Mener jurymedlemmene i Chauvin-saken kan ha blitt påvirket

Juryen kan ha blitt påvirket av intens medieoppmerksomhet, og dommeren gjorde ikke nok for å beskytte jurymedlemmene, mener forsvareren.

Derek Chauvin fikk håndjern på og ble fulgt ut av rettssalen da kjennelsen var klar.

Derek Chauvin blir fulgt ut med håndjern.

Foto: pool

Den 45 år gamle tidligere politimannen, Derek Chauvin, risikerer 40 års fengsel etter at han ble funnet skyldig i forsettlig drap i forrige måned. Han holdt kneet sitt mot Floyds nakke i over ni minutter.

Chauvins advokat Eric Nelson mener at hans klient ikke fikk en rettferdig rettssak på grunn av all medieoppmerksomheten, feil hos både jury og påtalemyndighet og «rasebasert press» på juryen.

Nelson mener at medieoppmerksomheten rundt saken var så intens og fordomsfull både før og under rettssaken at det må kalles en strukturell defekt i rettsprosessen.

Politibetjenten Derek Chauvin er siktet for forsettelig drap på George Floyd.

Politimannen Derek Chauvin som er dømt for drapet på George Floyd.

Tvil er også oppstått om et av jurymedlemmenes upartiskhet etter at han selv la ut et bilde på sosiale medier av at han deltok i en demonstrasjon mot rasisme i Washington D.C. i fjor.

Den tidligere politimannen Derek Chauvin er kjent skyldig på alle tiltalepunkter, inkludert forsettlig drap, i George Floyd-saken. Han ble ført vekk i håndjern. FOTO: AP/COURT TV

Derek Chauvin ble kjent skyldig på alle tiltalepunkter, inkludert forsettlig drap, i George Floyd-saken. FOTO: Ap/COURT TV

Vil granske juryen

Forsvareren til Chauvin ber om at de tolv jurymedlemmene som dømte Chauvin blir innkalt til en høring der deres arbeid og opptreden i løpet av rettssaken gjennomgås.

Juryen fant Chauvin skyldig på alle tiltalepunkter 21. april. Hvilken straff han dømmes til, vil bli klart om noen uker.

Forsvareren til Chauvin hadde opprinnelig bedt om at rettssaken skulle holdes et annet sted enn i Minneapolis. Han mener også at dommeren ikke gjorde nok for å isolere jurymedlemmene fra påvirkning utenfra mens rettssaken pågikk og at Chauvin derfor ikke fikk en rettferdig rettssak.

Blodig grisehode

18. april, dagen før juryen skulle avgjøre skyldspørsmålet, fant et av forsvarets vitner et grisehode utenfor døra si i California. Demonstranter hadde også gjort hærverk på huset til eksperten på politiarbeid ved å søle det til med blod, ifølge The Minneapolis Star Tribune

Flere medier rapporterte om hendelsen, og Derek Chauvins forsvarer mener det både kan ha påvirket juryen og gjort det vanskeligere å rekruttere ekspertvitner til rettssakene mot politifolkene som var sammen med Chauvin da George Floyd ble pågrepet.

Rettssaken mot de tre andre politifolkene, som er tiltalt for medvirkning til drap, begynner 23. august.

Ble ikke isolert

Før rettssaken startet ba forsvarer Eric Nelson om at jurymedlemmene skulle isoleres slik de ikke ble påvirket. Han ba om det på nytt etter at det brøt ut store demonstrasjoner i Minnesota da 20 år gamle Daunte Wright ble skutt av politiet 14. april. Men dommeren avviste anmodningen. Han isolerte juryen på et hotell først da de skulle avgjøre skyldspørsmålet.

Det er ikke uvanlig å be om at en rettsak blir avvist på grunn av feil i USA.

Men to eksperter på juryer, Jeffrey Frederick og Steve Tuller, sier at terskelen er svært høy for å fastslå at en rettssak ikke gikk riktig for seg slik at det blir en ny sak.

Derek Chauvin er den første hvite politimannen i Minnesota som er dømt for å ha drept en svart sivilist på jobb.

SISTE NYTT

Siste nytt