Hopp til innhold
Veggmaleri av George Floyd
Foto: Odd Andersen / AFP

Politivold i USA

Oppsummert

Over 1000 mennesker blir hvert år drept av politiet i USA, ifølge Mappingpoliceviolence. Svarte har nær tre ganger så stor risiko for å dø i politiets varetekt som hvite. Drapene på bl.a. George Floyd og Breonna Taylor i 2020 har ført til protester.

 • Kjent skyldig i George Floyd-sak

  En tidligere politibetjent i Minneapolis er kjent skyldig i å ha fratatt George Floyd rettigheter da han unnlot å gi ham medisinsk hjelp, melder Reuters. Thomas Lane var en av politifolkene som var til stede da George Floyd døde under arrestasjon i mai 2020. Fra før av er Lanes kollega Derek Chauvin kjent skyldig i forsettlig drap på Floyd.

 • Politiet skjøt jente (14) i prøverom

  Politiet i Los Angeles skjøt og drepte en 14 år gammel jente torsdag. Skuddet falt da politiet skjøt mot en mann som var mistenkt for å ha mishandlet en kvinne, melder nyhetsbyrået AP. Jenta var i et prøverom i en klesbutikk da hun ble truffet. Også den mistenkte mannen døde av skuddene.

  Los Angeles, butikk hvor en 14-åring ble skutt og drept av politiet 23.12.2021
  Foto: Ringo H.W. Chiu / AP
 • Politikvinne funnet skyldig i drap

  Den tidligere politikvinnen Kim Potter, som skjøt og drepte Daunte Wright, er dømt for uaktsomt drap, melder nyhetsbyrået Reuters. Wright prøvde å rømme i bilen sin da han ble stanset i en kontroll. For å stoppe ham hevder Potter at hun forsøkte å trekke fram elektrosjokkvåpenet sitt, men at hun trakk fram pistolen ved en feil.

  Wright kjørte vekk etter å ha blitt skutt, men stoppet ikke lenge etter, og ble erklært død på stedet. Skytingen skjedde litt mer enn ti måneder etter at politimannen Derek Chauvin drepte George Floyd, det også i Minneapolis i delstaten Minnesota.

  Forsvarets standpunkt i saken var at hendelsen var et uhell. Aktoratet bestred det og mente at hun burde få streng straff.

 • Demonstrasjoner mot frifinnelse

  Rundt 200 personer demonstrerte i Portland etter frifinnelsen av drapstiltalte Kyle Rittenhouse. Demonstranter knuste vinduer og kastet gjenstander på politiet.

  Folkemengden samlet seg i sentrum av Portland rundt 20.50 lokal tid fredag kveld.

  18 år gamle Kyle Rittenhouse skjøt og drepte to personer og såret én under en demonstrasjon mot politivold mot svarte i august 2020.

  Rittenhouse har sagt at han skjøt i selvforsvar. Saken har skapt en opphetet debatt i USA. Politikere på høyresiden støtter kjennelsen, mens flere demokrater har fordømt frifinnelsen. (NTB)

 • Juryen i Rittenhouse-rettssaken klar

  Juryen i rettssaken mot Kyle Rittenhouse, 17-åringen som skjøt og drepte to menn i en demonstrasjon mot politivold i USA i fjor, er oppnevnt. Dermed er det klart for at innledningsforedragene kan starte tirsdag morgen.

  Juryen skal avgjøre om Rittenhouse handlet i selvforsvar, som hans advokat hevder, eller om han handlet med overlegg da han august i fjor skjøt og drepte to menn og såret en tredje med en halvautomatisk rifle. (NTB)

  Lyle Rittenhouse (midt i bildet) i Kenosha i Wisconsin i 25. august 2020
  Foto: Adam Rogan / AP/NTB
Myndighetene i Chicago har frigjort video fra politibetjentens kroppskamera som viser at 13-åringen blir skutt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no