Pedro Castillo på vei ut av nasjonalforsamling i Lima etter at han ble tatt i ed 28. juli 2021
Foto: ANGELA PONCE / Reuters / NTB

Peru

Oppsummert

I Peru er venstreorienterte Pedro Castillo tatt i ed som ny president etter at han slo sin konservative rival i presidentvalget i juli 2021.

 • Mirtha Vasquez ny statsminister

  Presidenten i Peru, Pedro Castillo, har utnevnt tidligere kongressmedlem Mirtha Vasquez som statsminister. Meldingen ble kjent kort tid etter at nyheten om landets statsminister Guido Bellido går av. I tråd med peruansk lov må hele regjeringen gå av når statsministeren går av. Castillo ga ingen forklaring på avgangen, men sa at en ny statsminister og en ny regjering, som kan være helt lik som før, vil bli presentert samme kveld.

 • Perus statsminister går av

  Perus statsminister Guido Bellido går av etter to måneder, kunngjorde president Pedro Castillo.

  – I dag informerer jeg landet om at vi har tatt imot oppsigelsen til statsminister Guido Bellido, som vi takker for jobben han har gjort, sa Castillo i en uttalelse på statlig fjernsyn.

  I tråd med peruansk lov må hele regjeringen gå av når statsministeren går av. Castillo ga ingen forklaring på avgangen, men sa at en ny statsminister og en ny regjering, som kan være helt lik som før, vil bli presentert samme kveld.

  Utnevnelsen av Bellido, som var ny i politikken, var kontroversiell. Han har vært satt under etterforskning, anklaget for korrupsjon og for å ha kommet med uttalelser som forsvarer bruk av terror.

  Peru har vært preget av politiske skandaler i flere år. Sju av landets siste ti overhoder har enten blitt dømt eller anklaget for korrupsjon

  Perus statsminister Guido Bellido går av etter to måneder
  Foto: ANGELA PONCE / Reuters
 • Demonstrasjonar i Latin-Amerika

  Fleire tusen demonstrantar samla seg i El Salvador, Chile, Peru, Mexico og Colombia med krav om sjølvbestemt abort. Abort er meir eller mindre forbode i dei fleste landa i regionen, og fleire hundre kvinner sit fengsla for brot abortlovgjevinga.

  Abortdemonstrasjon i Peru
  Foto: ERNESTO BENAVIDES / AFP
 • Sammenstøt i Peru

  Et antatt medlem av Lysende sti-geriljaen i Peru er drept i sammenstøt med soldater og politi, opplyser hæren i landet.

  Sammenstøtet skjedde i jungelregionen Junin, et sted kjent for kokaindyrking.

  Våpen og kommunikasjonsutstyr ble tatt fra den drepte mannen, ifølge hærens uttalelse.

  Angrepet er det første siden Pedro Castillo overtok som landets president 28. juli.

  Lysende sti førte på 1980- og 1990-tallet en blodig krig mot regjeringsstyrkene i Peru, der nærmere 70.000 mennesker ble drept. Geriljagruppen var i stor grad avviklet på begynnelsen av 2000-tallet, men en gruppe medlemmer flyktet til fjellområder der de ifølge myndighetene påtar seg oppdrag for kokaindyrkere og narkotikasmuglere.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no