Hopp til innhold

100.000 burmesere trosser truslene

Elleve lastebiler med væpnet politi har tatt seg inn i sentrum av Rangoon hvor øyenvitner sier 100.000 burmesere demonstrerer.

Demonstrasjoner i Rangoon 24. september.

I går protesterte rundt 100.000 mennesker i gatene i byen Rangoon, i det som var den største protesten mot regimet på nesten 20 år.

Foto: STR / REUTERS

Ifølge øyenvitner dukket politimennene opp da demonstrasjonen begynte å gå i oppløsning. De var utstyrt med skjold, batonger og geværer og tok oppstilling like ved stedet der dagens demonstrasjon ble avsluttet.

- Demokrati, demokrati! Vi må stå sammen, sang munkene og de andre demonstrantene. De bar flagg og religiøse ikoner idet de passerte helligdommen, nå er folkemengden nådd sentrum av byen.

Se bilder fra demonstrasjonene i Rangoon

- Nasjonens forsoning er svært viktig for oss, sa landets kjente poet Aung Way til den demonstrerende mengden.

Ingen sikkerhetsstyrker var synlige i gatene til tross for sterke advarsler fra det militære.

- Det store spørsmålet i dag er jo om hæren våger å skyte på munkene som oppfattes som hellige personer, om Hæren våger å ta i mot den ordren om å skyte, sier NRKs Asia-korrespondent Ole Torp.

HØR: NRKs Asia-korrespondent Ole Torp

OG HØR: Torp om Burmakrisen

I henhold til loven

– Vi advarer munkene og folket mot å delta i protestmarsjer, lød beskjeden de burmesiske tjenestemennene ropte ut fra høyttalerne i lastebilene de kjørte rundt i Rangoon i dag.

– Vi kommer til å gå til aksjon i henhold til loven, het det videre.

Det at myndighetene sier den vil handle i henhold til eksisterende lov, blir oppfattet som en klar trussel om bruk av militær makt.

Det er ventet at demonstrasjonene fortsetter i dag i en atmosfære som er stadig mer spent.

Kina oppfordrer til stabilitet

Kinesiske myndigheter oppfordrer til stabilitet i Burma, men sier samtidig at Kina ikke vil intervenere i forholdet til sin nære allierte.

Storbritannias statsminister Gordon Brown oppfordrer i dag EU til å skjerpe sanksjonene mot militærjuntaen.

– Den menneskelige tragedien som nå utfolder seg i Burma, krever umiddelbar internasjonal handling, sier Brown.

Brown har også sendt et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og bedt ham om å innkalle til et krisemøte så snart som mulig.

Bush annonserer at han vil komme med nye sanksjoner mot militærregimet og ber om mer internasjonalt press mot Burma.

Protestbølgen sprer seg

I går protesterte rundt 100.000 mennesker i gatene i byen Rangoon, i det som var den største protesten mot regimet på nesten 20 år. Det ble i går også demonstrert i 14 andre av Burmas provinser.

En mann gir vann til en demonstrerende munk

En mann gir vann til en demonstrerende munk.

Foto: STR / Reuters

Øyenvitner forteller at hæren har plassert flere militærkjøretøyer ved Shwedagon-pagoden, de burmesiske buddhistenes største helligdom.

– Hold dere borte

I dag advarte også statlige medier de buddhistiske munkene i Burma og påla dem å avslutte sine demonstrasjoner mot regimet og holde seg borte fra politikken.

– Alle medlemmene av den geistlige standen i Burma blir beordret til å holde seg unna partipolitikk og oppvigleri, heter det i avisen New Light of Myanmar.

Statlige medier sier også at det er utenlandsle interesser som står bak urolighetene i Burma. Det kan også være et argument for å bruke makt.

Truer

USA truer med nye sanksjoner og krever handling fra FN mot militærjuntaen i Burma. Amerikanske myndigheter kommer til å øve press på FNs sikkerhetsråd for å få til en samlet FN-reaksjon mot juntaen og mangelen på demokrati i Burma, sier utenriksminister Condoleezza Rice.

– Verdenssamfunnet må stille opp mer enn det har gjort til nå. Jeg tror det den burmesiske juntaen gjør, bare en påminnelse om hvor brutalt dette regimet er, understreker Rice.

– Sikkerhetsrådet kan ikke tillate at dette fortsetter, og dere kommer til å se oss presse på for handling fra Sikkerhetsrådet nå, fremholder hun.

Sikkerhetsrådet har imidlertid tidligere vært delt når det gjelder tiltak mot Burma. I januar la både Kina og Russland ned veto mot en resolusjon der det het at regimet i Burma må stanse forfølgelsen av minoritetsgrupper og opposisjonen.

Nye sanksjoner

USAs president George W. Bush vil varsle nye sanksjoner mot militærjuntaen i Burma i en tale under FNs hovedforsamling i dag.

– Han kommer til å kunngjøre at det blir ytterligere sanksjoner mot nøkkelmedlemmer av regimet og de som støtter dem økonomisk, sier president Bushs sikkerhetspolitiske rådgiver Stephen Hadley.

USA kommer blant annet til å nekte visum til medlemmer av regimet og deres familier, ifølge Hadley.

Stor demonstrasjon

Det som begynte som sinne mot regimets økte priser på mat og bensin i august, har utviklet seg til en omfattende bevegelse for frihet og demokrati.

I går kveld kom militærjuntaens første offisielle advarsel til demonstrantene. Landets religionsminister oppfordret buddhistenes geistlige ledere til å legge bånd på de demonstrerende munkene. Hvis ikke vil myndighetene selv gripe inn.

– Kan ikke gi opp

FNs spesialutsending til Burma, Ibrahim Gambari, understreker at verdensorganisasjonen må fortsette å jobbe for demokratisering i Burma.

– FN kan ikke gi opp. Vi må fortsette å involvere oss. Vi må fortsette å jobbe med tanke på menneskerettigheter, på minoriteters rettigheter og på å få løslatt politiske fanger, blant annet Aung San Suu Kyi, sier han til CNN.

– Dersom vi snakker med én stemme, vil vi ha større gjennomslagskraft, understreker Ibrahim Gambari.

HØR: NRKs Asia-korrespondent Ole Torp

 

SISTE NYTT

Siste nytt