Hopp til innhold
Stortinget
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Regler for pendlerbolig

Oppsummert

Skatteetaten har fattet vedtak om endring av arbeidsgiveravgift og skatt i totalt 40 saker. Disse er mot 38 politikere og de to arbeidsgiverne Stortinget og Statsministerens kontor. 290 pendlerforhold i perioden 2017-2020 er gjennomgått.

 • SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes fikk skattesmell på 477.000 kroner, melder VG

  Skatteetaten ilagt tre stortingsrepresentanter fra SV ekstraskatt for over to millioner kroner i økt inntekt for fordelen med fri pendlerbolig i Oslo.

  Skattekravene lander dermed på over én million kroner totalt, skriver VG etter å ha fått innsyn i politikernes ligninger.

  Skatteetaten har fattet vedtak om endring av arbeidsgiveravgift og skatt i totalt 40 saker.

  Avisen skriver også at stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) har fått skattesmell på 60.829 kroner i forbindelse med pendlerbolig.

  Disse er mot 38 politikere og de to arbeidsgiverne Stortinget og Statsministerens kontor. 290 pendlerforhold i perioden 2017–2020 er gjennomgått.

  NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med Torgeir Knag Fylkesnes.

  Torgeir Knag Fylkesnes
  Foto: Torstein Bøe
 • Gulati fikk skattesmell på 60.000 for pendlerbolig

  Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) har fått skattesemell på 60.829 kroner i forbindelse med pendlerbolig.

  Det fikk VG vite da de begjærte innsyn i endringer av Gulatis ligning. Skatteetaten har kontrollert ligningene fra 2017 til 2020, og vedtaket om endring av skattbar inntekt gjelder for 2017, 2018 og 2019.

  Gulati har ikke delt vedtaket fra Skatteetaten med VG, men opplyser at han må skatte av fordelen ved å ha gratis pendlerbolig i Oslo. Grunnen til det er at han leide ut deler av leiligheten på hjemstedet deler av forrige stortingsperiode.

  – Det stemmer at Skatteetaten har justert skatten min slik at den blir riktig, og det er jeg glad for, sier Gulati til VG. (NTB)

 • Statsministerens kontor godtar skattekrav i pendlerboligsakene

  Det melder Statsministerens kontor (SMK) i en pressemelding,

  SMK skriver at selv om de ikke klager på vedtaket, betyr det ikke at de er enige i Skatteetatens tolkning av reglene.

  – Selv om vi nå retter oss etter vedtaket, er SMK uenig i Skatteetatens tolkning av reglene. Vedtaket bygger på regler som gjelder alle pendlere. Lovens formål er at pendlere verken skal tjene eller tape på å pendle. Skatteetatens tolkning leder etter SMKs syn til at mange arbeidstakere vil kunne få til dels betydelige økonomiske tap hvis de må pendle, sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor.

  Vedtaket fra SMK kommer to dager etter at presidentskapet på Stortinget gjorde det samme.

 • Skattebetalerforeningen skuffet over Stortingets beslutning

  Skattebetalerforeningen hadde håpet at Stortinget tok deler av pendlersaken til Skatteklagenemnda. Særlig for å avklare begrepet «merkostnad».

  – Pendlersakene i Stortinget er ulike, men for noen av politikerne har Skatteetaten etter vårt syn introdusert pendlervilkår som i hvert fall ikke har vært praktisert tidligere, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

  Stortingspresident Masud Gharahkhani opplyste onsdag at Stortinget godtar kravet fra Skatteetaten på 1 million kroner.

  (NTB)

 • Stortinget utsetter avgjørelse om skattekrav for andre gang

  Stortingets presidentskap har tirsdag hatt møte om Stortinget som institusjon vil akseptere skattekravet fra skatteetaten. Møtet kom ikke fram til en løsning, og avgjørelsen er utsatt for andre gang. Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sier han håper på en beslutning i morgen.

  Han vil ikke fortelle noe mer om hva som kom fram på møtet med de parlamentariske lederne som gjorde at presidentskapet trenger mer tid til å bestemme seg.

  – Alle skjønner at det er en krevende sak. Vi må gjøre dette på en grundig måte, sier Gharahkhani.

  Skatteetaten mener at Stortinget har betalt for lite i arbeidsgiveravgift og ilagt Stortinget tilleggsskatt etter gjennomgangen av pendlerboligsakene. Tilleggsskatt er en slags straffeskatt som kan gis dersom manglende opplysninger har gitt skattemessige fordeler.

  Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Stortinget ville forholde seg til vedtaket. Da Stortinget i sommer mottok forhåndsvarselet fra Skatteetaten, svarte de med krass kritikk av skattemyndighetene. Stortinget mente at regelverket hadde vært uklart og at Skatteetaten hadde gitt mangelfull veiledning.

  Nå er avgjørelsen om hvordan Stortinget skal forholde seg til vedtaket utsatt nok en gang.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no