Hopp til innhold
Julian Assange i retten i 2021
Foto: Elizabeth Cook / AP

Julian Assange og Wikileaks

Oppsummert

Wikileaks-grunnleggar Julian Assange står i fare for å bli utlevert til USA. Assange sitter fengslet i Belmarsh-fengselet i London etter at han ble arrestert i den ecuadorianske ambassaden 11. april 2019. USA anklager ham for spionasje.

 • USA vurderer å droppe straffeforfølgelse av Assange

  USAs president Joe Biden sier onsdag at han vurderer en forespørsel fra Australia om å droppe straffeforfølgelse av Julian Assange (52).

  Australia ønsker Wikileaks-grunnleggeren utlevert til hjemlandet sitt.

  Det var under et offisielt møte med Japans statsminister Fumio Kishida at Biden kommenterte forespørselen fra Australia.

  – Vi vurderer det, svarte Joe Biden, ifølge nyhetsbyrået AP.

  Assange er tiltalt for 17 spionasjeanklager etter at nettstedet han grunnla publiserte en rekke hemmeligstemplede amerikanske forsvarsdokumenter.

  – Motiverende, sier Assanges advokat, ifølge Reuters, om Bidens overveielser i saken.

  Australias statsminister Anthony Albanese sa i februar at han håpet på en snarlig løsning.

  – Det er ikke opp til Australia å involvere seg i andre lands rettslige prosesser, men det er betimelig for oss å legge fram vårt syn på at de aktuelle landene bør vurdere behovet for en konklusjon på denne saken, sa Albanese, ifølge AP.

  Assange har sittet i det britiske høysikkerhetsfengselet Belmarsh i fem år. Før det tilbrakte han sju år i Ecuadors ambassade i London, der han søkte tilflukt.

  OPPDATERT: Julian Assange
  Foto: Kristy Wigglesworth / AP
 • Julian Assange får anke utlevering til USA

  USA har begjært Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (52) utlevert fra Storbritannia.

  Tirsdag ble det kjent at Assange får anke utleveringen, etter en avgjørelse fra britisk høyesterett.

  I USA risikerer han 175 års fengselsstraff for spionasje. I 2010 publiserte Wikileaks en video fra Irak der amerikanske soldater skjøt og drepte sivile.

  Senere samme år publiserte de flere tusen dokumenter som avslørte krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, utført av amerikanske styrker.

 • Kjennelse i utleveringssaken for Assange kommer tirsdag

  Wikileaks-grunnlegger Julian Assange vil tirsdag få vite om han unngår å bli utlevert til USA eller om USA får medhold i begjæringen om utlevering.

  Julian Assange (52) har forsøkt å hindre en utlevering, og anket en utleveringsordre som Storbritannias daværende innenriksminister Priti Patel signerte i 2022.

  Dersom han blir utlevert til USA, risikerer han å bli tiltalt for spionasje.

  (NTB)

 • WSJ: Assange kan unngå utlevering

  Wikileaks-stifteren Julian Assange (52) kan slippe utlevering til USA, sier kilder til den amerikanske avisa Wall Street Journal.

  Assange risikerer å bli tiltalt for spionasje om han blir utlevert fra Storbritannia til USA.

  Den amerikanske finansavisen viser imidlertid til kilder i det amerikanske justisdepartementet som sier at USA vurderer muligheten for å la Assange erkjenne skyld for en mindre alvorlig forbrytelse. Dermed kan han slippes fri fra britisk fengsel og unngå utlevering.

  (NTB)

 • Scholz: Britisk domstol bør beskytte Assange

  Tysklands statsminister Olaf Scholz tar til orde for at britisk domstoler må beskytte Julian Assange mot utlevering og påfølgende straffeforfølgelse i USA.

  – Jeg tror det ville vært bra dersom britiske domstoler ga ham den nødvendige beskyttelse, fordi han er nødt til å vente seg straffeforfølgelse i USA gitt det faktum at han avslørte amerikanske statshemmeligheter, sa Scholz til pressen mandag.

  Han mener sjansene for beskyttelse har økt etter det siste rettsmøtet i High Court i London i februar.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no