Hopp til innhold

2007: Verden leter etter Madeleine

En liten, britisk jente forsvinner fra ferieleiligheten i Algarve og en enorm leteaksjon begynner. Dette skjedde i 2007.

Madeleine McCann
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Madeleine McCann (3) forsvant fra ferieleiligheten i Portugal. Se innslag fra Dagsrevyens nyhetskavalkade 2007.

I mai vekket saken om den da tre år gamle britiske jenta, Madeleine McCann, sin forsvinning fra ferieleiligheten i Algarve i Portugal, der hun ferierte sammen med mamma Kate, pappa Gerry og tvillingsøsknene, enorm internasjonal oppmerksomhet.

Mistenkte foreldrene

Kate og Gerry McCann

Kate og Gerry McCann.

Foto: MAX NASH / AFP

Foreldrene reiste på turneer i flere land for å få oppmerksomhet rundt saken, i håp om at dette ville hjelpe dem med å finne datteren. De besøkte blant annet pave Benedikt XVI og fikk støtte av fotballstjerner som David Beckham og Cristiano Ronaldo, som engasjerte seg i kampen for å finne Madeleine, og saken preget mediebildet gjennom store deler av året.

Historien tok flere vendinger i løpet av året, og i september fikk moren og faren status som mistenkte i saken. I juli året etter ble begge frikjent. Og i desember i år saksøkte foreldrene den tidligere portugisiske etterforskningslederen, Goncalo Amaral, for ærekrenkelser i sin bok om forsvinningen.

Portugisisk politi har nå avsluttet sin etterforskning av forsvinningen, uten å finne svar på hvor det ble av den lille britiske jenta. Privatetterforskere leter fortsatt på oppdrag fra foreldrene, men heller ikke disse har lykkes med å oppklare forsvinningen.

Madeleine McCann seks år gammel

Madeleine McCann slik de tror hun ser ut i dag, seks år gammel.

Foto: - / AFP

Valla-saken

I Norge begynte året med en av tiårets største politiske saker. Gerd-Liv Valla, som bare måneder før ble kåret til Norges mektigste person, må gå av som LO-leder etter at organisasjonens internasjonale sekretær, Ingunn Yssen, sa opp jobben fordi hun mente hun var blitt mobbet og trakassert av Valla.

Valla avviste Yssens påstander om ulovlig mobbing og trakassering som «urimelige, meningsløse og feilaktige». Og på en pressekonferanse kommer Valla med 2007s kanskje mest kjente sitat.

– Jeg stiller krav som leder. Jeg vil jo ikke oppfattes som en pusekatt, sa LO-leder Gerd-Liv Valla.

Flere tillitsvalgte i LO ba etter dette Gerd-Liv Valla om å trekke seg som LO-leder. Hun røk først ut av Arbeiderpartiets valgkomité. For første gang siden 1975 blir ikke LOs leder også leder av partiets valgkomité.

Så startet Fougner-utvalget sin gransking. Kritikken i granskingsutvalgets rapport var knusende.

Gerd-Liv Valla

Gerd-Liv Valla omringet av pressefolk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Personlig kan jeg leve med 9000 medieoppslag i måneden, og jeg kan leve med drapstrusler. Men når mine nærmeste blir rammet, og når LO blir rammet, kan jeg ikke leve med det, sier Valla på en ny pressekonferanse.

Gerd-Liv Valla trakk seg i mars som LO-leder.

Slørvåg-eksplosjonen

Mens vårblomstene springer ut på Vestlandet eksploderer to store tanker med olje og saltsyre hos Vest Tank i Slørvåg i Gulen.

– Det var et utrolig høyt smell, og så så vi flere hundre meter høye flammer, forteller en nabo.

Eksplosjonen gjør skader for 20 millioner kroner. Lensmannen i Gulen ber folk holde seg innendørs, fordi røyken kan være skadelig.

– Den er betegnet som giftig, men akkurat hva slags stoff den inneholder, vet jeg ikke, sier han.

Selv om Vest Tank sier at gassen var ufarlig, klager stadig flere innbyggere etter hvert på hodeverk, sår hals og rennende øyne.

I desember i år begynte rettssaken mot Vest Tank i Bergen tingrett. Ifølge tiltalen hadde ikke Vest Tank nødvendige tillatelser til å utføre rensing av en svært svovelholdig bensin.

Terra-saken

Mot slutten av året opplevde fire nordlandskommuner en skikkelig blåmandag.

De fire kraftkommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik ble sommeren 2007 tilbudt å investere gjennom amerikanske Citibank av Terra. Kommunene investerte i alt 451 millioner kroner i obligasjoner fra den amerikanske banken, og senere måtte de skyte inn 84 millioner som sikkerhet. Men pengene ble tapt.

