Hopp til innhold

Politibetjenter siktet for drap – video viser den brutale volden

Frigjorte videobilder viser hvordan småbarnsfaren Tyre Nichols i USA ble rundjult mens politibetjenter holdt ham nede. President Joe Biden er rasende etter å ha sett opptakene.

Skjermdump fra politivideo: Tyre Nichols rett etter at politiet dro han ut fra bilen sin, og roper at han må legge seg ned på bakken.

SKJERMDUMP FRA POLITIVIDEO: Tyre Nichols rett etter at politiet dro han ut fra bilen hans, og roper at han må legge seg ned på bakken.

Foto: AP

Det var lørdag 7. januar at 29 år gamle Tyre Nichols kjørte hjemover i Memphis, i den amerikanske delstaten Tennessee.

Nichols ble stanset av politiet for det de mente var hensynsløs kjøring. Barnefaren Tyre Nichols ble stanset av flere politibetjenter. Hendelsen ble filmet av politibetjentenes videokamera. Opptakene ble offentliggjort natt til lørdag norsk tid.

De frigjorte videobildene viser hvordan de trekker Nichols ut av bilen, mens han sier at han ikke har gjort noen ting.

Kom deg ut av den jævla bilen, skriker politibetjenten.

Kom deg ned på bakken.

Politi sprayer Tyre Nichols med prepperspray

NRK advarer mot sterke bilder. NRK har valgt å viser deler av opptaket fra polititjenestemennenes kamera.

– Ok, ok. Nå ligger jeg på bakken, svarer Nichols rolig, mens flere politibetjenter henger over ham og fortsatt skriker at han må ligge nede. En av betjentene sier kollegaen skal bruke elektrosjokkvåpenet han holder på.

Ok, ok. Dere gjør virkelig mye nå. Jeg prøver bare å gå hjem. Vær så snill. Stopp, jeg gjør ingenting sier Nichols, liggende på bakken.

Etter en kort stund drar de ham opp, han kommer seg på beina og klarer å løpe bort fra politifolkene. Etter en kort politijakt, blir han igjen innhentet av politiet.

Det er nå pågripelsen blir virkelig hardhendt.

– Ta drittsekken, sier en av betjentene til kollegaene.

To holder, en tredje og fjerde slår

29 år gamle Tyre Nichols døde 10. januar etter å ha blitt utsatt for vold fra politibetjenter i Memphis i USA.

Tyre Nichols døde 10. januar etter å ha blitt utsatt for vold fra politibetjenter i Memphis i USA.

Foto: FACEBOOK/DEANDRE NICHOLS / Reuters

Bildene viser to politibetjenter som prøver å få Nichols til å holde seg rolig og skriker at han må gi dem hendene sine. De bruker også elektrosjokkvåpen. En tredje politibetjent løper til og sprayer med pepperspray i ansiktet hans.

Mamma, mamma, roper Nichols. Moren bor bare 100 meter unna.

Politibetjentene roper stadig at han skal ta fram hendene sine, mens Nichols ligger på bakken og prøver å beskytte seg.

Videoen viser da hvordan den tredje politibetjenten sparker Nichols i kroppen og i hodet. En fjerde politibetjent kommer til med en batong. De drar Nichols på beina, men han vakler og blir slått flere ganger i hodet mens to betjenter holder ham.

Klarer ikke å holde seg oppe

De siste ordene fra Nichols som blir hørt på videoopptaket er at han roper på moren sin tre ganger, mens han blir slått – bare rundt hundre meter unna morens hus.

På et tidspunkt er det seks betjenter som hjelper til med å passe Nichols, som til slutt blir dratt bort til en politibil, og satt opp med ryggen mot bildøra. Han faller samen, og klarer ikke å holde seg oppe.

Tyre Nichols blir liggende og vri seg i smerte i mer enn 25 minutter før han blir fraktet bort av ambulanse.

Tre dager senere dør Tyre Nichols som følge av skadene han fikk.

Skjermdump fra videoopptak som myndighetene i Memphis har frigitt, som viser politiets håndtering av Tyre Nichols.

Skjermdump fra videoopptak som myndighetene i Memphis har frigitt, som viser politiets håndtering av Tyre Nichols.

Foto: MEMPHIS POLICE DEPARTMENT / Reuters

– En menneskelig piñata

En uavhengig obduksjon skal vise at Nichols «pådro seg omfattende blødninger som følge av kraftig juling», skriver The Guardian. Han veide rundt 65 kilo, mens alle politibetjentene skal ha veid over 90 kilo.

– Han var en menneskelig piñata for politibetjentene. Det var ikke bare voldelig, men brutalt, sier familiens advokat, Antonio Romanucci.

ZynjWcytiqg

Rodney Wells var Tyre Nichols sin stefar. Her demonstrerer han med et bilde av Nichols fra sykehussengen etter møte med politiet.

