk kommunen der flest på ungdomstrinnet har vært beruset, med 34 %. Det er nesten tre ganger så mange som landsgjennomsnittet på 13%.

    Kjøp av akohol i butikk
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
- Mange ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol og slappet litt mer av, sier Sverre Nesvåg, forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for
rusmiddelforskning i Helse Vest.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no