Hopp til innhold
Eldre mann og kvinne på benk
Foto: Frank May / NTB

Pensjon

Oppsummert

Alderspensjon utbetales fra en viss alder og livet ut, uførepensjon når man helt eller delvis er arbeidsufør, fram til man får alderspensjon. Etterlattepensjon utbetales til etterlatt ektefelle og barnepensjon til etterlatte barn under en viss alder.

  • SSB: Få går av med alderspensjon ved første anledning

    Norge fikk 62.600 nye alderspensjonister i 2023, men kun 11.700 av disse startet pensjonsuttaket ved første anledning.

    Det tilsvarer en andel på 18,7 prosent. Likevel er det svært mange av disse som fortsetter å jobbe, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

    I løpet av 2023 mottok om lag 1.081.500 alderspensjon fra folketrygden, og ved utgangen av året var 983.700 av disse bosatt i Norge. Dette er en økning på 2,0 prosent eller 19.500 bosatte alderspensjonister sammenlignet med 2022.

  • Krigen i Gaza: Noregs største pensjonsfond sel seg ut av selskap

    KLP og KLP Funds sel seg ut av selskapet Caterpillar Inc.

    Det er fordi dei fryktar at selskapet bidreg til brot på menneskerettar og brot på folkeretten på Vestbreidda og på Gazastripa.

    Det skriv selskapet sjølv på sine heimesider.

    – Over lengre tida, har Caterpillar levert bulldosarar og anna utstyr som har blitt brukt til å rive palestinske heimar og infrastruktur, skriv pensjonsfondet.

    Dei har lenge vore i dialog med selskapet og seier at selskapet ikkje kan garantere at dei ikkje gjer slike brot.

    KLP hadde aksjar og verdiparti for 728 millioner kroner i selskapet inntil 17.juni.

  • 15 pensjons-demonstranter i Debatten-studio

    Foran Stortinget i dag hadde store deler av norsk fagbevegelse samlet seg for å vise sin motstand mot å jobbe lenger for samme pensjon.

    I Debatten-studio i kveld deltar 15 av dem.

    – Jeg har et problem med tvangen. Ikke alle kan velge å jobbe lenger, sier Trine Hardy, leder i EL og IT Forbundet i Oslo og Akershus.

    Blant de oppmøtte er medlemmer i Heismontørenes fagforening, Utdanningsforbundet, Bygningsarbeidernes fagforening, Skolenes landsforbund og Lokomotivpersonalets forening.

    Nei til heving av pensjonsalderen-demonstranter i Debatten 14. mars 2024
    Foto: Lars Os
  • LO om pensjonskritikk: Misnøye har liten verdi

    LO-leder Peggy Hessen Følsvik refser Rødt og Fremskrittspartiet for å stå utenfor pensjonsavtalen på Stortinget.

    – Frp og Rødt har satt seg på sidelinjen. Det de har til felles er misnøyen, men den misnøyen har liten verdi. Folk kan ikke leve av misnøye, sier Følsvik.

    I dag la arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget fram sin innstilling til endringer i pensjonssystemet. Et bredt flertall fra SV til Høyre vil neste uke stemme for forliket i stortingssalen.

    – De som har mest igjen for dette er først og fremst framtidige pensjonister. Alternativet til et bredt pensjonsforlik hadde vært pensjonsstrid. Der alle partiene hvert fjerde år kunne ha flagget sine små og store kjepphester, sier Følsvik.

    Tidligere i dag demonstrerte LO-medlemmer fra flere ulike fagforeninger utenfor Stortinget, men Følsvik sier LOs ledelse fullt og helt slutter opp om endringene som nå gjøres.

    LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Varsler markering mot å heve pensjonsalderen

    Det ventes mer enn 100 fagforeningsfaner foran Stortinget klokken 15 i morgen, i protest mot forslaget om å heve pensjonsalderen. Det skriver Pensjon for alle, som er fagbevegelsens pensjonsnettverk, i en pressemelding.

    Om det blir 100 faner er arrangementet den største fanemarkeringen i nyere tid, ifølge fagforeningen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no