Hopp til innhold
Snus
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Røyk og snus

Oppsummert

Helsemyndighetene vil ha strengere regler for tobakk for å få ned andelen som røyker og snuser. Ifølge SSB snuser 15 prosent av nordmenn over 16 år fast, mens 5 prosent snuser av og til. Det er en dobling fra 2007.

 • Demokratene og republikanerne uenige om hvit snus

  Hvit snus har blitt stadig mer populært i USA, melder SVT. Bruken har økt betraktelig den siste tiden, og har særlig tatt av i videoer på videotjenesten TikTok.

  Det er særlig merkevaren Zyn, som produseres av svenske Swedish Match, som har fått mye oppmerksomhet.

  Snusens inntreden på det amerikanske markedet har ført til uenigheter mellom det demokratiske og det republikanske partiet.

  Den demokratiske senatoren Chuck Schumer har omtalt hvit snus som «et problem i en pose». Han tar til orde for at amerikanske myndigheter innfører strengere regulering og slår ned på markedsføringen av snusen.

  Republikanerne er uenige, og ønsker ikke strengere regulering.

 • Antallet som snuser doblet på ti år – samtidig er antallet dagligrøykere halvert

  16 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år snuser daglig, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig er det 7 prosent som røyker daglig.

  – Det er stadig flere som bruker snus daglig. De siste ti årene har andelen som snuser på daglig basis nesten doblet seg, sier rådgiver Sindre Mikael Haugen.

  Snusbruk er mest utbredt blant menn, men økningen er størst hos kvinner.

  – I 2013 brukte 4 prosent av kvinner og 14 prosent av menn snus daglig. I 2023 har disse andelene økt til 11 prosent for kvinner og 21 prosent for menn, skriver SSB.

 • Enebakk gir helseansatte røykeforbud i arbeidstida

  Ansatte i avdelingen for helse og mestring i Enebakk kommune får ikke lov å røyke i arbeidstida eller i arbeidstøy. Ansatte reagerer på forskjellsbehandling.

  Enebakk Avis skriver at det har skapt stor misnøye at det kun er ansatte i én av kommunens avdelinger som er bedt om å skrive under på røykeforbudet. Der står det at røyking og bruk av e-sigarett ikke skal skje i arbeidstiden og ikke i uniform eller arbeidsantrekk.

  Sissel Ruud-Hansen, som er kommunalsjef for HOM i Enebakk, sier det gir økt kvalitet i tjenestene at ansatte ikke røyker i uniformen som brukes i møte med pasienter, brukere og deres pårørende.

  Kommunen oppfordrer også ansatte til ikke å bruke snus i arbeidstida. Ruud-Hansen sier det jobbes med lignende, men tilpassede erklæringer for andre kommunale områder.

  Hun sier det har kommet delte reaksjoner. På spørsmål om røykeforbudet er hjemlet i lov, svarer hun:

  – Verken tobakksskadeloven eller arbeidsmiljøloven har regler som gir arbeidstakerne rett til å røyke på arbeidsplassen eller rett til røykepauser.

  (NTB)

 • Storbritannia: Vurderer å forby unge å kjøpe røyk

  Storbritannias statsminister vurderer å forby neste generasjon å kjøpe sigaretter. Det skriver The Guardian.

  – Vi ønsker å oppfordre flere til å slutte å røyke og klare målet vårt om å være røykfrie innen 2030, sa en talsperson for den britiske regjeringen til Reuters.

  I New Zealand er en slik lov vedtatt der de forbyr de som er født etter 2008 ikke får kjøpe røyk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no