Hopp til innhold

2009: Frykten for å bli smittet

Hysteri preger store deler av året som har gått. Frykten for influensa og gleden over hallingkast i Moskva. Dette skjedde i 2009.

Liten jente får svineinfluensa-vaksine
Foto: Jose Luis Magana / Scanpix/AP

Sykdomsfrykt preger store deler av dette året, og massevaksinering, køer og reseptfri Tamiflu blir en del av hverdagen. Helsemyndighetene jobber under høytrykk, men 900.000 nordmenn blir syke og 29 dør. Svineinfluensaen rammer Norge i 2009.

I april kommer de første bekymringsmeldingene om at en ny pandemi kan være på vei. Denne gangen var det griser i Mexico som hadde pådratt seg en ny type influensavirus. En type som smittet fra menneske til menneske. Det skulle raskt vise seg at smittefrykten bare så vidt hadde begynt.

En pandemi på vei

I midten av måneden ble de første dødsfallene rapportert utenfor Mexicos grenser, og i mai var to norske studenter bekreftet smittet.

Den 11. juni blir svineinfluensaen offisielt betegnet som en pandemi av Verdens Helseorganisasjon. Hysteriet tar av i norske medier og blant folk i de stadig oftere omtalte risikogruppene.

Kritikken hagler mot norske helsemyndigheter. For lite informasjon, for sprikende informasjon. Skal man vaksinere seg, eller la være? Når kommer vaksinen, og hvem får?

Daglig ble de samme spørsmålene stilt til de samme personene, og ofte med forskjellige svar.

Utover høsten blinker stadig oftere nyhetsvarslene for nye smittetilfeller, og etter hvert kom også meldingene om døde, etter hvert mange døde.

Norge er blant de landene i verden som har blitt hardest rammet av sykdommen, målt i antall smittede per innbygger. Det anslås at rundt 900.000 nordmenn er blitt syke, og 29 nordmenn dør som følge av sykdommen.

Siden toppen i begynnelsen av november dabber antall sykdomstilfeller av utover året og Folkehelseinstituttet avblåser smittefaren for denne gang i begynnelsen av desember.

Rybak-hysteri

I mai tar en spillemann fra Nesodden Europa med storm, aldri før har noen fått så mange poeng i Melodi Grand Prix. «Alle» elsker Alexander Rybak og hans eventyr.

Video nsps_upload_2009_12_21_18_30_30_2104.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Rybak tar Europa med storm.

Video: – Dere er sikkert drita lei sangen min.

Gleden er enorm, og folk møter opp i hopetall for å ønske askeladden fra Akershus velkommen hjem. NRK må på sin side droppe neste års fotball-VM for å få råd til å arrangere Melodi Grand Prix , det tredje i Norge.

Ga bankene gullkortet

Men året var også preget av andre følelser. Utryggheten som finanskrisen skapte i 2008 fortsetter inn i dette året og en søndag tidlig i februar innkaller statsminister Jens Stoltenberg og daværende finansminister Kristin Halvorsen til en pressekonferanse. Det resulterer i at norske banker får tilgang til regjeringens gullkort.

Finansnæringen og bankene smiler tilfreds i skjegget, og DnB NOR kan nok en gang levere gode tall til sine eiere gjennom hele det kriserammede året.

Kaos i Nav

Samtidig med at finanskrisen herjer og arbeidsledigheten øker, mister Nav kontrollen over utbetalingene sine, og må sende arbeidsledige på sosialen.

Arbeidsetaten er i krise og spaltemeter på spaltemeter fyller norske aviser og nettsider om problemene etaten har å stri med.

Til slutt må daværende arbeidsminister, Dag Terje Andersen, grave dypt i pengesekken om bevilge 700 millioner kroner ekstra til den kriserammede etaten.

Jens vant, og Sponheim gikk

I september tar valgkampen av på alvor, og spenningen handler stort sett om hvem som ikke vil regjere med hvem på borgelig side. ”Ingen” vil samarbeide med Frp, mens ”alle” vil i regjering. Det fører til at Venstres partileder Lars Sponheim opplever sin største politiske nedtur og trekker seg på direkten valgnatten, etter et fryktelig dårlig valgresultat.

Til slutt sto Jens Stoltenberg igjen øverst på podiet og tok i mot hyllesten som fortsatt Norges statsminister. Dermed ble en norsk regjering gjenvalgt for første gang på 16 år. Og for første gang siden Borten-regjeringen i 1969, har en flertallsregjering klart å beholde flertallet sitt.

Kongo-saken

I Afrika fikk det norske folk oppleve en rettssak de knapt har sett maken til. To unge nordmenn blir dømt til døden for drap og spionasje i Kongo.

Video nsps_upload_2009_12_18_19_36_3_1890.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Kongo-saken.

Video: Tjosolv Moland og Joshua French ble dømt til døden.

Og norske journalister twitrer, blogger og direkterapporterer fra alle mulige tenkelige og utenkelige posisjoner fra en rettssak der de dømte ikke forstår hva de blir dømt for.

Men ingenting forandret det faktum at de kongolesiske dommerne to ganger dømte Tjostolv Moland og Joshua French til fem ganger dødsstraff og den norske stat til å betale 2,8 milliarder kroner i erstatning til Kongo.

Da alle skrev om Michael Jackson

Året inneholdt også flere teknologinyheter. Mikrobloggetjenesten Twitter ble allemannseie, og den mest twitrede personen ble kanskje ikke overraskende Michael Jackson.

Den 25. juni døde en av den vestlige verdens store pop-ikon. Og en hel verden sørget.

Video nsps_upload_2009_12_21_22_17_59_2129.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Pop-kongen Michael Jackson dør.

Video: Michael Jackson hylles av en hel verden.

Det var kjendisnettstedet TMZ.com som meldte om dødsfallet først, og twitrere over hele verden hev seg på, mens journalister og fans bestilte billetter til Los Angeles og stjernenes lekeplass, Hollywood.

Og Obama kom til Oslo

Mot slutten av året kom en annen verdenskjent amerikaner til Norge. Barack Obama ble tildelt Nobels fredspris , en tildeling som ble kritisert fra mange hold, men USAs president kom og forsvarte sitt lands kriger i en meget spesiell fredstale .

Video nsps_upload_2009_12_21_20_0_24_2119.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Obama får Nobels fredspris.

Video: - Skål Alfred Nobel.

Om ikke Norge stod stille, så gikk det meste på halv fart da Obama med sin kone, Michelle, var i Oslo i litt over døgn.

Og København

Litt lenger sør og litt senere i desember kom han tilbake til Norden. Denne gangen til et litt mindre lystig lag, Klimatoppmøtet i København . Et klimatoppmøte der forventningene var kraftig skrudd ned, men som likevel ikke klarte å innfri, til stor skuffelse fra de fleste fremmøtte.

Disse døde i 2009:

  • Arne Næss, norsk filosof, født 1912.
  • Ingmar Johansson, svensk verdensmester i boksing, født 1932.
  • Haakon Lie, norsk politiker, født 1905.
  • Farrah Fawcett, amerikansk skuepiller, født 1947.
  • Michael Jackson, amerikansk musiker, født 1958.
  • Bobby Robson, engelsk fotballspiller og trener, født 1933.
  • Ted Kennedy, amerikansk politiker, født 1932.
  • Patrick Swayze, amerikansk skuespiller, født 1952.
  • Bjartmar Gjerde, norsk politiker og tidl kringkastningssjef, født 1931.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no