Hopp til innhold
Jerv
Foto: BBC

Rovdyr og rovdyrskader

Oppsummert

I denne historien samler vi meldinger om forekomst, kvoter, skader og jakt på rovdyr som bjørn, jerv og gaupe.

  • Mistanke om at ulv har drept sau

    Statsforvalteren i Trøndelag har sendt ut varsel om mulig i ulv i Meråker og Verdal. Det skriver Stjørdals-Nytt. Det er funnet flere drepte sauer, hovedsakelig lam, i grenseområdet mellom kommunene. Kadavrene skal være fem til seks dager gamle.

    Meråker Beitelag har intensivert letingen etter flere kadavre, og Einar Kolden, rovviltkontakt i Meråker for Statens naturoppsyn, sier til avisa at det trolig blir søkt om skadefellingstillatelse dersom det blir funnet flere døde dyr.

  • Kan felle skadebjørn i Namsskogan

    Statsforvalteren i Trøndelag har gitt skadefellingstillatelse på én bjørn i området rundt Strompdalsaksla i Namsskogan kommune.

    I helga ble det funnet fem voksne sauer som var tatt av bjørn. SNO har undersøkt kadavrene. Tre skal være bekrefta tatt av bjørn, mens de to andre sannsynligvis er drept av bjørn. Fellingstillatelsen varer til mandag 15. juli klokka 12.

    Saueeieren sier til NRK at det i tillegg er funnet et dødt lam. Mange av sauene har radiobjeller, og det var alarm på flere av de døde sauene som førte til at de raskt ble funnet.

  • Har funne fleire drepne sauar

    I Skåbu i Nord-Fron i Innlandet har bønder funne mellom 20 og 30 drepne og hardt skadde lam og sauar i løpet av helga, melder GD. Fleire sauar er framleis borte.
    – Det er opplagt at det er ulv som har vore på ferde, og truleg den same ulven som tok sau der før helga, seier seniorrådgjevar Ole Knut Steinset i Statens naturoppsyn til NRK.
    Statsforvaltaren har gjeve fellingsløyve på ulven, og eit jaktlag var nær den rett før helga. Den gjekk vestover og nå er den observert i Øystre Slidre, der det også er funne drepne lam og sauar. Statsforvaltaren utvidar fellingsløyvet etter kvart som ulven flytter seg.
    Stenset fortel at dette er tida for at unge ulvar forlèt flokken og drar på vandring.

    Drept sau - av ulv
    Foto: Statens naturoppsyn
  • Høyeste antall gaupefamilier på 14 år

    Det ble registrert 78 gaupefamilier i Norge i vinter. En gaupefamilie består av en hunngaupe med en eller flere unger.

    Det er en økning på 6,5 fra vinteren før. Forrige gang det var flere gaupefamilier i landet var i 2010, ifølge Rovdata.

    Gaupebestanden ligger over det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige gaupefamilier i Norge.

    Økningen gjelder i alle regioner unntatt Innlandet. Det er størst økning i Møre og Romsdal og Trøndelag, mens det har blitt færre i Innlandet.

    Den totale bestanden i Norge er regnet til å være på 460 gauper.

    Gaupe i Skaun
    Foto: Magnus Meistad / privat

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no