Hopp til innhold
Bybanen
Foto: Runa Victoria Engen

Ny bybanetrasé i Bergen

Oppsummert

Det har vært strid om bybanens trasé ut mot Åsane i bergenspolitikken i flere år, men traseen over Bryggen fikk flertall da Arbeiderpartiet snudde og godtok denne som et ledd i byrådsavtalen med Venstre og KrF etter valget.

  • Byrådet utset tunnelutgreiinga

    Forprosjektet for tunnelutgreiinga for Bybanen til Åsane blir ikkje klar før sommaren som planlagt.

    – Vi har jobba på spreng, men vil trenge litt meir tid til over sommaren, seier byutviklingsbyråd i Bergen, Christine Kahrs (H), til BA.

    Ho seier det blir jobba med «eit veldig konstruktivt spor, med fleire farbare løysingar» for å gi ei god utgreiing med høg tillit i befolkninga.

    – Byrådet har ikkje levert eitt fornuftig ord om korleis denne bybanetunnelen skal bli utgreidd. Dei skal ha éin ting: Dei er gode på trenering, meiner Thor Haakon Bakke (MDG).

    Byråd for byutvikling i Bergen, Christine Kahrs fra Høyre.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK
  • Bybanen: Plandirektøren får ikkje lage tunnelutgreiinga

    Byrådet i Bergen har avgjort at leiar Terje Wanvik i plan- og bygningsetaten ikkje får ansvar for å lage den nye utgreiinga om å bygge Bybanen i tunnel i staden for foran Bryggen.

    Det skriv BT.

    Byrådet har dermed gjort som gruppeleiar Trond Tystad i Bergenslisten tidlegare har kravd.

    Tystad grunngav det med at Wanvik har hatt eit veldig tydeleg syn på at Bybanen bør byggast foran Bryggen.

    Byutviklingsbyråd Christine Kahrs (H) stadfestar at ho «har høyrd på Tystad», men avviser at avgjerda er ein kritikk mot etatleiinga.

    Byrådet skal i staden leia tunnelutgreiinga sjølv, og skriv i sakspapira at dei derfor må rekruttere, leige eller hente inn kompetanse og kapasitet som dei manglar på fleire område.

    Forprosjekt skal fastsette éin tunneltrasé, og i løpet av hausten blir det laga kostnadsanslag for denne traséen. Heile utgreiinga skal vere ferdig for politisk behandling hausten 2025.

    Tarje Wanvik
    Foto: Leif Rune Løland / NRK
  • Historisk vedtak: Bybanen vil gå over Bryggen i Bergen

    Bybanen til Åsane har skapt hodebry for politikere og innbyggere i Bergen i over ti år. I ettermiddag har flertallet i bystyret bestemt at banen skal gå foran verdensarven Bryggen til Åsane.

    Arbeiderparti- og Venstre-byrådet i Bergen sikret flertall med stemmene fra SV, MDG, KrF, Venstre, to representanter fra Senterpartiet og Rødt.

    Byrådet i Bergen håper på byggestart i 2025. Det avhenger mye av hvor stor del av regningen staten tar. Den nye nasjonale transportplanen kommer neste år.

    Bergen kommune illustrasjon Bybanen Bryggen
    Foto: Bergen kommune
  • Starter bygging av bybane i sentrum

    Etter Lysfesten starter byggingen av Bybanen sin linje 2 i sentrum. – Vi vil gjerde inn området foran Gulating. Dette vil gi en liten justering for fotgjengerne, sier Daniel Frantzen, byggeleder for Bybanen Utbygging. Arbeidet skal pågå frem til november 2020.

    Bybanen i Bergen
    Foto: Atle Markeng / NRK
  • Vann endrer planene for Bybanen

    Vannproblemene Bybanen Utbygging møtte i fjellet under Løvstakken, gjør at de snur om på planene, skriver BT. Planen var å drive den 2900 meter lange tunnelene fra Fyllingsdalen-siden nesten helt frem til Kristianborg. Det var bare de siste 50 til 100 meterne som skulle drives fra Kristianborg-siden. Nå fremskyndes arbeidet.

    Bybanetunnel i fyllingsdalen

    Grunnvannet fosset ut i bybanetunnelen – vet ikke om hus kan bli skadet

    FYLLINGSDALEN (NRK): Lekkasjer i tunnelen førte til at grunnvannet sank med syv meter. – Vi kom inn i en sone med mer vann enn vi setter pris på.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no