Nyhetssendingen om Nobels litteraturpris

Nobels litteraturpris

Oppsummert

Årets nobelpris i litteratur går til den 62 år gamle forfatteren Kazuo Ishiguro. Briten danket ut både Haruki Murakami og Margaret Atwood som begge lå høyt på betting-listene. Foruten romaner er Ishiguro også forfatter av noveller og sangtekster.

  • Anker voldtektsdommen

    Den fransk-svenske kulturtoppen Jean-Claude Arnault, som er dømt til to og et halvt års fengsel for voldtekt, anker dommen til svensk høyesterett. Sveriges øverste domstol bekrefter at den mottok ankebegjæringen i dag, melder avisen Dagens Nyheter. Saken har vakt stor oppmerksomhet i Sverige, ettersom kulturprofilen har spilt en sentral rolle for konflikten som rammet Svenska Akademien tidligere i år. Det førte til at flere medlemmer gikk av. Skandalen førte også til at det i år ikke ble delt ut nobelpris i litteratur. (NTB)

    Jean-Claude Arnault
    Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
  • Inn i Svenska Akademien

    Litteraturprofessor Mats Malm er valgt inn som medlem i det kriserammede Svenska Akademien, som i år droppet å dele ut Nobels litteraturpris. Malm erstatter Klas Östergren på stol nummer 11 av de i alt 18 plassene i akademiet. Ifølge lederen Anders Olsson har akademiet lenge lett etter en person med et sterkt forhold til eldre litteratur. Malm har blant annet skrevet om götisismen, barokklitteratur og den tidlige romanen. Han har dessuten oversatt Snorres Edda og kan mange språk, deriblant islandsk og latin. Nå gjenstår bare én tom stol i Svenska Akademien. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no