WikiLeaks Assange
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Julian Assange og Wikileaks

Oppsummert

Grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, har siden 2012 sittet i frivillig asyl i den ecuadorianske ambassaden i London, fordi han frykter å bli utlevert til USA som anklager ham for spionasje og offentliggjøring av hemmelige dokumenter.

 • Assange må vaske badet

  Det er ikke brudd på menneskerettighetene å vaske badet eller tørke opp etter katten. Heller ikke å betale sine egne internettregninger, slår en dommer i Ecuador fast. Dermed må Wikileaks-grunnlegger Julian Assange finne seg i strengere boregler.

 • Ecuador distanserer seg fra Assange

  Ecuadors utenriksminister José Valencia sier til Reuters at Ecuador ikke vil blande seg dersom Storbritannia ønsker å diskutere WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assanges asylsituasjon. – Vi er ikke Assanges advokater, sier Valencia.

 • Assange går til sak mot Ecuador

  WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange saksøker regjeringen i Ecuador for brudd på grunnleggende rettigheter. I mars i år mistet Assange internettilgang, ble fratatt mobiltelefonen, og ble nektet å ta imot gjester på ambassaden i London, hvor han bor.

  Julian Assange
  Foto: Justin Tallis / AFP
 • Assange får kommunisere igjen

  Julian Assange får tilbake muligheten til å delvis kommunisere med omverdenen fra Ecuadors ambassade i London igjen. I mars mistet WikiLeaks-grunnleggeren internettilgangen, mobiltelefonen og ble nektet å ta imot gjester på ambassaden.

- Svensk påtalemyndighet informerer pressen etter beslutningen om å avslutte etterforskningen av Julian Assange.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no