Hopp til innhold
Eldre mann og kvinne på benk
Foto: Frank May / NTB

Pensjon

Oppsummert

Alderspensjon utbetales fra en viss alder og livet ut, uførepensjon når man helt eller delvis er arbeidsufør, fram til man får alderspensjon. Etterlattepensjon utbetales til etterlatt ektefelle og barnepensjon til etterlatte barn under en viss alder.

  • 15 pensjons-demonstranter i Debatten-studio

    Foran Stortinget i dag hadde store deler av norsk fagbevegelse samlet seg for å vise sin motstand mot å jobbe lenger for samme pensjon.

    I Debatten-studio i kveld deltar 15 av dem.

    – Jeg har et problem med tvangen. Ikke alle kan velge å jobbe lenger, sier Trine Hardy, leder i EL og IT Forbundet i Oslo og Akershus.

    Blant de oppmøtte er medlemmer i Heismontørenes fagforening, Utdanningsforbundet, Bygningsarbeidernes fagforening, Skolenes landsforbund og Lokomotivpersonalets forening.

    Nei til heving av pensjonsalderen-demonstranter i Debatten 14. mars 2024
    Foto: Lars Os
  • LO om pensjonskritikk: Misnøye har liten verdi

    LO-leder Peggy Hessen Følsvik refser Rødt og Fremskrittspartiet for å stå utenfor pensjonsavtalen på Stortinget.

    – Frp og Rødt har satt seg på sidelinjen. Det de har til felles er misnøyen, men den misnøyen har liten verdi. Folk kan ikke leve av misnøye, sier Følsvik.

    I dag la arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget fram sin innstilling til endringer i pensjonssystemet. Et bredt flertall fra SV til Høyre vil neste uke stemme for forliket i stortingssalen.

    – De som har mest igjen for dette er først og fremst framtidige pensjonister. Alternativet til et bredt pensjonsforlik hadde vært pensjonsstrid. Der alle partiene hvert fjerde år kunne ha flagget sine små og store kjepphester, sier Følsvik.

    Tidligere i dag demonstrerte LO-medlemmer fra flere ulike fagforeninger utenfor Stortinget, men Følsvik sier LOs ledelse fullt og helt slutter opp om endringene som nå gjøres.

    LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Varsler markering mot å heve pensjonsalderen

    Det ventes mer enn 100 fagforeningsfaner foran Stortinget klokken 15 i morgen, i protest mot forslaget om å heve pensjonsalderen. Det skriver Pensjon for alle, som er fagbevegelsens pensjonsnettverk, i en pressemelding.

    Om det blir 100 faner er arrangementet den største fanemarkeringen i nyere tid, ifølge fagforeningen.

  • Frp: Fratas opparbeide rettigheter

    Fremskrittspartiet valgte i forrige uke å trekke seg fra pensjonsforhandlingene. Grunnen var at de opplevde at det ikke var mulig å få gehør for minstepensjonistene.

    – Vi opplevde underveis i forhandlingene at det ikke var mulig å få gehør for å løfte minstepensjonen. Vi er også veldig skeptiske til å øke pensjonsalderen. Vi vet at det er veldig mange som ønsker å stå lenger i jobb, men det er ikke alle som kan det, sier Hans Andreas Limi til NRK.

    Limi påpeker at Frp heller ikke var en del av pensjonsreformen i 2011.

    – Mange av de justeringene som disse partiene nå gjør, er jo en konsekvens av negativ utvikling på grunn av det som ble vedtatt i 2011, sier Limi.

    – Jeg er bekymret over at vi hele tiden skal svekke rettigheter som er opparbeidet over lang tid.

  • NHO gir honnør til regjeringen etter pensjonsforlik

    NHO er glade for at det er inngått et bredt forlik om en ny pensjonsavtale på Stortinget. De gir regjeringen honnør for solid forarbeid, skriver NTB.

    – Vi er glade for at de politiske partiene nå har landet et bredt forlik rundt de viktige prinsippene i pensjonsmeldingen, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

    Hun sier de vil gi regjeringen honnør for solid forarbeid.

    I avtalen kommer det fram at aldersgrensene i pensjonssystemet økes, noe som betyr en gradvis økning av aldersgrensene i pensjonssystemet fra og med 1964-kullet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no