Hopp til innhold
Pedro Castillo på vei ut av nasjonalforsamling i Lima etter at han ble tatt i ed 28. juli 2021
Foto: ANGELA PONCE / Reuters / NTB

Peru

Oppsummert

I Peru er venstreorienterte Pedro Castillo tatt i ed som ny president etter at han slo sin konservative rival i presidentvalget i juli 2021.

 • Stort utbrudd av fugleinfluensa i Peru

  14.000 pelikaner er døde av fugleinfluensa i Peru. På stranda i hovedstaden Lima blir tusenvis av døde fugler samlet inn for destruksjon av folk i smittevernutstyr.

  Nå skal flere titusen kyllinger slaktes på en stor kyllingfarm der den smittsomme sykdommen også er oppdaget. Målet er å stanse spredningen av den smittsomme sykdommen.

  Død pelikan i Lima i Peru
  Foto: ERNESTO BENAVIDES / AFP
 • Peru får sin femte statsminister på halvannet år

  Perus president har utnevnt Betssy Chávez til statsminister. Hun blir landets femte regjeringssjef på 16 måneder.

  President Pedro Castillo tok over i juli i fjor, men har hatt en vanskelig tid ved makten. Han har allerede vært forsøkt stilt for riksrett to ganger og etterforskes i seks korrupsjonssaker, blant annet knyttet til familien hans og nære medarbeidere.

  Da Chávez, som også har vært arbeidsminister, ble tatt i ed, sverget hun å respektere rettsstaten og gjenopprette maktfordelingene, noe som ble tatt som en hentydning til konflikten mellom presidenten og nasjonalforsamlingen. Innen 30 dager må hun be de nasjonalforsamlingen om en tillitsvotering før hun formelt kan gå inn i sitt nye verv.

  Den nye statsministeren granskes også av riksadvokaten for å ha misbrukt stillingen sin til å utnevne folk i sin nære omgangskrets til offentlige stillinger. (NTB)

 • To døde da fly traff brannbil

  o brannmenn døde da brannbilen de satt i, ble påkjørt av et fly og tok fyr på flyplassen i Perus hovedstad Lima.

  I tillegg ble en tredje brannmann skadd i ulykken. Både flyet og brannbilen var i bevegelse da de kolliderte på rullebanen, opplyser brannvesenets sjef Luis Ponce La Jara.

  Alle de 102 passasjerene og besetningen på seks om bord på Airbus A320neo-flyet fra LATAM Airlines var uskadd etter ulykken, som fant sted fredag. (NTB)

 • Gissela i Peru blir sleppte fri

  Urfolksgruppa som har tatt turistar til gissel i Peru seier at gissela blir sleppte fri fredag ettermiddag.

  – Retten til liv og respekten for liv må sigre, seier urfolksleiaren Watson Trujuillo til radiokanalen RPP Noticias.

  Gissela blei tatt for å protestere mot at styresmaktene ikkje har ytt bistand etter eit oljeutslepp i området, meldte AFP fredag. Nyheitsbyrået meldte at opp mot 150 turistar var tatt.

  Turistane reiste med ein elvebåt då dei blei tatt. Blant gissela er statsborgarar frå USA, Storbritannia, Spania, Frankrike og Sveits. Det er kvinner og born blant dei tatte.

  (NTB/NRK)

  1ikOr-By4ww oljeutslipp Peru
  Foto: AFP
 • Turistar tekne som gissel i Peru

  Urfolk i Perus Amazonas har teke opp mot 150 turistar som gislar i byen Cuninico, ifølge lokale medium.

  Gislane blei tekne for å protestere mot at styresmaktene ikkje har ytt bistand etter eit oljeutslepp i området, melder AFP.

  Turistane reiste med ein elvebåt då blei tekne. Blant gislane er statsborgarar frå USA, Storbritannia, Spania, Frankrike og Sveits. Det er kvinner og barn blant dei tekne.

  Ifølge eit augevitne har gislane fått melding om at dei skal haldast i seks til åtte dagar, fram til ein har kome fram til ei løysing med styresmaktene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no