Stortinget
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Etterlønn til politikere

Oppsummert

Avgåtte regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter kan få fra tre måneder og opptil et års etterlønn dersom de ikke har en jobb å gå til. Regjeringsmedlemmer kan få seks måneders etterlønn dersom de ilegges karantene.

 • Reglene for etterlønn strammes inn

  Framover skal Stortinget føre strengere kontroll ved utbetaling av etterlønn. De siste 50 årene har ordningen i stor grad vært tillitsbasert.

  – Ordningen har vært tillitsbasert på den måten at det er søkerne som har plikt til å gi opplysninger om annen inntekt, og levere de dokumenter som er nødvendige for at vi skal kunne vurdere om vedkommende har rett til ytelsen, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen til Dagens Næringsliv.

  Fra i år vil det bli gjort kontroll på inntekter for alle søkere, og eventuell oppstart av virksomhet mot skattemyndigheter og andre registre. Beslutningen om å stramme ytterligere inn ble tatt i 2020.

 • Skal gå gjennom etterlønn-ordningen

  Stortingets presidentskap skal gå gjennom ordningen med etterlønn for stortingsrepresentanter, skriver Dagens Næringsliv. De siste månedene har det kommet flere historier om avgåtte stortingspolitikere som har jobb, men som likevel har fått etterlønn fra Stortinget.

  Stortingspresident Tone Trøen (H) sier det er viktig å sikre at ordningene er i tråd med intensjonen. Hun sier at presidentskapet har besluttet å gjennomgå ordningen med pendlerboliger.

 • Solberg vil fjerne etterlønn

  Statsministeren ber Stortinget endre vedtaket som har ført til at regjeringsmedlemmer har fått millioner i etterlønn selv om de hadde ny jobb.

  Stortingsvedtaket fra 1993 ligger til grunn for regjeringens ordning med at statsråder automatisk får etterlønn når de forlater regjeringen, uansett om de har ny jobb eller ikke.

  Regjeringen har strammet kraftig inn, og nå ber statsminister Erna Solberg (H) også Stortinget endre sitt vedtak, melder Dagens Næringsliv.

  «Jeg mener det er uheldig at medlemmer av regjeringen får utbetalt én måned fratredelsesytelse automatisk, selv om vedkommende har annen inntekt, og at det heller ikke avkortes», skriver Solberg i et brev til Stortingets presidentskap.

 • Stortinget vil gjennomgå etterlønn

  Stortingets presidentskap skal gå gjennom reglene for etterlønn for avgåtte politikere. Ifølge Dagens Næringsliv er det siden 2016 blitt utbetalt millioner i etterlønn til avgåtte politikere som allerede hadde en ny jobb å gå til. Regjeringen vedtok tidligere i uka endringer av etterlønnssystemet, blant annet ved å fjerne regelen som automatisk gir en måneds etterlønn til statsråder som går av etter å ha sittet i mer enn 12 måneder. Denne endringen må godkjennes i Stortinget.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no