Julian Assange
Foto: Hannah Mckay / Reuters

Julian Assange og Wikileaks

Oppsummert

Grunnleggeren av Wikileaks, Julian Assange, sitter fengslet i Belmarsh-fengselet i London etter at han ble arrestert i den ecuadorianske ambassaden 11. april 2019. Assange frykter å bli utlevert til USA som anklager ham for spionasje.

 • Assange anker dom til britisk høyesterett

  Julian Assange vil anke dommen om å utlevere han til USA til høyesterett i Storbritannia, melder Danmarks Radio. Assange grunnla Wikileaks, og er i USA anklaget for 18 forhold vedrørende Wikileaks offentliggjøring av dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

 • Assange anker utleveringsdom

  WikiLeaks-gründer Julian Assange har anket dommen om utlevering til USA, opplyser forloveden Stella Moris ifølge AFP/NTB. Assanges advokater har levert anken til britisk høyesterett etter at en ankedomstol i London bestemte at Assange kan utleveres.

  I USA venter en omfattende spiontiltalte etter at WikiLeaks i 2010 offentliggjorde hemmeligstemplet materiale om amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan.

 • Domstol: Julian Assange kan utleveres til USA

  En britisk ankedomstol har besluttet at WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange kan utleveres til USA.

  I januar sa en lavere domsinstans nei til utlevering. Begrunnelsen var at det var fare for at Assange kom til å ta sitt eget liv hvis han ble overført til et amerikansk fengsel og stilt for retten der.

  Men USA anket avgjørelsen, og fredag besluttet to andre britiske dommere at USAs begjæring skal etterkommes.

  Kjennelsen betyr imidlertid ikke at saken er ferdigbehandlet i britisk rettsvesen. Saken skal nå behandles på nytt i en lavere domstol. Den som taper her, kan anke saken til Storbritannias høyeste domstol.

  Utenfor rettslokalene demonstrerte tilhengere av Assanges sak.

  USA har utstedt en omfattende tiltale mot Assange etter at WikiLeaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som avdekket lite flatterende sider ved USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

  Saken er blitt en viktig symbolsak for ytringsfrihetsforkjempere.

 • Assange-dom kjem i morgon

  Ankesaka etter at ein britisk domstol sa nei til utlevering av Julian Assange til USA skal bli avgjort i morgon, skriv NTB.

  Amerikanske styresmakter anka kjenning og krev Wikileaks-grunnleggaren utlevert. USA ynsker å stille Assange for retten for å ha publisert hemmelegstempla militære dokument knytt til USA sine krigar i Irak og Afghanistan.

  Utleveringa vart stoppa i januar av frykt for at Assange ville ta sitt eige liv dersom han vart utlevert og haldt isolert.

 • Assange gifter seg i fengsel

  WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har fått tillatelse til å gifte seg med partneren Stella Moris i Belmarsh-fengselet i London der han har sittet siden 2019, melder DPA/NTB. Paret møttes da Assange bodde i den ecuadorianske ambassaden i London og de har to barn sammen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no