Foto: Jordan James / AP

Nichols familiemedlemmer og advokater fikk tidligere se videoopptakene. Nichols stefar beskriver at politibetjentene sparket stesønnen på samme måte og med samme kraft som man ville sparket en fotball.

Moren til Nichols, RowVaughn Wells, sa til CNN at hun forstod at sønnen ikke ville overleve allerede da hun ankom sykehuset og så tilstanden han var i.

– Hodet hans var hovent som en vannmelon. Nakken hans var sprukken på grunn av hevelsen. De brakk nakken hans, fortalte Wells.

ldjQQXJHvrY

Tyre Nichols sin mor, RowVaughn Wells, er naturligvis knust etter hendelsen.

Foto: Gerald Herbert / AP

Fikk sparken

Politibetjentene, som også er svarte, ble avskjediget fra sine stillinger i Memphis politidistrikt i forrige uke. Hendelsen skal granskes av myndighetene.

En intern etterforskning konkluderte med at de hadde brutt flere retningslinjer, blant annet bruk av overdreven vold.

De fem politibetjentene, som er i alderen 24 til 32 år, er blant annet siktet for drap, grovt overfall, kidnapping, uredelighet og offisiell undertrykkelse. Fox News skriver at fire av de fem er løslatt etter å ha betalt kausjon.

Alle fem vil bli stilt for retten 17. februar.

Fem amerikanske politibetjenter er siktet for drap på Tyre Nichols. Fra venstre: Demetrius Haley, Desmond Mills, Jr., Emmitt Martin III, Justin Smith og Tadarrius Bean.

SIKTET: Fem amerikanske politibetjenter er siktet for drap. Fra venstre: Demetrius Haley, Desmond Mills, Jr., Emmitt Martin III, Justin Smith og Tadarrius Bean.

Foto: MPD / Reuters

Forventer opprør

Politisjefen i Memphis, Cerelyn Davis, sammenligner hendelsen med da Rodney King ble banket opp av politiet i 1991. Det førte til store opptøyer som varte i flere dager, der over 50 mennesker mistet livet og 2300 ble skadd.

Politisjef Davis venter protester, men håper de blir fredelige.

– Jeg forventer at dere føler på raseri. Våre politibetjenter har avlagt en ed for å gjøre det motsatte av det som kommer frem i videoen. Jeg forventer at våre innbyggere vil bruke sin grunnlovsrett til å protestere, til å kreve handling og resultater, sa Davis på en pressekonferanse torsdag.

Direktøren for etterforskning i delstaten Tennessee, David Rausch, ble kvalm da han så opptakene.

– Det som skjedde gjenspeiler ikke riktig politiarbeid. Dette var galt, sier Rausch.

Demonstrasjoner

Politi i hele USA har den siste tiden forberedt seg på opptøyer som kan komme i forbindelse med at videoen av arrestasjonen nå er frigjort.

Demonstrasjonene var allerede i gang i Memphis, Washingtong, Atlanta, Georgia og New York da videoopptakene ble publisert.

I Memphis sperret rundt 100 demonstranter en bro nær sentrum, men det har ikke vært noen arrestasjoner ifølge politiet i Memphis, skriver CNN.

Til tross for at tre demonstranter ble arrestert i New York fredag kveld, var det stort sett fredelige demonstrasjoner.

Politiet prøver å fjerne en demonstrant fra en politibil i New York, USA, 27. januar 2023

Politiet prøver å fjerne en demonstrant fra en politibil i New York, USA, 27. januar 2023

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Biden raser

USAs president Joe Biden uttrykte at han er opprørt etter å ha sett opptakene.

– Som så mange andre, ble jeg rasende. Det er smertefullt å se volden i opptakene som førte til døden, sier Biden i en uttalelse.

Han ber samtidig om at folk opptrer fredelig i eventuelle demonstrasjoner.

– Mens vi sørger, og justisdepartementet gjennomfører sin etterforskning, slutter jeg meg til Nichols familie og ber om fredelige protester. Raseri er forståelig, men vold er aldri akseptabelt, sier Biden.

Tyre Nichols mor har tidligere bedt om fredelige demonstrasjoner.

USAs president Joe Biden.

President Joe Biden snakket med familien til Tyre Nichols fredag ettermiddag. 

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Presidenten møtte journalister fredag kveld, der han fortalte at han hadde ringt foreldrene til Nichols for å kondolere.

Hvert år blir over 1000 mennesker drept av politiet i USA, ifølge Mappingpoliceviolence. Svarte har nær tre ganger så stor risiko for å dø i politiets varetekt som hvite.

– Nichols død er en smertefull påminnelse om at vi må gjøre mer for å sikre at vårt strafferettssystem holder løftet om rettferdighet, er upartisk, gir lik behandling og verdighet for alle, sier den amerikanske presidenten.

Tyre Nichols vil bli gravlagt onsdag 1. februar, ifølge en pressemelding fra kirken, skriver CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt