Hopp til innhold
Veggmaleri av George Floyd
Foto: Odd Andersen / AFP

Politivold i USA

Oppsummert

Over 1000 mennesker blir hvert år drept av politiet i USA, ifølge Mappingpoliceviolence. Svarte har nær tre ganger så stor risiko for å dø i politiets varetekt som hvite. Drapene på bl.a. George Floyd og Breonna Taylor i 2020 har ført til protester.

  • Derek Chauvin tilbake i fengsel etter knivangrep

    Den drapsdømte politimannen Derek Chauvin er skrevet ut fra sykehus og sendt tilbake til fengselet der han ble knivstukket 22 ganger i et angrep sist måned.

    47-åringen ble i fjor dømt for drap på George Floyd under en pågripelse. Han mistet også jobben sin i politiet i Minneapolis. Han er også dømt til 21 års fengsel for å ha krenket Floyds rettigheter.

    Chauvins advokat sier til avisen Star Tribune at de er bekymret for sikkerheten hans i fengselet han nå returneres til.

    24. november skal et tidligere gjengmedlem ha angrepet Chauvin i fengselet. Eks-politimannen ble påført 22 knivstikk. Den antatte gjerningsmannen er siktet for drapsforsøk og overført til et annet fengsel.

    (NTB)

  • Politimann frikjent for uaktsomt drap

    En hvit politimann er frikjent for uaktsomt drap på Elijah McClain i 2019. Den svarte mannen døde etter å ha blitt holdt i et kvelertak under en pågripelse.

    En jury i delstaten Colorado frikjent politimannen mandag. Det skjer en snau måned etter at en politikollega ble funnet skyldig og en annen uskyldig i uaktsomt drap på McClain. Straffen for politimannen som er funnet skyldig, fastsettes i januar.

    McClain døde flere dager etter sammenstøtet med politiet og etter at ambulansepersonell satt en sprøyte med det bedøvende stoffet ketamin. (NTB)

    Elijah McClain (plakaten) døde etter å havnet i et basketak med politiet.
    Foto: David Zalubowski / AP
  • Fem eks-politimenn tiltalt etter drapet på Tyre Nichols

    En føderal storjury tiltalte tirsdag fem tidligere politimenn for å ha forsøkt å dekke over drapet på Tyre Nichols i Memphis i januar.

    De fem er tiltalt på føderalt nivå for brudd på borgerrettigheter, påvirkning av vitner og motarbeidelse av rettsvesenet.

    Denne saken går parallelt med en etterforskning i delstaten hvor de fem har status som siktet for blant annet drap og overfall. De nekter straffskyld i saken.

    Tyre Nichols ble pågrepet 7. januar og døde tre dager senere på sykehus.

    Videoopptak fra kroppskameraer viser Nichols, en 29 år gammel svart mann, rope «mamma» gjentatte ganger idet han ble sparket og slått av fem svarte politibetjenter etter å ha blitt dratt ut av bilen sin.

    De fem har tidligere forklart at Nichols ble stanset for uforsvarlig bilkjøring. Men politisjef Cerelyn Davis har sagt at det ikke finnes dokumentasjon som beviser dette. (NTB)

  • Justisdepartementet i USA vil undersøke politivold i Memphis

    Det amerikanske justisdepartementet åpner en etterforsking av politiet i Memphis, melder Reuters. Etterforskingen skal avdekke om praksisen og voldsbruken til det lokale politiet er grunnlovsstridig og rasistisk, ifølge byrået.

    Ifølge CNN har Justisdepartementet i USA allerede undersøkt praksisen i politiet i byen etter dødsfallet til 29 år gamle Tyre Nichols. Nichols' død ble forårsaket av voldsbruken til fem politimenn i byen.

  • USAs justisdepartement refser Louisville-politiet

    USAs justisdepartement mener politiet i Louisville i Kentucky diskriminerer svarte og bryter folks rettigheter.

    Justisdepartementet har gransket politiavdelingen i byen i kjølvannet av at 26 år gamle Breonna Taylor ble skutt og drept av politiet.

    Konklusjonen ble kunngjort av USAs justisminister Merrick Garland onsdag. I rapporten slås det fast at politiavdelingen «handler i et mønster eller har en praksis som fratar folk deres rettigheter i tråd med grunnloven og føderal lov».

    – Louisville-politiet diskriminerer svarte mennesker i sin håndhevelse, heter det videre.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no