Hopp til innhold
Eldre mann og kvinne på benk
Foto: Frank May / NTB

Pensjon

Oppsummert

Alderspensjon utbetales fra en viss alder og livet ut, uførepensjon når man helt eller delvis er arbeidsufør, fram til man får alderspensjon. Etterlattepensjon utbetales til etterlatt ektefelle og barnepensjon til etterlatte barn under en viss alder.

 • Venstre vil ikke endre pensjonsreformen

  Venstre sier nei til å endre pensjonsreformen, slik Fagforbundet har foreslått. I forrige uke ba LOs største forbund om endringer fordi de mener reformen slår feil ut for mange. Men Venstres Sveinung Rotevatn mener blant annet det blir for dyrt at folk som har tungt, fysisk arbeid skal gå av med pensjon tidligere.

 • Pensjonssaka i orkester, teater og opera er løyst

  Spekter og arbeidstakarorganisasjonane Creo og NTL er einige om ny pensjonsløysing for dei organiserte i opera, teater og orkester. Det opplyser organisasjonane i pressemeldingar. Partane har forhandla om pensjon sidan 2016. Striden var ein viktig årsak til at kulturarbeidarane gjekk til ein 52 dagar lang streik i fjor. Spekter møter Fagforbundet til mekling neste veke, og Spekter-leiar skriv i pressemeldinga at ho håper dei blir einige også med dei, slik et ein unngår ein ny kulturstreik.

 • Flere tar ut både alderspensjon og AFP

  Stadig flere kombinerer alderspensjon med avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. I årets første kvartal steg antallet for første gang over 100.000.

  Denne gruppen alderspensjonister mottok i gjennomsnitt en pensjon fra Nav på 26.500 kroner i måneden. Av dette utgjorde AFP 5700 kroner, skriver Nav i en pressemelding.

 • Advarer mot politisert folketrygdfond

  Flere advarer nå regjeringen mot å ta distriktspolitiske hensyn i forvaltningen av folks framtidige pensjoner. I forrige uke sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum at han ville flytte deler av Folketrygdfondet til Tromsø for å investere i nord.

  Men kritikerne mener det vil være et brudd på det som så langt har vært suksessoppskriften til Statens pensjonsfond.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no