Hopp til innhold
Lukasjenko og Putin
Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Belarus

  • Forverret helsetilstand for fengslet nobelprisvinner i Belarus

    Nobelprisvinner Ales Bjaljatski har nå sittet tusen dager i fengsel i Belarus. Ektefellen sier helsen hans blir dårligere.

    Tirsdag var den tusende dagen i fengsel for menneskerettsforkjemperen Bjaljatski (61), som var en av mottakerne av Nobels fredspris i 2022.

    – Jeg har fått vite av folk som er løslatt fra fengselet, at Ales' tilstand fortsetter å forverre seg. Han får ikke visse medisiner som han trenger, sier kona Natallia Pintsjuk til nyhetsbyrået AP.

    Hun ber FN gjøre mer for å hjelpe ektemannen og andre politiske fanger i Belarus.

    (NTB)

    Menneskerettsforkjemper Ales Bjaljatski under et møte i retten i Minsk i januar i fjor.
    Foto: Vitaly Pivovarchyk / NTB
  • Valg i Belarus: Opposisjonsleder oppfordrer til boikott

    I dag avholdes det nasjonalvalg i Belarus. Velgerne har bare mulighet til å stemme på partier som støttes av den sittende presidenten Aleksandr Lukasjenko.

    Han har styrt Belarus siden 1994 og er en av Russlands president Vladimir Putins nærmeste allierte. Ved forrige valg i 2020 fikk han over 80 prosent av stemmene, men resultatet ble verken anerkjent av opposisjonen eller vestlige land.

    Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tsikhanovskaja oppfordrer til boikott av søndagens parlamentsvalg.

    – Det såkalte valget til Belarus-regimet oppfyller ikke noen demokratiske standarder og ligner mer en militæroperasjon mot landets egne borgere, grunnloven og vanlig fornuft, sier Tsikhanovskaja, som lever i eksil, på X/Twitter.

    Selv om Belarus er medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeide i Europa (OSSE) er ingen valgobservatører invitert, påpeker hun.

    – Retten til hemmelig valg er undergravd.

    Svetlana Tsikhanovskaja
    Foto: AP
  • Politisk aktivist død i fengsel i Belarus

    Den politiske aktivisten Igor Lednik er død i fengsel i Belarus der han sonet en dom for å ha ærekrenket president Aleksandr Lukasjenko, ifølge Ledniks parti.

    – Igor Lednik, et tidligere medlem av det belarusiske sosialdemokratiske partiet, en aktivist og journalist, er død i fengsel, 64 år gammel, står det i en uttalelse fra partiet på meldingstjenesten Telegram.

    Opplysningene bekreftes av menneskerettighetsorganisasjonen Viasna.

    Lednik ble pågrepet i 2022 og dømt til tre års fengsel for å ha ærekrenket presidenten i en artikkel i sosialdemokratenes avis.

    (NTB)

  • Russland og Belarus fortsatt utestengt fra internasjonal ishockey

    Ishockeylag fra Russland og Belarus får ikke delta i internasjonale konkurranser i sesongen 24/25. Begrunnelsen er at det ennå ikke er trygt å returnere dem, melder Reuters.

    Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) suspenderte alle russiske og belarusiske landslag og klubblag fra å delta i sine arrangementer etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Det flyttet også verdensmesterskapet i 2023 bort fra St. Petersburg.

  • Lukasjenko: Atomvåpenforsendelser fra Russland er fullført

    Belarus' president Aleksandr Lukasjenko sier at Russland har fullført forsendelsene av taktiske kortdistanse-atomvåpen til landet hans.

    Atomvåpnene var på plass i Belarus i oktober, uttalte Lukasjenko på et møte i St. Petersburg i Russland mandag.

    Han oppga ingen detaljer om hvor mange våpen det er snakk om eller hvor i Belarus de er utplassert.

    Russiske myndigheter har tidligere uttalt at Moskva skal ha kontroll over atomvåpnene som sendes til Belarus.

    (NTB/NRK)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no