Hopp til innhold
Julian Assange i retten i 2021
Foto: Elizabeth Cook / AP

Julian Assange og Wikileaks

Oppsummert

Wikileaks-grunnleggar Julian Assange står i fare for å bli utlevert til USA. Assange sitter fengslet i Belmarsh-fengselet i London etter at han ble arrestert i den ecuadorianske ambassaden 11. april 2019. USA anklager ham for spionasje.

  • Scholz: Britisk domstol bør beskytte Assange

    Tysklands statsminister Olaf Scholz tar til orde for at britisk domstoler må beskytte Julian Assange mot utlevering og påfølgende straffeforfølgelse i USA.

    – Jeg tror det ville vært bra dersom britiske domstoler ga ham den nødvendige beskyttelse, fordi han er nødt til å vente seg straffeforfølgelse i USA gitt det faktum at han avslørte amerikanske statshemmeligheter, sa Scholz til pressen mandag.

    Han mener sjansene for beskyttelse har økt etter det siste rettsmøtet i High Court i London i februar.

    (NTB)

  • Assange-avgjørelse kommer tidligst i mars

    Avgjørelsen om hvorvidt Julian Assange får anke vedtaket om å utlevere ham til britisk høyesterett kommer tidligst i begynnelsen av mars. I to dager har to dommere i High Court hørt argumenter fra Assanges og USAs jurister. De vil bruke de neste ukene på å vurdere disse argumentene.

  • USA avviser at tiltalen mot Julian Assange er politisk motivert

    Andre og siste dag av høringen om Julian Assanges skjebne er så vidt i gang, og i dag er det USAs juristier som argumenterer for hvorfor det er riktig av Storbritannia å utlevere Assange til USA .

    USA argumenterer for at Assange oppfordret varslere som Chelsea Manning til å lekke hemmeligstemplede dokumenter. USAs jurister argumenterer også med at publiseringen av dokumentene satte liv i fare.

    Assange er tiltalt etter amerikansk spionasjelovgiving, som aldri tidligere har vært brukt mot en journalist.

  • Assange ikke til stede i retten

    I London starter tirsdag behandlingen av USAs krav om utlevering av Julian Assange. Tirsdag og onsdag skal det avgjøres om utleveringssaken skal opp for britisk Høyesterett eller ei.

    Ifølge NRK-korrespondent Gry Blekastad Almås er ikke Assange selv i retten. Han har fått tillatelse til å komme, men er ikke frisk, fikk de oppmøtte i retten opplyst.

    De siste fem årene har han kjempet mot utlevering til USA fra isolasjon i en celle i et høyrisikofengsel i London.

  • Julian Assange kan bli sendt til USA i løpet av noen dager

    Det sa kona Stella Assange på en pressekonferanse i London i dag.

    Tirsdag og onsdag neste uke skal to dommere avgjøre om Wikileaks-grunnleggeren får anke vedtaket om å utlevere ham til USA til britisk Høyesterett.

    Assange er tiltalt for spionasje og risikerer 175 år i fengsel i USA.

    – Dette er den siste høringen hvis det ikke går Julians vei, sa Stella Assange, som tror ektemannen kommer til å dø hvis han blir utlevert.

    Hun mener også tiltalen i USA er en trussel mot ytringsfriheten og mot all journalistikk.

    Julian Assange offentliggjorde tusenvis av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Afghanistan og Irak i 2010.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no