Nordlands-ordførere

Ordførerne i de fire kommunene Hattfjelldal, Narvik, Rana og Hemnes.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Meglerfirmaet Terra Securities ble slått konkurs etter et kraftig verdifall på obligasjonene. De åtte kommunene har fremmet et krav om til sammen nær 1,5 milliarder kroner i boet etter Terra Securities, men har så langt ikke fått noe ut av boet.

Etter at saken begynte å utvikle seg, viste det seg at vestlandskommunene Vik, Bremanger og Haugesund, samt Kvinesdal hadde lignende avtaler med Terra.

De åtte kommunene besluttet i september i fjor å trekke långiverne DnB NOR og Depfa Bank til ansvar gjennom å slutte å betale på lånene.

Dommen i rettssaken der Haugesund og Narvik kommune saksøkte Depfa Bank, var klar 1. oktober. De to kommunene fikk redusert gjelden med til sammen 88 millioner kroner av en britisk domstol.

Farah-saken

I sommersøvnige Oslo ble 37-årige Ali Farah slått ned på en piknik-tur i Sofienbergparken. Da ambulansen kom til stedet, begynte dramatikken. Ambulansepersonellet nektet nemlig å ta med seg Farah.

Farah ble operert for blødninger på utsiden av hjernebarken etter voldsepisoden, og familien hans anmelder ambulansepersonellet og politiet for grov uforstand i tjenesten da Farah ble forlatt i parken.

Video nsps_upload_2009_12_18_20_46_12_1894.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Sofienbergpark-saken. Innslag fra Dagsrevyen 2007.

Etter å ha etterforsket saken, konkluderer Spesialenheten for politisaker med at politimennene som kom til Sofienbergparken da Ali Farah ble slått ned, ikke gjorde noe straffbart. En av politimennene får imidlertid kritikk for å ha brukt ordet neger da han beskrev Farah. Og ambulansesjåfør Erik Schjenken ble frifunnet i Oslo tingrett for utilbørlig oppførsel.

Store demonstrasjoner i Burma

I september trosset 100.000 burmesere myndighetenes trusler, og demonstrerte i Rangoons gater.

– Demokrati, demokrati! Vi må stå sammen, sang munkene sammen med andre demonstranter. Og lenge var det usikkert om militærregimet i Burma ville møte demonstrantene og munkene, som anses som hellige personer, med kuler.

Demonstrasjoner i Burma
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Demonstrasjoner i Burma. Innslag fra Dagsrevyen 2007.

Men hæren våget å skyte, og ingen var fredet.

– Vi ofrer oss for vårt folk, sier en av de ledende munkene.

Fredsprisen til klima

I fredelige Norge ble både Kong Harald og dronning Sonjas 70-årsdager feiret dette året. I februar var det stort slottsball, og over 200 gjester fra inn- og utland, blant dem 59 kongelige fra ni land, feiret kong Harald.

Mens året rundes av med at en tidligere amerikansk visepresident deler Nobels fredspris med FNs klimapanel.

– Vi har kastet bort mye tid, og vi har faktisk ført krig mot vår egen klode. Det er på tide at vi setter i gang arbeidet med å forme vår egen fremtid, sier Al Gore når han og leder for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, mottar Nobels fredspris i Oslo.

Bhutto blir drept

I årets siste måned ble Pakistan opposisjonsleder Benazir Bhutto drept i et attentat under to uker før valget på ny nasjonalforsamling.

Etter en tale på et valgmøte ble den første kvinnelige regjeringssjefen i et muslimsk land drept av en bilbombe. Hun hadde levd de åtte år i eksil før Pakistans daværende president Pervez Musharraf innvilget henne amnesti få måneder før hun ble drept.

Årets døde:

  • Luciano Pavarotti, italiensk operasanger, født 1935.
  • Birgit Strøm, mammaen til Titten Tei og Teodor, født 1931.
  • Sven O. Høiby, norsk journalist og far til kronprinsesse Mette-Marit, født 1936.
  • Arve Opsahl, norsk skuespiller, født 1921.
  • Ingolf Håkon Teigene, norsk journalist, født 1949.
  • Robert Burås, norsk musiker, født 1975.
  • Ingmar Bergman, svensk regissør, født 1918.
  • Tinius Nagell-Erichsen, journalist og største eier i Schibsted ASA, født 1934.
  • Grethe Kausland, norsk skuespillerinne og revyartist, født 1947.
  • Trond Kirkevaag, norsk komiker, født 1946.
  • Boris Jeltsin, russisk president, født 1931.
  • Benazir Bhutto, pakistansk politiker, født 1953.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no